Surpriză de proporții venită de la patronul unei companii. Un ieșean a avut un șoc când a revenit din concediul de odihnă
O firmă cu sediul în Iași a fost acționată în judecată de un bărbat. Acesta solicită despăgubiri de 10.000 de euro. Reclamantul susține că a fost prejudiciat, după ce ar fi fost dat afară în timp ce se afla în concediu de odihnă
Proces inedit, pe rolul instanțelor ieșene! Un bărbat în vârstă de 43 de ani a decis să acționeze în judecată o companie, după ce, susține el, ar fi fost demis în mod nelegal.
Astfel, Ionel Pomârleanu i-a chemat la bară pe reprezentanții societății comerciale TMS Global Logistics SRL. Reclamantul le solicită magistraților ieșeni să oblige conducerea companiei amintite la plata unor despăgubiri materiale și morale în valoare totală de 47.000 de lei.
Inițial, bărbatul a depus cererea la Judecătoria Iași, dar aceasta a admis excepția necompetenței materiale și a declinat cauza la Tribunalul Județean. Asta, deoarece dosarul este considerat un litigiu de muncă.
Acum, urmează ca instanța să stabilească un prim termen al cauzei după care magistrații vor asculta ce au de spus ambele părți, pentru a putea lua o decizie în acest caz.
De unde a pornit totul
În cererea adresată instanței de judecată, reclamantul a precizat că dorește obligarea firmei respective la plata sumei de 10.000 de euro (47.000 de lei), reprezentând daune materiale și morale suferite ca urmare a desființării contractului individual de muncă.
„Am fost angajatul pârâtei, conform contractului individual de muncă de pe data de 5 iulie 2016, pe o perioadă nedeterminată. În luna august 2018, eu mi-am luat concediu de odihnă pentru rezolvarea unor probleme medicale. În perioada în care am stat în concediu, am fost hărțuit de reprezentanții societății, în încercarea de a mă convinge să demisionez din postul pe care îl ocupam”, a afirmat bărbatul în fața magistraților.
Acesta a mai susținut că, la revenirea din concediul de odihnă, a avut parte de o surpriză de proporții.
„După revenirea din concediul de odihnă, mi s-a adus la cunoștință că nu mai lucrez pentru firma pârâtă. Astfel, consider că acea decizie reprezintă o încălcare a dispozițiilor art. 60, alin. 1, lit. h din Legea 53/2003 și a dispozițiilor privind obligativitatea respectării dreptului de preaviz la concedierea unui salariat în perioada în care se află în concediu de odihnă”, a subliniat reclamantul.
Acesta a afirmat că dorește să depună probe la dosar, respectiv proba cu înscrisuri și proba testimonială.
Reprezentanții societății comerciale de transport TMS Global Logistics SRL au depus o întâmpinare. „Invocăm excepția necompetenței materiale a Judecătoriei Iași”, au arătat reprezentanții companiei amintite.
La rândul lor, magistrații ieșeni au constatat că invocarea excepției necompetenței materiale este întemeiată și, astfel, au declinat soluționarea litigiului la Tribunalul Iași.
„Potrivit dispozițiilor art. 208 din Legea nr. 62/2011, conflictele individuale de muncă se soluționează în primă instanță de către tribunal, iar, conform art. 210 din Legea nr. 62/2011, a dialogului social, cererile referitoare la soluționarea conflictelor individuale de muncă se adresează instanței judecătorești competente în a cărei circumscripție își are domiciliul sau locul de muncă reclamantul. Pentru aceste considerente de fapt și de drept, față de obiectul acțiunii și temeiul prevederilor din Codul Muncii și Legea dialogului social, competența de soluționare a prezentei cauze îi aparține tribunalului în a cărui circumscripție își are domiciliul reclamantul, judecătoria nefiind competentă”, au menționat judecătorii.
Reporterii cotidianului „Bună Ziua Iași” i-au contactat telefonic ieri pe reprezentanții firmei de transport, dar aceștia nu au dorit să comenteze pe marginea situației.