Supă cu găluște de griș ca la mama acasă. Rețete pentru Postul Crăciunului
Supa cu găluște de griș este un fel de mâncare tradițional în restaurantele din întreaga Bavaria și Austria. Acest fel de mâncare este adesea servit la nunți și sărbători și are adaosuri mult mai complicate, cum ar fi găluște de măduvă sau de ficat.
Lista de ingrediente pentru găluștele de griș este destul de simplă. Acestea conțin doar făină de griș, unt, ou, sare și un vârf de cuțit de praf de copt. Dacă vrei un preparat mai sofisticat, poți adăuga o lingură sau două de pătrunjel.
Supă cu găluște de griș
De obicei, aceste găluște vin în două forme, o bilă mică și rotundă sau un oval. Cea de-a doua tehnică este mai greu de stăpânit, deoarece necesită amestecarea între două linguri. Indiferent de formă, găluștele sunt făcute mici deoarece își dublează dimensiunea în timpul procesului de gătire, astfel că trebuie să le faci pe toate cam de aceeași mărime.
În general, supa cu găluște de griș este ușoară, pufoasă, dar foarte sățioasă, astfel că este perfectă atunci când cauți ceva care să nu fie prea greu. Pentru această rețetă aveți nevoie de jumătate de cană de făină de griș, 3 linguri de unt topit și răcit, 1 ou, un sfert de linguriță de sare, un vârf de cuțit de praf de copt, 4 căni de supă de legume și ceapă verde tocată pentru garnitură. Opțional, puteți folosi 1 sau 2 linguri de pătrunjel tocat.
După ce ați pregătit ingredientele, topiți untul într-o cratiță mică. După ce se răcește, spargeți un ou în bolul cu unt și bateți împreună până încep să se formeze bule – de obicei, în jur de 2-3 minute. Mai departe, adăugați făina de griș, sarea și pătrunjelul tocat, după gust, și amestecați totul cu o lingură până când devine o minge de aluat galbenă, ușor lipicioasă și plăcută, pentru aproximativ 15 minute. În timp ce aluatul se odihnește, puneți o oală mare cu apă bine sărată la fiert și apoi reduceți focul la mediu. Formați ușor bile netede cu vârful degetelor decât în palme, deoarece a doua tehnică tinde să rezulte în găluște mai ferme Asigurați-vă că apa fierbe, dar nu clocotește, ca să nu se desprindă bucăți.
Puneți cu grijă găluștele în apa fierbinte cu o lingură pe care puteți să o scufundați în apa fierbinte mai întâi, astfel încât găluștele să nu se lipească. Gătiți-le timp de 5 minute la foc mediu, până se ridică. Ulterior, reduceți focul la mic și gătiți încă 15-20 de minute, iar atunci veți observa că se scufundă din nou, pe măsură ce devin mai grele. După 15 minute, dacă aluatul este încă ferm sau centrul este puțin mai închis la culoare decât exteriorul, mai fierbeți 5 minute sau până când devine moale la mijloc. La final, scoateți găluștele din apă, puneți-le în supă și garnisiți cu 2-3 fire de ceapă verde tocată.
Rețete pentru Postul Crăciunului
Un alt preparat delicios și ușor de pregătit pentru Postul Crăciunului este supa cremă de ardei copți. Totuși, pentru această rețetă ai nevoie de 1 lingură de ulei de avocado sau ulei de măsline, 6 căței de usturoi tocați, 1 ceapă galbenă, tăiată cubulețe, 2 morcovi mari, tăiați subțire, 2 tije de țelină, tocate grosier, 6 căni de supă de legume, 1 cană de cușcuș perlat și două treimi de cană de mazăre congelată. Pentru a oferi un plus de savoare adăugați 1 lingură de ghimbir proaspăt ras, 1 lingură de turmeric proaspăt ras sau măcinat,1 linguriță de rozmarin proaspăt tocat, 1 linguriță de cimbru proaspăt tocat, jumătate de linguriță de sare, piper negru proaspăt măcinat.
Puneți o oală mare sau un vas de fontă pe aragaz, la foc mediu-mare și adăugați ulei. Odată ce este încins, adăugați usturoiul, ceapa, morcovii și țelina și gătiți timp de câteva minute, până când legumele devin translucide. Ulterior, adăugați ghimbirul și turmericul și sotați timp de 30 de secunde, pentru a lăsa condimentele să se gătească puțin, apoi adaugă supa de legume, rozmarinul, cimbrul, sarea și piperul. Pune supa la fiert, apoi adaugă cușcușul. Reduceți focul la mediu-mic și lăsați să fiarbă descoperit, timp de 20-25 de minute, apoi adăugați mazărea congelată. Dacă observați că nu este suficient supă, nu ezitați să adaugi încă o cană. La final, gustați și condimentați, dacă este nevoie. Serviți fierbinte împreună cu o porție de castraveți murați. Aceasta este o bază perfectă pentru o supă cu găluște de griș.