Surpriză de proporții în dosarul „Albumul”! Cristina Jinga, Carmen Irimescu și Letiția Popa, inculpate alături de Cristian Adomniței, au încercat să mai scape de acuzațiile aduse de DNA! (Exclusiv)

de: Ciprian Nedelcu
04:00, 23 iul. 2020

Surpriză de proporții în dosarul intitulat generic „Albumul”! La ultimul termen al cauzei, Cristina Jinga, Carmen Irimescu, Letiția Popa și SC Laser Co SRL, acuzate alături de Cristian Adomniței, au încercat să mai scape de acuzațiile aduse de DNA! Judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au respins, însă, cererile de schimbare a încadrărilor juridice

 

Surpriză de proporții în dosarul „Albumul”! Cristina Jinga, Carmen Irimescu și Letiția Popa, inculpate

Surpriză de proporții în dosarul „Albumul”! Carmen Ingrid Irimescu, Cristina Teodora Jinga, Letiția Elena Popa, inculpatele lui Cristian Adomniței, au încercat să mai scape de acuzațiile aduse de DNA! La ultimul termen al procesului penal, judecătorii din cadrul Tibunalului Iași au respins cererile de schimbare a încadrărilor juridice.

„Instanța respinge, ca neîntemeiată, cererea de schimbare a încadrării juridice formulată în cauză de inculpata Cristina Teodora Jinga, din infracțiunile de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual în formă continuată și instigare la fals intelectual în formă continuată, în infracțiunea unică de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”, au precizat magistrații ieșeni.

De asemenea, aceștia au respins solicitarea similară formulată de Carmen Ingrid Irimescu. Mai mult, instanța a respins, ca neîntemeiate, toate cererile de schimbare a încadrării juridice formulate de Letiția Elena Popa și SC Laser Co SRL. Decizia nu este definitivă, aceasta putând fi contestată.

Dosarul „Albumul” bate pasul pe loc de ani buni

După această surpriză de proporții, dosarul „Albumul” a fost amânat până pe 24 iulie 2020. Cel mai probabil, și la următorul termen, judecătorii vor amâna din nou procesul. De altfel, cel mai mare scandal de la vârful Consiliului Județean Iași din ultimii ani bate pasul pe loc. Magistrații au amânat dosarul „Albumul” de zeci de ori până acum și nu pare că vor ajunge la o concluzie prea curând.
Început în urmă cu mai bine de 4 ani, procesul penal merge din amânare în amânare. Cel mai mare scandal de la fruntea Consiliului Județean (CJ) a izbucnit în urmă cu peste 4 ani. Mai exact, inculpații au fost trimiși în judecată de procurori pe 3 iulie 2015.
La data respectivă, fostul șef al CJ, Cristian Adomniței, precum și alte persoane, precum Carmen Irimescu, Letiția Popa, Cristina Jinga, dar și societatea Laser Co SRL, au ajuns în fața instanței, sub acuzații extrem de grave.

Ce au spus procurorii anticorupție despre fostul șef al Consiliului Județean, Cristian Adomniței

Dosarul intitulat generic „Albumul” a mers din amânare în amânare. Amintim că întreg balamucul de la CJ Iași a pornit de la un contract încheiat pe 27 septembrie 2013 cu firma Laser Co SRL. În acel contract, lucrurile erau destul de clare: pentru suma de 340.000 de lei, prestatorul trebuia să promoveze imaginea Iașului. Era vorba, în principal, despre promovare prin intermediul unor materiale tipărite: broșuri, calendare, hărți, mape de prezentare, pixuri, albume, fotografii etc.

După un audit intern, în februarie 2015, inspectorii au descoperit că nu au fost predate materiale în valoare de peste 200.000 de lei. De la acel control a început scandalul: Cristian Adomniței a fost acuzat că a încercat să îi acopere pe cei care au beneficiat de bani, iar situația a explodat.

„În martie 2015, inculpatul Cristian Adomniței a semnat un proces-verbal, datat 11 februarie 2015, prin care atesta în mod mincinos faptul că, la data respectivă, cele 948 de albume de prezentare a județului Iași au fost restituite de CJ Iași firmei respective, în vederea actualizării gratuite a acestora. În același sens, inculpatul Cristian Adomniței a refuzat să avizeze formularul de constatare și raportare a iregularităților, întocmit de Serviciul de Audit Public Intern din CJ și le-a solicitat expres auditorilor să modifice constatările din cuprinsul acestui document, precizându-le să întocmească un altul, cu același număr de înregistrare, care să nu conțină referiri la acel prejudiciu, în cuantumul respectiv”, au afirmat procurorii anticorupție.