Supermarketurile din România recunosc că fac speculă și cresc prețurile la alimente
În ultima perioadă, în România, au fost majorări uriașe la prețurile la alimente. Sunt multe voci din domeniu care consideră că majorările actuale nu se justifică și supermarketurile chiar recunosc că se face speculă, preventiv pentru o eventuală criză alimentară. Este de noaptea minții cum gândesc producătorii și comercianții.
Analiștii explicau recent faptul că sunt majorări cu 30-50% la mai multe produse alimentare, românilor fiindu-le aproape imposibil să țină pasul cu o asemenea avalanșă.
Supermarketurile recunosc că se face speculă pe creșterea preţurilor la alimente
Prețul materiilor prime nu justifică creșterile de prețuri din supermarketuri, existând o speculă în acest sens. Supermarketurile recunosc faptul că există şi o specula la mijloc și că există temeri în rândul producătorilor că în viitorul apropriat nu vor mai avea acces la mai multe materii prime. Concret, din cauza unei eventuale crize alimentare, produsele se scumpesc preventiv. Există numeroase semne de întrebare despre cum vor arăta prețurile produselor la raft în contextul în care criza alimentară ar veni în mod real. Ioan Stânea, fondatorul Pan Food explică faptul că sunt numeroase materii prime care nu au legătură cu războiul din Ucraina și consideră că specula este una generalizată.
Stânea, producător de dulcuri, explică faptul că a majorat prețurile cu aproximativ 25% în ultimul an dar costurile la materiile prime s-a dublat. Acesta a arătat că au fost probleme în piaţa pentru că numeroşi retaileri nu au acceptat asemenea scumpiri.
În schimb, reprezentanții supermarketurilor susţin că scumpirile sunt speculative şi că sunt negocieri duri între ei şi producători pe orice majorare de preț. Aceștia consideră că românii nu pot suporta scumpiri mari și dese. Fiecare aruncă vina pe o situație. În timp ce producătorii susțin că materiile prime s-au scumpit, supermarketurile consideră că majorările sunt nejustificate. Asta în timp ce românii sunt victime colaterale în tot acest război comercial.
Alimentele se scumpesc considerabil
La nivel național au fost mai multe valuri de scumpiri ale alimentelor. Conform unor statistici, prețul uleiului s-a majorat cu 26% existând scumpiri și la cartofi sau carnea de porc. Specialiștii explică faptul că kilogramul de carne de porc ar putea crește, în perioada următoare cu 40%. Cert e că salariile și pensiile majorității românilor au rămas la fel, iar facturile și alimentele s-au majorat simțitor.
Vestea proastă este că toată Uniunea Europeană va fi afectată de aceste scumpiri și că seceta din august a fost catalogată una dintre cele mai grave din ultimele sute de ani. Cu un război în Ucraina, țară fruntașă la exportul de cereale, criza se anunță una acută pentru 2023. O bună parte din terenul agricol din țară este afectat de bombardamentele dintre ruși și ucrainieni. În tot acest tăvălug, supermarketurile recunosc că în aceste momente există o speculă referitor la prețul alimentelor care este majorat fără a fi necesară nevoie.