SURSE: Compania ungară MVM a ajuns la un acord cu compania germană E.ON pentru a cumpăra divizia de furnizare de gaze și energie electrică din România

de: Redacția BZI
20:20, 30 sept. 2024

Compania ungară MVM, cu capital majoritar de stat, a ajuns la un acord cu compania germană E.ON pentru a cumpăra divizia de furnizare de gaze și energie electrică din România, au declarat pentru G4Media și Economedia surse oficiale. Tranzacția, care are nevoie și de aprobarea unor instituții ale statului român, ar urma să fie anunțată în câteva luni. Romgaz și OMV Petrom au fost și ele interesate de cumpărarea diviziei de furnizare E.ON.

E.ON Energie România, membră a Grupului german E.ON, este unul dintre cei mai mari furnizori de gaze și electricitate din România, cu un portofoliu de circa 3,4 milioane clienți.

E.ON analizează vânzarea afacerii de furnizare de gaze și energie electrică din România

Economedia a scris în luna martie că E.ON analizează vânzarea afacerii de furnizare de gaze și energie electrică din România.

Reprezentanții E.ON nu au dorit să comenteze informația, în timp ce reprezentanții MVM nu au putut fi contactați la numerele de telefon de pe site-ul oficial.

Dacă tranzacția va fi aprobată de conducerile celor două companii, ea trebuie avizată și de Consiliul Concurenței, dar și de Comisia pentru examinarea investiților străine directe.

Compania germană declara pentru Economedia în martie că face o „revizuire strategică a afacerii”.

MVM este o companie strategică a Ungariei, controlată de guvernul Viktor Orban

MVM este o companie strategică a Ungariei, controlată de guvernul Viktor Orban. Ea a cumpărat în ultimii ani mai multe companii străine prezente pe piața din Ungaria, inclusiv portofoliul local al E.ON în 2022.

Companii din grupul MVM au făcut în ultimii ani afaceri cu firma deținută de fratele lui Viktor Orban, Aron Orban, potrivit unei investigații a publicației Telex.

Ultimii ani au adus câteva exit-uri majore din piața de furnizare de energie din România: italienii de la Enel au vândut toate afacerile din România către grecii de la PPC, iar cehii de la CEZ au vândut furnizarea din România către fondul australian Macquarie, iar ulterior compania a fost achiziționată de Premier Energy.