Superstiţii şi tradiţii cu ouă de Paşti – Ce faci cu coaja ouălor roșii

de: BZI.ro
10:20, 19 apr. 2021

În mai puţin de două săptămâni vom merge la Înviere, pentru a lua Lumina Sfântă. Pregătirile intră în linie dreaptă. De-acum se va mări forfota din magazine şi pieţe. Fiecare e în căutare de produse cât mai bune, mai proaspete şi mai aromate. Fără îndoială, vedeta mesei de sărbătoare sunt ouăle roşii. Ştiai că bunicile noastre aveau nişte cuvinte de duh despre acestea? Haideţi să descoperim astăzi câteva superstiţii şi tradiţii cu ouă de Paşti.

Să nu uităm, în primul rând, că vopsirea sau încondeierea ouălor nu se face oricum, ci într-o anumită zi. Conform tradiţiei bisericeşti, ele se vopsesc în Joia Mare, pentru că atunci a fost răstignit Iisus Hristos. Multe gospodine preferă însă le vopsească în Sâmbăta Mare, în ideea să fie cât mai proaspete pentru atunci când vor fi servite. Nu e greşit nici astfel. Sub nici o formă nu e voie să vopsim ouăle în Vinerea Mare. De fapt, în această zi nu se face treabă nici la câmp, nici în bucătărie.

Superstiţii şi tradiţii cu ouă de Paşti

Poate pe unele le ştiai, pe altele le descoperi acum. Ce facem cu ouăle încondeiate pentru sărbătoarea pascală? Aflăm din rândurile de mai jos.

În cele trei dimineţi de Paşte e bine să te speli cu apă pe fată dintr-un bol în care ai pus un ou roşu şi bani argintaţi şi auriţi. Se spune că tot anul vei avea bujori în obraz, piele albă şi noroc la bani. Imediat ce toţi ai casei s-au spălat pe fată în a treia zi de Paşte, banii sunt adunaţi din bol şi luaţi de mezin.
Primul aliment mâncat în dimineaţa de Paşte trebuie neapărat să fie un ou roşu. Acesta simbolizează familia unită. În plus, se spune că ne dă putere, ne poartă noroc şi ne apără sănătatea.

Prin Moldova este o vorbă, potrivit căreia persoana cu care ai ciocnit ou în ziua de Paşte o vei întâlni şi pe lumea cealaltă. Superstiţie sau nu, nu avem de unde şti. De asemenea, se spune că, dacă te rătăceşti în pădure, să-ţi aduci aminte cu cine ai ciocnit ou în ziua de Paşte şi, cu siguranţă, vei găsi drumul spre a ieşi din pădure în siguranţă.

Dacă oul ciocnit în prima zi de Paşte a avut două gălbenuşuri, este cazul să începi pregătirile de nuntă. În unele zone din Moldova se spune că persoana căreia nu i s-a spart oul, după ce a ciocnit cu toţi ai casei, se va bucura de sănătate tot anul. În alte zone, tot din Moldova, dimpotrivă, acea persoană va muri prima.
În zona Ardealului, oul roşu se mănâncă simplu, fără sare. În caz contrar, conform tradiţiei populare, vei transpira tot anul. Dacă însă îl consumi cu sare, ţi se vor înroşi mâinile.

Ce se face cu coaja ouălor de Paști?

Coaja rămasă de la ouăle roşii trebuie dată la găini, pentru a fi sărbătoare şi la ele. În alte zone, ele se aruncă pe apă curgătoare, ca să ajungă la copiii morţi nebotezaţi. Sunt şi zone în care cojile se aruncă departe de curte, în ideea de a feri gospodăria de ghinion şi rele.

Ouăle sfinţite la biserică se păstrează de la un an la altul. Dacă la anul, de Paşte, îl spargi şi e gol, înseamnă că nu ai noroc mult în viaţă. Dacă însă e plin, te bucuri de un destin fericit. Totuşi, dacă încerci să faci acest experiment, îţi dai uşor seama că este imposibil că oul să fie la fel de plin că anul anterior, întrucât intervine deshidratarea.

Tot în Moldova este şi obiceiul păstrării un ou roşu timp de 40 de zile după sărbătoarea pascală. Apoi, dacă îl spargi şi nu are miros respingător, înseamnă că vei avea un an cu multe împliniri, sănătate şi noroc.

Per asamblu, asigură-te că ai ouă proaspete.

Ştiai că… ouăle roşii sunt simbolul învierii lui Iisus Hristos? Culaorea roşie reprezintă sângele Mântuitorului.

Află din materialul video de mai jos și de ce ciocnim ouă de Paști.