Susanu Clinic: Laserul Vascular – Afectiuni care pot fi tratate non invaziv
Laserul vascular utilizează o lungime de undă specifică pentru a acționa asupra hemoglobinei din vasele de sânge anormale de la nivelul pielii. Energia laserului este absorbită la nivelul vaselor de sânge determinând coagularea și resorbția ulterioară a acestora. Acesta este efectul de fototermoliză selectivă pe care se bazează utilizarea laserelor în medicina estetică și nu numai. Această metodă oferă o abordare non-invazivă asupra leziunilor vasculare cu un disconfort minim pentru pacient. Platforma Nobleen de la FineMEC cu două lungimi de undă, 755 nm – Alexandrite și 1064
nm – NdYag, îmbunătățește semnificativ aspectul multiplor leziuni vasculare precum rozaceea, venele varicoase subțiri, cicatricile sau hemangioamele. Laserul vascular stimulează de asemenea rejuvenarea generală a pielii conferind un aspect mai luminos, întinerit.
Ce afecțiuni poate trata laserul vascular?
– Telangiectazii (spider veins) – vene sau capilare dilatate la nivelul feței, membrelor inferioare sau în alte părți ale corpului în asociere cu rozaceea sau venele varicoase
– Rozaceea – roșeața facială cu diferite grade de inflamație și expunere a capilarelor ce apare în special la femei cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani
– Vergeturi proaspete de culoare roșie – întreruperi ale continuității stratului profund al pielii apărute în urma creșterii rapide în greutate
– Cicatrici postacneice
– Cicatrici postoperatorii, hipertrofice sau keloide
– Hemangioame cutanate – formațiuni tumorale vasculare congenitale
– Malformații capilare (de ex. Port wine stain) – pete roșiatice/ violacee ce apar din naștere
– Lacuri venoase – macule sau papule de culoare violacee, moi, ce apar la nivelul zonelor expuse la soare, deseori la nivelul buzelor
– Veruci vulgare – leziuni la nivelul palmelor sau tălpilor ce apar datorită infecției cu virusul HPV
La ce să vă așteptați pe parcursul tratamentului?
La începutul ședinței vă vor fi explicate etapele procedurii pentru a clarifica orice nelămurire. Eventualul machiaj va fi îndepărtat și vi se va aplica o pereche de ochelari de protecție pentru a vă feri vederea de acțiunea laserului. Energia laserului este transmisă la nivelul vaselor de sânge vizibile la
nivelul pielii cu ajutorul unei piese de mână fără a leza țesuturile din jur. Există posibilitatea să simțiți un ușor disconfort atunci când laserul este activat, dar și un curent de aer local ce ajută la răcirea pielii pentru a limita efectele adverse.
Recomandări de îngrijire pre-tratament
Evitați expunerea la soare și utilizați cremă de protecție solară cu SPF30+ la nivelul zonei de tratat timp de cel puțin 2 săptămâni înainte de procedură.
Nu folosiți produse autobronzante la nivelul zonei de tratat timp de cel puțin 2 săptămâni înainte de ședință.
Evitați soluțiile iritante pentru piele cum ar fi retinoizii sau acidul glicolic timp de cel puțin 3 zile nînainte de procedură.
Evitați epilarea sau alte tratamente cosmetice la nivelul zonei de tratat cu cel puțin 10 zile înainte de procedură.
Urmați un tratament antiviral conform prescripției medicului dacă aveți un istoric de infecție herpetică.
Recomandări de îngrijire post-tratament
Aplicați comprese reci la nivelul zonei tratate pentru a reduce inflamația și disconfortul la nevoie.
Evitați efortul fizic și temperaturile înalte timp de 24 ore după procedură.
Mențineți zona tratată curată și evitați aplicarea machiajului sau a produselor de îngrijire timp de 24 de ore după procedură.
Evitați soluțiile iritante pentru piele cum ar fi retinoizii sau acidul glicolic timp de o săptămână după procedură.
Evitați expunerea la soare și utilizați cremă de protecție solară cu SPF30+ la nivelul zonei de tratat timp de cel puțin 2 săptămâni după procedură.
Nu folosiți produse autobronzante la nivelul zonei de tratat timp de cel puțin 2 săptămâni după ședință.
Ce se întâmplă după ședința laser?
Timpul de vindecare după tratamentul cu laser vascular depinde de tipul și mărimea leziunii tratate. De regulă sunt prezente roșeața și edemul timp de 2-3 zile, iar vindecarea completă are loc după 1-2 săptămâni.
Dispariția venelor varicoase sau a capilarelor sparte poate fi evidentă imediat după prima ședință, însă efectele maxime ale tratamentului laser pot apărea după mai multe ședințe efectuate la interval de o lună, în funcție de mărimea leziunii tratate. Medicul va stabili indicațiile de tratament și numărul necesar de ședințe în cadrul consultației inițiale.
Cu toate că laserul vascular beneficiază de eficiență dovedită în tratamentul multor afecțiuni, pot fi necesare ședințe de întreținere periodice pentru anumite afecțiuni ale pielii, drept dovadă procesul evolutiv al acestora.
Ce efecte adverse pot apărea după tratament?
Tratamentele laser sunt considerate ca fiind în general sigure atunci când sunt efectuate de profesioniști. Cu toate acestea există riscul de a apărea efecte secundare, de regulă temporare, precum roșeața, edemul, modificări pigmentare ale pielii în special la persoanele cu tenul mai închis la culoare sau cicatrici. De aceea este important să respectați recomandările de îngrijire pre- și post-tratament.
Autor : Dr. Mara-Ștefana Popescu
Medic specialist Chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă
SusanuClinic