Sute de antreprenori din Iași s-au înscris în programul Start-Up Nation 2022. Ieșenii din diaspora nu sunt interesați de finanțările din program

de: Raluca Costin
02:00, 03 aug. 2022

Antreprenorii din Iași s-au înscris în programul Start-Up Nation 2022, însă fondurile destinate celor care se întorc din diaspora nu au prezentat interes pentru ieșeni. Înscrierile mai pot fi făcute până la 1 septembrie 2022

Sute de antreprenori ieșeni s-au înscris în programul Start-Up Nation 2022, în ultima săptămână. Aproape 3.000 de persoane din toată țara s-au înscris în programul derulat de stat și au cerut ajutorul financiar de maxim 200.000 de lei. Dacă toate dosarele ar fi eligibile la finanțare, bugetul actual alocat în prezent pentru pilonul general ar fi epuizat. Pentru Pilonul I al Start-Up Nation 2022 s-au alocat 500 de milioane de lei, credite de angajament. În schimb, fondurile destinate celor care se întorc din diaspora, singurele care există deja sub formă de alocări gata de plăți, nu sunt foarte atractive pentru firmele eligibile. La Pilonul II, rezervat numai antreprenorilor români din diaspora care revin în România să facă afaceri, s-au înscris doar 61 de aplicanți din toată țara, însă niciunul din Iași. Pilonul II din Programul Start-Up Nation 2022 are alocat un buget de 20,031 de milioane de lei. Antreprenorii din Iași trebuie să știe că data și ora înscrierii nu contează decât ca un ultim criteriu de departajare la punctaje egale, iar sesiunea de înscrieri ține până pe 1 septembrie, ora 20:00.

Antreprenorii ieșeni se pot înscrie în programul Start-Up Nation până pe 1 septembrie

Programul se derulează prin Ministerul Antreprenoriatului și Turismului. Potențialii aplicanți sunt firme înființate începând cu data de 1 ianuarie 2020 ce trebuie să-și genereze, în prealabil, un profil de utilizator, cu parolă, dacă nu au făcut-o deja. În cadrul etapei de înscriere, pentru cei doi piloni – Start-Up Nation România și Start-Up Nation Diaspora – aplicanții, cu profilul, user și parola generate, vor completa, semna electronic, încărca și transmite formularul electronic de înscriere. Cei care se înscriu în program în Pilonul I nu se mai pot înscrie și în Pilonul II. Cererile vor fi finanțate în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute, în anumite condiții. Astfel, pentru aplicanții care își asumă crearea și menținerea unui singur loc de muncă, prin intermediul programului, alocația financiară nerambursabilă este de maximum 100.000 de lei/beneficiar, sumă care poate reprezenta maximum 95 la sută din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA, pentru societățile neplătitoare) aferente proiectului. Reporterii BZI au prezentat, în edițiile anterioare, o afacere de succes înființată cu ajutorul Start-Up Nation.

Programul Start-Up Nation a avut succes la Iași

Antreprenorii din Iași care își asumă crearea și menținerea a două locuri de muncă pot obține maximum 200.000 de lei/beneficiar, sumă care poate reprezenta maximum 95 la sută din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA, pentru societățile neplătitoare) aferente proiectului. Ministrul Daniel Cadariu susținea, într-o vizită la Iași, faptul că numărul de angajați nu va fi mai fi considerat un criteriu de departajare. Programul Start-Up Nation a avut succes în Iași, fiind plătite ajutoare financiare de peste 20 de milioane de lei. Fiecare beneficiar din Iași a investit 44.000 de euro în afacere, fiind încheiate 411 contracte. Proiectele eligibile la finanțare sunt în domenii precum IT, producție, confecții sau comerț. În anul 2021, nu a fost lansat programul din cauza lipsei fondurilor, prima sesiune de depunere fiind în anul 2017.

Antreprenorii din Iași care se înscriu în programul Start-Up Nation 2022 și sunt eligibili la finanțare vor semna contractele în luna decembrie 2022.