Supă de zarzavat: Rețetă de post, simplă și delicioasă
Cauți o rețetă de post, pe care să o prepari rapid? Încearcă supa de zarzavat, ideală de consumat în anotimpul de primăvară. Este foarte gustoasă și, pe deasupra, mai este și sănătoasă.
Pe lângă ciorba de zarzavat, supa de zarzavat este cel mai des gătit și apreciat fel de mâncare la români. Se prepară ușor, cu ingrediente bogate în vitamine, și este plină de savoare. Supa de zarzavat poate fi consumată de oricine, mai ales de persoanele care țin post, care sunt vegane sau care au probleme digestive.
Supa se poate servi simplă sau cu crutoane aromate de pâine. Cei care nu țin post sau nu au o dietă pe bază de plante, pot fierbe niște tăiței de casă sau câteva găluște pufoase de gris.
Cum se prepară supa de zarzavat
Pentru supa de zarzavat ai nevoie de puține ingrediente, și anume: doi morcovi, o rădăcină de pătrunjel, un păstârnac, o felie de țelină, o jumătate de gulie, un sfert de varză albă sau roșie, trei sau patru buchețele de broccoli, un ardei, o roșie decojită, o ceapă mică, două-trei linguri de bulion, o legătură de pătrunjel tocat și sare și piper, după gust.
În primul rând, trebuie să toci mărunt ceapa și să o pui la călit în puțin ulei de floarea soarelui (nu folosi ulei de măsline, deoarece poate conferi supei un gust amărui). Apoi, taie în cubulețe toate legumele (morcovii, rădăcina de pătrunjel, păstârnacul, țelina, gulia, ardeiul, roșia), iar varza tai-o felii, ca pentru salată.
Ia toate legumele, mai puțin roșia și broccoli, și adaugă-le în oală, peste ceapa călită și mai lasă-le la foc mic trei sau patru minute, cât să se înmoaie puțin. Adaugă, apoi, roșia și broccoli și pune apă, sare, piper, după gust. Acoperă oala cu un capac și lasă să fiarbă la foc mic.
În momentul în care au fiert bine toate legumele, pune bulionul și mai condimentează cu sare sau piper, dacă este cazul. La final, presară pătrunjelul tocat mărunt.
Poftă bună!
Scurt moment distractiv: Supa de zarzavat, de Otilia Cazimir
S-a dus gospodina să ia zarzavat,
Și vine acasă cu coșu-ncărcat
Cu morcovi,
Cu varză,
Cartofi,
Pătrunjel,
Cu sfeclă,
Cu ceapă,
Că toate-s la fel!
Și toate încep să se certe pe masă:
-Ba, eu sunt mai dulce! – Ba, eu mai frumosă!
Dar morcov
Sau varză,
Cartof,
Pătrunjel,
Ori sfeclă,
Ori ceapă, –
Nu-s toate la fel?
Le ia gospodina pe rând să le spele,
Pe urmă le taie bucăți – bucățele:
Și morcov,
Și varză,
Cartof, Pătrunjel,
Și sfeclă,
Și ceapă, –
Pe toate la fel!
Pe oala în clocot capacul tresaltă,
Și fierb sărăcuțele, fierb laolaltă:
Și morcov,
Și varză,
Cartof, Pătrunjel,
Și sfeclă,
Și ceapă, –
Fierb, toate la fel!
Pe urmă, tac toate .. Ce vreți să mai spună?
Căci supa-i pe masa, și-i strașnic de bună!