Surpriză pe piața muncii din Iași! O companie germană investește 10 milioane de euro într-o fabrică de cabluri de încărcare a mașinilor electrice. Compania Mennekes va angaja 300 de persoane dintr-un foc
Compania germană Mennekes, care lucrează cu clienți precum Tesla, Jaguar sau Mercedes, va angaja 300 de persoane în fabrica de cabluri de încărcare a mașinilor electrice. Într-o perioadă dificilă pentru piața muncii din Iași, după ce au fost disponibilizate peste 1.000 de persoane care munceau în industria auto, transporturi sau HoReCa, șomerii se pot angaja la 6 kilometri de municipiu. Investiția se ridică la 10 milioane de euro, din care 3,7 miloane de euro reprezintă ajutor de la stat
În fabrica de cabluri de încărcare a mașinilor electrice, construită de compania germană Mennekes la Miroslava, vor munci 300 de persoane. Reprezentanții companiei preconizează că până la sfârșitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie cel târziu, lucrările vor fi finalizate și va începe procesul de recrutare a angajaților, pentru ca din anul 2021 aceștia să producă prima serie de cabluri.
„Momentan se construiește fabrica, suntem în șantier. O lună, o lună și jumătate cred că mai durează lucrările. O să vedem în momentul în care facem recrutările dacă vom angaja din persoanele disponibilizate de alte companii din domeniul auto din Iași, în funcție de experiența și pregătirile fiecărei persoane care va veni la interviu”, a spus Ionuț Adomniței, reprezentantul managementului fabricii Mennekes.
Ciprian Necula, director adjunct AJOFM Iași: „Prin investiția companiei germane de la Iași, șomerii au șansa să obțină un loc de muncă”
Specialiștii pe piața muncii din Iași susțin că, prin această investiție, va fi redus numărul șomerilor, compania germană Mennekes fiind în prezent unul dintre cei mai mari angajatori din Iași într-un context economic dificil.
„Firmele din industria auto au disponibilizat câteva sute de persoane, astfel că, prin investiția companiei germane de la Iași, șomerii au șansa să obțină un loc de muncă în același domeniu în care au lucrat până acum. Sunt diverse facilități pentru angajatori; aceștia pot beneficia de subvenții pentru că angajează persoane disponibilizate în perioada stării de urgență sau de alertă”, mai spune Ciprian Necula, director adjunct al AJOFM Iași.
Dorel Codină, director executiv Miroslava Industrial Parc: „Am reușit să îi convingem să vină la Iași, în capitala Moldovei, contrar faptului că nu este autostradă”
Forța de muncă a fost motivul pentru care producătorul german a ales Iașul, susțin reprezentanții Parcului Industrial din Miroslava.
„Inițial fabrica trebuia construită la Cluj, în parcul industrial Tetarom, acolo unde este, de altfel, și sediul social al firmei. Acesta va fi mutat la Iași. Am reușit să îi convingem să vină la Iași, în capitala Moldovei, contrar faptului că nu este autostradă. Noi am dat dovadă de seriozitate și cred că în jur de 6 luni am purtat discuții, au avut loc întâlniri în care am discutat și s-a concretizat venirea la Iași”, a spus Dorel Codină, directorul executiv al Miroslava Industrial Parc.
Compania germană Mennekes din Iași angajează 300 de persoane în fabrica de cabluri de încărcare a mașinilor electrice
Producătorul german de echipamente electrice și electronice Mennekes, cu operațiuni în 90 de țări, va investi la Iași 10 milioane de euro, din care 3,7 milioane de euro sunt bani primiți de la stat. Germanii au intrat pe piața locală în anul 2019 prin înființarea la Cluj-Napoca, în luna decembrie, a companiei Mennekes Electric SRL. Compania lucrează cu companii precum Tesla, Jaguar, Mercedes, BMW, Mennekes fiind primul chiriaș oficial al Parcului Industrial din Miroslava. Potrivit directorului executiv al Miroslava Industrial Parc, parcul industrial este ocupat sută la sută.
Patronii din Iași beneficiază de un ajutor financiar de până la 2.500 de lei lunar, dacă angajează persoane disponibilizate în timpul pandemiei de COVID-19
Patronii care angajează tineri români sau persoane care au peste 50 de ani, disponibilizate în ultimele 6 luni, primesc subvenții de la stat. Suma acordată de stat pentru a ajuta angajatorii din Iași este de 50 la sută din salariul brut al angajatului, până la 2.500 de lei. Patronii trebuie să încadreze în muncă tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 ani și persoanele cu vârsta de peste 50 ani ale căror raporturi de muncă au încetat în perioada stării de urgență, din motive neimputabile lor. Obiectivul acestui ajutor financiar este protejarea angajaților prin acordarea unor măsuri de sprijin suplimentare angajatorilor, iar durata măsurii este de 12 luni, mecanismul de plată fiind prin decontare.
Ajutorul financiar se acordă de către Ministerul Muncii doar dacă patronii din Iași mențin în firmă angajatul timp de 12 luni
Obligația angajatorilor din Iași care beneficiază de acest ajutor financiar, de maxim 2.500 de lei, este păstrarea angajatului în activitate pentru minim 12 luni, după ce au beneficiat de măsura financiară. Aceeași sumă de maxim 2.500 de lei o pot primi angajatorii din Iași pentru lucrătorii sezonieri și zilieri din domeniile agriculturii, HoReCa, turism și organizare de evenimente. Perioada de acordare a sumei este până la sfârșitul lunii decembrie 2020, iar ajutorul financiar se acordă direct sau prin rambursare. Suma totală acordată pentru aceste categorii de angajați este de 1,5 miliarde de lei/an.