Sunt pregătite spitalele din Iaşi împotriva incendiilor? Măsuri dispuse de conducerea CJ Iași
Marius-Sorin Dangă, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Iași a lansat un mesaj cu privire la pregătirea spitalelor ieșene în cazul unor incendii. În contextul ultimului eveniment tragic care a avut loc la Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Matei Balș autoritățile analizează soluțiile care pot fi implementate în unitățile medicale.
Vicepreședintele Consiliului Județean Iași a analizat situația actuală și a vorbit despre primele măsurile dispuse de Consiliului Județean în această privință.
„Am convocat astăzi o întâlnire cu managerii celor 6 spitale și 3 unități de asistență medico-socială din subordinea Consiliului Județean Iași pentru a evalua împreună modul in care fiecare dintre entități este pregatită si respecta măsurile privind securitatea la incendiu. Avem obligația de a trata cu toată responsabilitatea acest subiect, să punem in centrul preocupărilor noastre zilnice siguranța pacienților, fie ei ieșeni sau nu, care ajung în grija noastră. Și acest lucru trebuie să fie o preocupare continuă indiferent de context.
Am discutat cu toți managerii, domnii Radu Dabija, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, Florin Roșu, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase «Sf. Parascheva», Robert Dâncă, Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Cuza Vodă Gabriel Martinescu, Spitalul de Obstetrică și Ginecologie «Elena Doamna», Lucian Eva, Spitalul Clinic de Urgență «Prof. Dr. Nicolae Oblu», doamna Alina Belu, Spitalul de Copii «Sf. Maria» și reprezentanții unităților de asistență medico-socială Răducăneni și Bivolari pentru a ne apleca asupra particularităților cu care se confruntă fiecare, dar și despre problemăexperiență și cooperare.
Marius-Sorin Dangă: „Vorbim și de clădiri foarte vechi, care, multe au fost transformate în spitale fără a fi construite pentru această destinație”
Din fericire, deși există la nivelul fiecărui spital aspecte care încă necesită atenție pentru respectarea conformității depline a normelor ISU, avem exemple pozitive, reprezentate de Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Cuza Vodă și Spitalul Clinic de Urgență «Prof. Dr. Nicolae Oblu», care au cunoscut ample intervenții de modernizare în trecutul apropiat, iar pentru Spitalul de Copii «Sf. Maria», care este în curs de modernizare, normele privind securitatea la incendii reprezintă o preocupare importantă. În ceea ce privesc spitalele de Pneumoftiziologie, Boli Infecțioase și Maternitatea Elena Doamna, apreciez foarte mult proactivitatea managerilor în rezolvarea cât mai multor cerințe din planul de conformare stabilit de ISU.
Situația este delicată, într-adevăr, fiindcă vorbim și de clădiri foarte vechi, care, multe au fost transformate în spitale fără a fi construite pentru această destinație, iar asta face imposibilă respectarea tuturor normelor curente, în special în ceea ce privește căile de access și normele de evacuare. Singura opțiune este să investim în lucrări de modenizare și reabilitare, sau, de ce nu, prin construirea de facilități noi. Suntem dispuși, la Consiliul Județean, la un parteneriat susținut. Le-am transmis managerilor că vor avea toată susținerea noastră pentru a se conforma reglementărilor în vigoare și le-am mulțumit pentru efortul pe care personalul lor îl face în fiecare clipă.
Până mâine, fiecare manager va transmite la Consiliul Județean un material cu necesitățile și măsurile care trebuie implementate, astfel încât să putem elabora cât mai repede un plan pentru obținerea conformității pentru fiecare spital în parte, urmând ca în mod regulat să organizăm ședințe de lucru pentru monitorizarea progresului în această direcție”, a declarat Marius Sorin Dangă.