Surpriză de proporții! Într-un loc de lux din orașul Iași, faimos în toată România, vizitat de mii și mii de turiști și pe o suprafață uriașă, de 32 de hectare, se va realiza o construcție fabuloasă! GALERIE FOTO
Într-o zonă de lux a orașului Iași, chiar din anul 2022, vizitată de mii și mii de turiști, se va realiza o construcție pe o suprafață uriașă, de 32 de hectare!
Inițiativa aparține rectorului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prof. univ. dr. Tudorel Toader. Este vorba despre un proiect ce presupune înființarea unui muzeu al satului moldav, reprezentativ pentru întreaga Moldovă, chiar în Grădina Botanică „Anastasie Fătu”. Investițiile vor fi de milioane bune de euro și implică refacerea unor alei, iluminat nocturn, supraveghere video, spații moderne de relaxare, case tradiționale. Una din intrările în acest areal va fi sub paza Poliției Locale, iar accesul auto va fi permis doar riveranilor
De-a dreptul spectaculos! În orașul Iași și tocmai în Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) va demara, chiar din 2022, prima etapă ce vizează o construcție unicat. Rectorul primei instituții moderne de învățământ superior, prof. univ. dr. Tudorel Toader, a inițiat un interesant proiect ce presupune înființarea unui muzeu al satului moldav, reprezentativ pentru întreaga Moldovă. Acesta va fi amplasat în jurul lacului din „inima verde” a urbei. Vor fi aduse case tradiționale de pe ambele maluri ale Prutului, va fi zonă de agrement, cu obiecte tradiționale.
„Universitatea din Iași a fost, este și își propune să rămână depozitarul și facilitatorul valorilor autentice moldovenești, să promoveze patrimoniul etnografic al zonei și să creeze programe menite să îmbunătățească viața culturală a comunității din care face parte. Investițiile vor fi de milioane bune de euro și implică refacerea unor alei, iluminat nocturn, supraveghere video, spații moderne de relaxare, case tradiționale. Una din intrările în acest areal (dinspre Strada Muntenimii) va fi sub paza Poliției Locale, iar accesul auto va fi permis doar riveranilor. Să ne gândim că, spre exemplu, Muzeul Național al Satului «Dimitrie Gusti» din București se întinde peste 14 hectare, iar noi avem 32. Lucrările efective vor începe în 2022”, a declarat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC.
Consultarea publică a comunității UAIC, privind înființarea unui muzeu al satului moldav
În acest context, prof. univ. dr. Tudorel Toader (în calitate de rector al UAIC) a propus în ședința Biroului Executiv al Consiliului de Administrație (BECA) inițierea unei consultări publice a comunității academice a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, privind înființarea unui muzeu al satului moldav, reprezentativ pentru întreaga Moldovă. Propunerea a fost aprobată în unanimitate de membrii BECA.
„Această nouă componentă a Universității va funcționa ca secție a Grădinii Botanice «Anastasie Fătu» a UAIC, fiind localizată în zona lacului din Grădina Botanică (intrarea din Muntenimii) și va reprezenta o nouă bază de cercetare științifică și practica studențească. Așadar, ne propunem realizarea muzeului satului moldav, unic în această parte a țării, prin identificarea unei linii de finanțare europeană, în parteneriat cu Complexul Muzeal Național «Moldova» și cu autoritățile locale. Vor fi montate și panouri fotovoltaice, vom avea 6 sau 7 locuințe tradiționale. Facem consultări în toate județele din Moldova, dar și în raioanele din Republica Moldova, respectiv consultări cu specialiștii din toate muzeele specifice din acest areal. E un parteneriat solid și de anvergură. Avem un Consiliu Științific, avem aprobarea Senatului UAIC, iar academicianul și istoricul ieșean Victor Spinei, vicepreședintele Academiei Române, se va deplasa în Republica Moldova pentru a dialoga cu omologii de acolo. Avem și harta zonelor etnografice. E un proiect spectaculos și care va merge pe mai mulți ani. Realizăm o atracție spectaculoasă, nu doar pentru Iași, ci pentru toată țara, respectiv turiștii din străinătate”, a mai precizat rectorul de la „Cuza”, prof. univ. dr. Tudorel Toader.
Universitatea „Cuza” din Iași invită pe toți cei care au posibilitatea să contribuie la realizarea patrimoniului etnocultural al Muzeului Satului Moldav
Universitatea „Cuza” din Iași invită pe toți cei care au posibilitatea să contribuie la realizarea patrimoniului etnocultural al Muzeului Satului Moldav, prin oferirea de obiecte și case tradiționale care ar putea să fie expuse în cadrul acestui muzeu, urmând ca o comisie formată din specialiști ai Universității și ai partenerilor să le selecteze pe cele mai reprezentative.
„Am plecat de la realitatea că în Moldova nu există un muzeu reprezentativ pentru întreg spațiul geografic, un muzeu care să exprime, într-o manieră integrată, spiritualitatea zonei moldave, modul de viață, tradițiile și obiceiurile regionale. Muzeul Satului Moldav își propune conservarea identității etno-culturale din Moldova istorică, de pe ambele maluri ale Prutului, păstrarea spiritului moldovenesc autentic prin valorificarea de colecții etnografice, promovarea patrimoniului cultural din zona Moldovei și crearea de programe menite să îmbunătățească viața culturală. Prin semnarea acestui acord de parteneriat, ne asumăm obligația realizării unui obiectiv cultural de valorificare și conservare a tradițiilor populare”, a conchis Tudorel Toader, rectorul UAIC.
Grădina Botanică din Iași a aniversat anul acesta 165 de ani de transformări istorice
Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași, înființată la 10 august 1856, poartă numele fondatorului său, medicul și naturalistul Anastasie Fătu. În acest an a aniversat 165 de ani de transformări istorice pe diferite amplasamente din municipiul Iași, fiind prima grădină botanică universitară românească. În același timp, este cea mai mare din țară, unică prin numărul mare de specii vegetale și prin măsurile speciale de conservare aplicate. Încă de la înființare, tinerii studioși aveau posibilitatea să învețe și să descopere aspecte inedite referitoare la specii de plante indigene și exotice, metode de cultură și importanța acestora.
Nu se cunoaște un plan referitor la organizarea inițială a „grădinii lui Fătu”, însă au fost păstrate aprecierile unor personalități ale timpului: Gheorghe Asachi în „Gazeta de Moldavia” (1856), Ion Ionescu de la Brad în Catalogul oficial al Expoziției Florale Naționale de la Frumoasa (Iași, 1865), Dimitrie Brândză prezenta speciile de plante la cursurile de botanică susținute pentru studenți (1870-1873). Și Nicolae Leon, rectorul Universității din Iași, în volumul intitulat „Amintiri” (1922), menționa aspecte referitoare la rolul grădinii în educație și importanța colecțiilor de plante pentru cursurile de botanică.