Surse Facebook au vorbit despre un posibil atac cibernetic

de: BZI.ro
22:39, 04 oct. 2021

Două surse din interiorul echipei de securitate a Facebook au comentat pentru The New York Times posibilitatea ca întreruperea globală a serviciilor platformei să fi fost provocată de un atac cibernetic.

La adăpostul anonimatului, întrucât nu au fost autorizate să vorbească public, cele două surse Facebook au estimat că este improbabil ca un atac informatic să fie la originea problemei care durează, deja de peste trei ore la momentul publicării acestui material.

Sursele invocate de publicația americană arată că tehnologia din spatele aplicațiilor afectate – Facebook, WhatsApp și Instagram – este suficient de diferită pentru ca un atac să nu le afecteze pe toate simultan.

The New York Times îl citează pe John Graham-Cumming, director tehnologic al Cloudfare, o companie de infrastructură cibernetică.

Potrivit acestuia, problema este, probabil, localizată la nivelul serverelor Facebook, care nu permit conectarea utilizatorilor la platformele companiei, între care WhatsApp și Instagram.

Graham-Cumming a explicat, pe scurt, funcționarea DNS, Domain Name System, care face posibilă translatarea adreselor literale, precum facebook.com sau web.whatsapp.com, în adrese numerice ale sistemelor informatice care găzduiesc platformele afectate.

Analogia care se poate face în acest caz este cu vechile cărți de telefon, unde unui nume îi corespundea un număr unic.

Problema de la Facebook pare să fie echivalentul ștergerii numerelor asociate numelor din cartea de telefon, ceea ce înseamnă că „abonații”, în cazul de față Facebook, WhatsApp și Instagram, nu mai pot fi „sunați”, a spus expertul Cloudfare.

Utilizator de Facebook refugiat pe Twitter: Cum ar fi lumea fără Facebook și Instagram?

Cloudfare furnizează unele dintre sistemele care susțin infrastructura internet a Facebook, menționează The New York Times.

Și CNN citează experți care arată că problema ar putea fi localizată la nivelul DNS.

Un aspect interesant este că luni nu au fost afectate doar platformele cu care Facebook face profit din interacțiunea cu utilizatorii și din conținutul încărcat de terți.

Platforma internă de comunicare a Facebook, Workplace, a „căzut”, la rândul său, lăsându-i pe cei mai mulți dintre angajați în incapacitatea de a lucra.

The New York Times citează angajați ai gigantului tehnologic care au asemuit ziua de luni, marcată de probleme tehnice, cu o zi în care ninge masiv iar angajații sunt obligați să rămână acasă, o așa numită „snow day”.

Între timp, pana neobișnuit de lungă și generalizată a celor trei platforme îi determină pe unii să privească lucrurile dintr-o perspectivă mai filosofică.

„Nu-mi pot reprima sentimentul că ar fi un experiment social fascinant dacă rețelele sociale ar rămâne nefuncționale o vreme. Cum am trăi într-o lume fără Facebook și Instagram”, a scris, pe Twitter, utilizatorul @annajrobinson94.