Sunt recomandate antibioticele pentru micoza unghiei? Află ce spun medicii
Multe persoane iau antibiotice, atunci când se confruntă cu micoza unghiei. Iată ce părere au medicii despre acest lucru și care sunt recomandările lor.
Micoza unghiei (onicomicoza sau ciuperca unghiei) reprezintă o afecțiune comună, care debutează cu un punct alb sau galben sub vârful unghiilor. Ulterior, când infecția se extinde, unghiile se decolorează, se îngroașă sau cad.
Fiind o infecție contagioasă, cauzată de fungi, micoza unghiei se poate transmite cu ușurință de la o persoană la alta. Poate afecta atât unghiile de la picioare, cât și pe cele de la mâini, mai predispuși fiind bărbații și persoanele care au peste 65 de ani.
Onicomicoza se poate manifesta prin unghii îngroșate, greu de tăiat, decolorate, fragile, crăpate, care au tendința de a se desprinde, opacizate, distorsionate și care prezintă pungi cu puroi (sub unghie) sau au un miros neplăcut. În momentul în care infecția se extinde și în zonele dintre degetele de la picioare, afecțiunea poartă numele de piciorul atletului.
Sunt recomandate antibioticele pentru micoza unghiei?
De obicei, medicii nu recomandă antibiotice pentru micoza unghiei, decât atunci când infecția se agravează. În schimb, aceștia le prescriu pacienților medicamente antifungice, orale sau topice. Cele orale sunt, de exemplu, terbinafina și itraconazolul, care contribuie la creșterea unghiei sănătoase, înlocuind, treptat, partea infectată. Un astfel de tratament durează două-trei luni, pentru ca infecția să dispară în totalitate.
În ceea ce privește antifungicele topice, acestea vin sub formă de picături, creme, unguente, fiind utile pentru combaterea infecțiilor ușoare. Sunt alcătuite din diferite substanțe, cum sunt naftifina, clotrimazolul, terbinafina sau tolnaftatul.
Mai există și varianta lacului de unghii medicamentos, care se aplică zilnic pe porțiunile afectate, dar și pe pielea din jurul acestora. Tratamentul durează o perioadă mai lungă de timp.
Totodată, se poate recurge la terapia cu laser, care distruge termic sporii și elimină ciupercile. În cazuri mai grave, se recomandă îndepărtarea temporară a unghiilor, pentru ca tratamentul să poată fi aplicat direct sub unghie.
Sfaturi pentru prevenirea micozei unghiei
Pentru a ține la distanță onicomicoza este necesar să aveți o igienă riguroasă a mâinilor, picioarelor și, implicit, a unghiilor. Spălați-vă periodic, mai ales după efectuarea activităților sportive și uscați-vă bine. Folosiți prosoape individuale, pentru a evita răspândirea ciupercilor.
Mai mult, unghiile trebuie curățate cu o periuță fină și tăiate drept, evitându-se formarea de colțuri. Înainte și după folosire, ustensilele trebuie dezinfectate.
Utilizați șosete din bumbac, in sau alte materiale naturale, care previn umezeala și alegeți piese de încălțăminte, care permit aerisirea picioarelor. Dacă pantofii s-au deformat sau vă produc durere, evitați să îi mai purtați.
De asemenea, atunci când mergeți la piscină, în băi publice sau în hoteluri, purtați papuci din material plastic, pentru a evita contactul cu zonele contaminate.
Așadar, pentru a preveni micoza unghiei, este foarte important să aplicați toate măsurile care se impun. Dacă, totuși, ați contactat o ciupercă, nu ezitați să mergeți la medic. Acesta este singurul în măsură să vă recomande un tratament adecvat.