Mii de credincioşi s-au adunat în fața Mitropoliei pentru a asista la liturghia Sf. Cuvioase Parascheva. Slujba, transmisă LIVE – FOTO, UPDATE

de: BZI.ro
08:34, 14 oct. 2022

Astăzi, 14 octombrie 2022, este sărbătorita Sf. Cuvioasa Parascheva. Mii de persoane s-au adunat pe pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în fata Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, pentru a participat la liturghie.

Ultimele pregătiri sunt pe sută de metri. Important de precizat este faptul că un sobor de preoţi şi diaconi în frunte cu ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei, vor susţine slujba din acest an.

A inceput Liturghia la Sfânta Cuvioasa Parascheva. Sute de pelerini cântă în cor rugăciunile. Slujba este transmisă LIVE!

Primarul Mihai Chirica împreună cu vicepreședintele CJ Marius Dangă şi reprezentaţi ai municipalităţii participă la liturghie.

UPDATE ora 22.00: În acest moment, pe culoar se află aproximativ 17.000, iar 202.000 de persoane au trecut pe la racla Sfintei Cuvioase Parascheva.

UPDATE ora 19.00: Numărul credincioșilor care stau la rând pentru a ajunge la Sfânta Cuvioasă Parascheva este de aproximativ 15.500, iar aproximativ 194.400 au trecut pe la racla cu moaștele.

UPDATE: În acest moment, la slujba Sfintei Cuvioase Parascheva se află 35.000 de credincioși, dintre care 32.000 doar pe pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt.

UPDATE: În cadrul slujbei de Sfânta Cuvioasa Parascheva au fost premiaţi patru preoţi. Aceștia au primit Crucea Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv Mitropolitul Moldovei. Este vorba de: părintele Marcel de la Vama Sculeni, părintele Costel de la Vama Rădăuţi-Prut, părintele Mihai de la vama Stânca Costești şi părintele Oleg Petrov, preot într-o suburbie a oraşului Odesa.

„Frații arhierei s-au implicat, împreună cu alți preoți și creștini mireni întru ajutorarea refugiaților ucraineni, alungați de dezlănțuirea sângeroasă a războiului din țara vecină. Pentru noi, Ucraina este foarte importantă din foarte multe puncte de vedere. Unul dintre cei mai mari sfinți, pe care îi cinstește poporul român, Sfântul Paisie de la Neamț s-a născut în Poltava, nu departe de frontul sângeros care se desfășoară nemilos. Filoxenia (n.r. – iubirea de străini) a fost considerată una dintre cele mai mari virtuți ale creștinului adevărat. Cei trei preoți s-au îngrijit de prezența creștinească și ajutându-i pe cei plecați de-acasă în băjenie. Acestora li se adaugă un preot care s-a implicat întru ajutorarea multora care treceau vama“, a precizat ÎPS Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.