Suplimentul accesibil și eficient care poate îmbunătăți funcțiile cerebrale la vârstnici. Ce spun noile cercetări

de: Alexandru Dumitrachi
23:45, 29 nov. 2024

Un supliment ieftin ar putea aduce beneficii semnificative creierului îmbătrânit, conform unui studiu recent. Cercetătorii au descoperit că administrarea zilnică de proteine și prebiotice poate îmbunătăți semnificativ scorurile la testele de memorie la persoanele de peste 60 de ani.

Aceste rezultate sunt cu atât mai relevante, având în vedere că aceleași teste de memorie vizuală și învățare sunt folosite pentru depistarea timpurie a bolii Alzheimer, informează Mediafax.

Pe bază de fibre vegetale

Studiul a analizat doi prebiotici accesibili, pe bază de fibre vegetale, care se găsesc fără rețetă în multe țări. Prebioticele sunt substanțe nedigerabile care stimulează microbiomul intestinal.

Unul dintre acești prebiotici este inulina, o fibră alimentară din familia fructanilor, iar celălalt este fructooligozaharida (FOS), un carbohidrat vegetal utilizat frecvent ca îndulcitor natural cu puține calorii. Pentru a evalua impactul acestora asupra funcțiilor cerebrale, cercetătorii de la King’s College London au recrutat 36 de perechi de gemeni cu vârsta de peste 60 de ani.

Fiecare pereche a fost împărțită aleatoriu, iar un geamăn a primit zilnic un prebiotic sub formă de pudră proteică, în timp ce celălalt a primit un placebo. După trei luni, geamănul care a consumat inulină sau FOS a obținut scoruri mai bune la testele cognitive.

Îmbunătățire generală a sănătății intestinale

Mai mult, suplimentele de fibre au fost corelate cu modificări pozitive în microbiomul intestinal. De exemplu, bifidobacteriile benefice erau mult mai prezente în intestinul gemenilor care consumau inulină sau FOS, sugerând o îmbunătățire generală a sănătății intestinale.

De asemenea, cercetătorii au observat schimbări pozitive în microbiomul intestinal al participanților care au luat prebiotice, cu un număr mai mare de bifidobacterii benefice, ceea ce sugerează că îmbunătățirea sănătății intestinale ar putea influența și sănătatea cognitivă.

Aceste descoperiri aduc noi speranțe în prevenirea declinului cognitiv legat de vârstă, fiind un pas important în cercetarea bolilor neurodegenerative.