Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Pana la urma, sunt nocivi sau nu indulcitorii artificiali? Depinde cu ce ii consumi

Pana la urma, sunt nocivi sau nu indulcitorii artificiali? Depinde cu ce ii consumi

10 mart. 2020, 09:42,
în Sanatate

Sunt nocivi indulcitorii artificiali? Indulcitorii artificiali i-au încurcat pe nutriționiști de ceva vreme. Există studii care sugerează că sunt cel puțin la fel de răi ca zahărul pe care îl înlocuiesc pentru creșterea în greutate, în timp ce altele arată contrariul. O nouă lucrare sugerează că totul depinde de contextul în care sunt consumati.

Să ne concentrăm pe întrebarea principală – sunt îndulcitori artificiali benefici pentru obezitate și controlul diabetului? Dacă jumătate din studii sunt greșite, dar nu știm care jumătate, de ce ar trebui cineva să creadă ceva?

Potrivit profesorului Universității Yale, Dana Small, nimeni nu poate greși, doar testează circumstanțe diferite. Oamenii aveau băuturi cu aromă de fructe care conțin sucraloză, zahăr sau sucraloză și maltodextrină (un carbohidrat fără gust dulce). În Metabolismul celular, ea a descoperit că cei care au avut sucraloză cu maltodextrină au arătat efecte negative raportate de unele studii anterioare. Cei ale căror băuturi nu includeau maltodextrină nu au fost afectati. Băuturii cu sucraloză / maltodextrină au suferit modificări ale sensibilității la insulină a organismului și metabolismului glucozei. Scanările fMRI au dezvăluit, de asemenea, schimbări în răspunsul creierelor lor la dulceață.

Sunt nocivi indulcitorii artificiali?

Se crede că aceste schimbări pot determina oamenii să consume alimente bogate în calorii și să interfereze cu capacitatea organismului de a procesa ceea ce primește. În unele studii efectuate pe animale, s-a constatat că îndulcitorii își potolesc capacitatea de a gusta alimente dulci în mod natural, ceea ce duce la consum suplimentar pentru a obține același nivel de recompensă.

Testele ulterioare au arătat că maltodextrina nu a produs niciunul dintre aceste efecte; doar combinația era problematică. Studiile anterioare au implicat rareori maltodextrină, dar adesea au văzut îndulcitori consumati cu alte alimente bogate în carbohidrați.

„Când ne-am propus să facem acest studiu, întrebarea care ne-a condus a fost dacă consumul repetat sau nu de un îndulcitor artificial ar duce la o degradare a capacității predictive a gustului dulce”, a spus Small într-o declarație. „Acest lucru ar fi important, deoarece percepția gustului dulce ar putea pierde capacitatea de a regla răspunsurile metabolice care pregătesc organismul pentru metabolizarea glucozei sau a carbohidraților în general.”

Ca majoritatea studiilor nutriționale, proba mică folosită a fost, bine, mică – doar 45 de persoane au consumat șapte băuturi pe o perioadă de 10 zile. Va fi nevoie de studii mai mari, cu mai multe teste, pentru a vedea dacă au explicat cu adevărat discrepanțe intre lucrările anterioare. Mici speră să investigheze alți îndulcitori în viitor, dar între timp spune că această lucrare „a schimbat felul în care mănânc și cum il hrănesc pe fiul meu”. Este de părere că o cola dietetica este în regulă, dar nu în timp ce are o masă bogată în carbohidrați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`