Supă cremă de ciuperci ca la mănăstire: Savoarea pădurii într-o singură farfurie
Cine a fost măcar o dată la o mănăstire din nordul Moldovei și a mâncat supă cremă de ciuperci n uare cum să nu se fi îndrăgostit de acel gust extraordinar.
Dat fiind că în această perioadă se găsesc în pădure sau în piețe ciuperci hribi și ghebe, este momentul perfect pentru a face acasă o supă cremă de ciuperci ca la mănăstire. Chiar dacă este o rețetă pe care o puteți face în post, supa cremă de ciuperci este foarte săţioasă și se pregăteşte destul de uşor, fără a cere prea multă experiență în domeniu sau să aveți studii în domeniul culinar.
Într-o zi friguroasă de toamnă, o supă cremă de ciuperci fierbinte este extrem de potrivită.
Supă cremă de ciuperci ca la mănăstire: Ingredientele unui gust savuros
Pentru rețeta de supă cremă de ciuperci ca la mănăstire aveți nevoie de 100 g de ciuperci de pădure, de preferat un amestec care să conțină hribi, 500 g ciuperci champignon, un cartof, 2 caței de usturoi pisați, o ceapă roșie tăiată mărunt, o mână de cimbru proaspăt, un litru de supă de legume, o mână de pătrunjel tocat și sucul unei lămâi.
În cazul în care puneți ciuperci de pădure uscate, acestea vor trebui puse mai întâi la rehidratat în apă călduță pentru aproximativ 2 ore.
Mai întâi, măicuțele taie ciupercile în lamele subțiri și le călesc bine în ulei de măsline, amestecând continuu timp de 1-2 minute, după care se adaugă puțină sare, piper, ceapa tocată, usturoiul și cimbrul proaspăt. Se amestecă, iar din momentul în care acestea încep să lase apă, se adaugă ciupercile de pădure scurse. Acestea au grijă să pună și codițele ciupercilor, deoarece sunt gustoase și nu are rost să faceți risipă.
Pentru a nu fi obligate să îngroașe supa cu făină, măicuțele obișnuiesc să pună mai întâi un cartof la fiert în care pe urmă adaugă toate ingredientele. Amidonul cartofului dă cremozitate și textură supei și astfel nu mai trebuie să puneți făină.
Lapte sau smântână pentru un plus de gust
Dacă doriți, puteți adăuga și puțină supă de legume și se lasă la fiert încă 20 de minute. Se scoate din oală jumătate din cantitatea de lichid, iar restul se pasează cu ajutorul unui blender de mână. Se adaugă pătrunjelul tocat și se amestecă.
Separat, se face un sos din suc de lămâie, sare și piper și se pune o lingură din acest sos peste fiecare porție de supă.
Dacă nu faceți mâncarea de post puteți adăuga lapte și smântână fermentată pentru a da un plus de gust. Puteți alege să puneți doar lapte sau doar smântână dulce.
Supa cremă de ciuperci ca la mănăstire, măicuțele o servesc fierbinte, alături de pâine proaspată și decorată cu câteva felii de ciuperci prăjite.
Cei care apreciază mâncărurile preparate de către măicuțe, puteți încerca și ciorba de urzici ca la mănăstire, dar și tocana de legume ca la mănăstire, ambele la fel de delicoase și de sănătoase.