Surse de producere a energiei termice. Cea mai eficientă metodă de producere a căldurii se face în cogenerare și la CET Iași
Sursele de producere a energiei termice sunt multiple, însă cea mai eficientă este cea produsă în cadrul Centralelor electrice de termoficare în cogenerare. La nivelul municipiului Iași există două astfel de centrale în cogenerare, CET 1 Tudor Vladimirescu și CET 2 Holboca, care alimentează aproape jumătate din consumul de energie termică din oraș, iar energia electrică este distribuită în sistemul național
Sursele de producere a energiei termice sunt multiple și la îndemâna tuturor utilizatorilor. Termoficarea (încalzirea centralizată) este procedeul tehnic de alimentare cu energie termică a unui număr mare de clădiri (consumatori rezidențiali, publici și privați), caracterizate printr-o densitate ridicată. Căldura este produsă în surse distincte și transportată și/sau distribuită prin rețele de conducte. Sursa de producție a energiei termice la scară largă stă mai ales în centralele termice CT și centralele electrice de termoficare în cogenerare. Centrala termică reprezintă ansamblul de instalații, construcții și echipamente necesare pentru conversia energiei primare în energie termică. Centralele termice produc numai energie termică utilizată pentru încălzire și preparare apă caldă de consum.
Centrala Electrică de Termoficare (cogenerare) (CET) reprezintă ansamblul de instalații, construcții și echipamente necesare pentru producerea combinată de energie electrică și termică. Energia termică are o particularitate importantă, care afectează posibilitatea asigurării unui mediu concurențial normal pe piață.
Orașul Iași are două Centrale electrice de termoficare în cogenerare de înaltă eficiență
Energia electrică produsă în cogenerare este distribuită în sistemul național și tranzacționată mai apoi pe bursa de specialitate OPCOM. Energia termică nu se poate stoca, ceea ce înseamnă, în primul rând, că trebuie să existe în orice moment echilibru între cerere și ofertă, altfel se pot produce întreruperi în procesul de distribuție a energiei termice. Ar fi desigur cel mai ieftin să se producă continuu, în centralele cele mai eficiente, însă piața energiei termice prezintă unele particularități care țin de consumul variabil între diferite ore ale zilei sau perioade ale anului.
Serviciul public de alimentare cu energie termică din România, implicit din municipiul Iași, reprezintă un serviciu public de interes general care se realizează în sistem centralizat și face parte din sfera serviciilor comunitare de utilități publice.
Cogenerarea de înaltă eficiență, așa cum este cazul CET Iași, presupune ca producția de la unitățile de cogenerare să asigure economii de energie primară de cel puțin 10 la sută, comparativ cu valorile de referință pentru producerea separată de energie electrică și termică.
Centrale termice sau centrale electrice de termoficare?
Conform specialiștilor, Centrala electrică de termoficare în cogenerare CET, cum este și situația CET Iași, este cea mai eficientă metodă de producere a energiei termice în condițiile în care sistemul este operat corect și se realizează investițiile necesare. Din momentul în care se produce și până la consumatorul final, energia termică, sub formă de apă fierbinte pentru scop menajer și pentru încălzire, trece prin mai multe etape. Energia termică se produce în centrale, se transportă la distanțe mari prin rețelele de transport, se vinde și se facturează către consumatorul final (furnizare) și se transportă pâna la domiciliu/sediul acestuia (distribuție). Transportul și distribuția energiei termice sunt strâns legate de rețele, care sunt monopoluri naturale, adică activități care pot fi desfășurate eficient în condițiile unui singur operator, cu tarife reglementate, așa cum se întâmplă în cazul operatorului Veolia Energie Iași.