Sunt necesare medicamente pentru atacurile de panică? Iată ce alternative există!

de: Redacția BZI
11:10, 22 nov. 2024

Medicamentele pentru atacurile de panică joacă un rol crucial în gestionarea atacurilor de panică. Ele pot ajuta la reducerea frecvenței și severității atacurilor, precum și la gestionarea simptomelor asociate, cum ar fi anxietatea și depresia.

Anxietatea și atacurile de panică pot fi extrem debilitante, afectând semnificativ calitatea vieții. Deși tratamentele medicamentoase sunt adesea neceasre, există numeroase remedii naturiste care pot ajuta la gestionarea simptomelor și îmbunătățirea stării generale de bine.

Sunt necesare medicamente pentru atacurile de panică?

Inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) sunt o clasă de medicamente utilizate în mod frecvent pentru a trata atacurile de panică. Acestea funcționează prin blocarea parțială recaptării serotoninei, un neurotransmițător care ajută la reglarea stării de spirit, în creier.

Acest lucru crește nivelul de serotonină disponibil, ceea ce poate ajuta la reducerea simptomelor de panică. Astfel de medicamente de calmare se pot da și pentru durerile de după chimioterapie. ISRS sunt adesea eficiente în reducerea frecvenței și severității atacurilor de panică. Cu toate acestea, ele pot avea efecte secundar, inclusiv greață, insomnie și scăderea libidoului.

Benzodiazepinele sunt o clasă de medicamente care acționează prin creșterea activității GABA, un neurotransmițător care inhibă activitatea în anumite părți ale creierului. Acest lucru poate ajuta la reducerea simptomelor de panică. Benzodiazepinele pot fi eficiente în reducerea simptomelor de panică, dar pot avea și efecte secundare, inclusiv somnolență, amețeli și dependență.

Imipramina este un tip de antidepresiv triciclic care funcționează prin modificarea echilibrului chimic în creier. Acest lucru poate ajuta la reducerea simptomelor de panică. Imipramina poate fi eficientă în reducerea simptomelor de panică, dar poate avea și efecte secundare, inclusiv uscăciunea gurii, constipația și tulburările de vedere.

Medicamentele non-benzodiazepinice, cum ar fi zolpidemul, zaleplonul și eszopiclonul, pot fi de asemenea utilizate în tratamentul atacurilor de panică. Aceste medicamente funcționează într-un mod similar cu benzodiazepinele, dar au un risc mai mic de dependență și efecte secundare.

Pentru că anumiți pacienți văd alcoolul ca o soluție pentru atacurile de panică, este important de menționat că deși alcoolul poate oferi o ușurare temporară a simptomelor atacurilor de panică, este important de subliniat că acesta nu este un tratament eficient sau sigur. Alcoolul poate de fapt exacerba simptomele pe termen lung și poate duce la dependență.

Tratamente naturiste pentru anxietate

Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre opțiunile de tratament disponibile, inclusiv beneficiile și riscurile asociate cu aceste medicamente sau tratamente naturiste pentru atacuri de panică.

În ceea ce privește aceste abordări naturale, ei bine, ele includ schimbări ale stilului de viață, tehnici de relaxare, suplimente pe bază de plante și terapii alternative. Combinate cu sprijinul profesional adecvat, aceste metode pot oferi o ameliorare semnificativă a anxietății și pot reduce frecvența și intensitatea atacurilor de panică.

Aceste remedii tradiționale sunt apreciate pentru efectele lor calmante și capacitatea de a reduce stresul. De aceea, un prim remediu natural pentru atacurile de panică este mușețelul, cunoscut pentru proprietățile sale calmante, acesta este folosit de secole pentru a reduce anxietatea și a îmbunătăți calitatea somnului.

Ceaiul de mușețel, consumat regulat, poate ajuta la diminuarea stresului și la inducerea unei stări de relaxare. Se recomandă 1 – 2 cești de ceai pe zi sau suplimente cu extract de mușețel. De asemenea, interesant este și ce se întâmplă în organism dacă iei o aspirină pe zi.

Uleiul de lavandă este recunoscut pentru efectele sale anxiolitice. Inhalarea aromei de lavandă sau utilizarea uleiului în aromaterapie poate reduce semnificativ nivelul de anxietate.
Cunoscută și sub numele de melisă, roinița are proprietăți calmante și anxiolitice.

Ceaiul de roniță sau suplimentele cu extract de roniță pot ajuta la reducerea stresului și îmbunătățirea dispoziției. Se recomandă consumul a 2 – 3 cești de ceai pe zi sau utilizarea suplimentelor conform indicațiilor de pe etichetă.

Astfel că, medicamentele pentru atacurile de panică sunt necesare însă, și remediile naturiste sunt o opțiune dacă medicul care vă are în grijă este de acord cu aceste tratamente.