Sunt case ce valorează milioane de euro! Ele se află în zone celebre din Iași, iar proprietarii sunt VIP-uri – FOTO
În cartiere selecte din orașul Iași se află case-monument istoric ce valorează milioane bune de euro! Interesant este că, de-a lungul deceniilor, aici au locuit mari figuri, nu doar ale urbei moldave, dar și pe plan național. În ele s-au derulat evenimente de marcă, de la idile la întâlniri politice, conspirative sau petreceri. Acum, nimic din gloria și frumusețea arhitecturală de altă dată nu mai există. Ele ar putea deveni, dacă ar fi restaurate, reabilitate și puse în valoare, puncte de atracție turistică pentru oraș
De-a lungul istoriei, Iașul a fost locul unde au venit, s-au născut și au trăit mari personalități din domenii precum știința, cultura, arta sau politica de anvergură națională și internațională. Din păcate, într-o lume contemporană agitată, superficială și mercantilă, multe dintre ele au fost uitate. Mai mult, clădirile istorice unde au trăit sau pe care le-au avut în proprietate au fost lăsate pradă degradării, au fost demolate sau „modernizate”. Cu toate acestea, unele dintre ele au „supraviețuit” și mai pot fi admirate și astăzi. Ele sunt amplasate în cartiere selecte din oraș și valorează milioane bune de euro. Dacă ar fi restaurate, reabilitate și puse în valoare, ele ar fi puncte de atracție turistică pentru capitala Moldovei.
De la locuri pe unde au viețuit marii savanți Palade și Culianu, la Bojdeuca lui Creangă
Bojdeuca lui Ion Creangă, prima casă memorială din România, inaugurată în aprilie 1918, este un edificiu-simbol al urbei, amplasat în zona Țicău. Acesta este cel mai vizitat loc memorial de către turiștii care ajung în oraș. Tot în arealul acesta, mai exact pe strada Sf. Atanasie 13, este locul ce amintește de marele om de știință a cuvintelor Ioan Petru Culianu. Cunoscut istoric al religiilor, scriitor, eseist, filosof, cunoscut la nivel mondial ca un discipol al lui Mircea Eliade, acesta este una dintre figurile de marcă ale țării.
De asemenea, pe strada Lăscăr Catargi, se poate citi pe o mică plăcuță faptul că acolo a locuit George Emil Palade, laureat al premiului Nobel. Acesta n-a apucat să stea în Iași decât până în 1922. A urmat trei ani, din 1919, Școala Primară de pe strada Catargi, astăzi Școala Mihail Kogălniceanu.
Casa fostului prim-ministru al țării, faimosul Lascăr Catargiu
Mai sus, chiar în capătul străzii ce-i poartă numele, este casa unde, în urmă cu peste un secol, a locuit unul dintre foștii prim-miniștri ai țării, faimosul Lascăr Catargiu sau Catargi. Construcția se află pe strada Sărăriei și face parte din vestitele case boierești ale Iașului, ridicate cu bani grei la mijlocul secolului al XIX-lea. După numeroase funcții ministeriale, culminând cu agitația anti-dinastică din 1870-1871, Catargiu a format, pentru prima dată în istoria autohtonă, un cabinet conservator stabil, care a rezistat până în 1876. Prin politica sa, care a prevenit o revoluție și a revitalizat popularitatea coroanei, a fost considerat ca nepatriot și reacționar de liberali, care au ajuns la putere în 1876.
Pe urmele marelui actor Miluță Gheorghiu
În prima jumătate a secolului XX, el a fost unul dintre cei mai adulați, respectați și faimoși artiștii ai țării. Este vorba de actorul Miluță Gheorghiu, ieșean intrat în galeria marilor personalități culturale ale României. Dincolo de toate acestea, un element extrem de incitant legat de acesta, existent și astăzi în oraș, se referea la casa unde au viețuit, zeci de ani, atât Gheorghiu, cât și familia sa.
Din păcate, imobilul nu este inclus în vreun ghid turistic al Iașului, iar construcția continuă să se degradeze. Casa actorului este un monument și este plasată în zona Copou – Sărărie, pe strada Albineț. Ca datare, aceasta este ridicată la începutul secolului al XX-lea.
Casa Memorială „Mihail Sadoveanu”
Casa Memorială „Mihail Sadoveanu” din Iași este un muzeu, secție a Muzeului Național al Literaturii Române. Acesta este amplasat în casa în care a locuit chiar scriitorul Mihail Sadoveanu, amplasată pe Aleea Mihail Sadoveanu, nr. 12. Clădirea, clasată monument de arhitectură, a fost construită de Mihail Kogălniceanu în 1842. În timpul Primului Război Mondial a locuit aici George Enescu, apoi, între 1918-1936, Mihail Sadoveanu.
În 1950, statul român, prin ordinul Consiliului de Miniștri, confiscă proprietatea lui Mihail Sadoveanu, iar la 1 ianuarie 1954, Ministerul Agriculturii, în baza unui „Proces-verbal de predare-primire”, încredințează spre folosință atât „Casa cu Turn” din Copou, actualul Muzeu Sadoveanu, cât și cele 5,2 hectare care aparțineau scriitorului, Institutului Agronomic Iași. Până în 1980, casa a servit ca sediu al Institutului de lingvistică, istorie literară și folclor al Academiei și Institutului de antropologie. A fost restaurată între anii 1978-1980. Acum este revendicată de urmașii lui Sadoveanu. Imobilul necesită ample procese de restaurare.
Pe unde se iubeau marele Eminescu și muza sa, Veronica Micle
Un alt loc, cu o casă specială, este chiar în centrul orașului, în spatele Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă”, lângă un stejar bătrân. Aici, unde acum este Biblioteca Universității de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa”, acum mai bine de o sută de ani, marele poet Mihai Eminescu trăia zbuciumat ultimele clipe de dragoste pentru muza sa, Veronica Micle. Astăzi, deși timpul a trecut și oamenii s-au schimbat, urmele ascunse pentru majoritatea, dar cu grijă și amintire specială păstrate de oameni dedicați, au rămas. Toată povestea a fost scandaloasă la acea vreme. Soțul Veronicăi Micle era chiar unul dintre faimoștii rectori ai Universității din Iași, renumitul profesor Ștefan Micle.
Vila de pe strada Florilor unde a locuit Zelea Codreanu
Un alt personaj controversat, ajuns la Iași, este Corneliu Zelea Codreanu! Acesta a locuit o perioadă într-o vilă de pe strada Florilor, în zona blocurilor de lângă strada Arcu de astăzi. De asemenea, acesta a viețuit și în actualul campus studențesc al Universității „Cuza” din Codrescu. Din păcate, vechea clădire unde a locuit acesta a fost dărâmată în perioada comunistă. În Iași, un alt loc unde a locuit liderul legionar este o casă din zona Râpa Galbenă, existentă și astăzi, aici stând pentru prima dată când a venit în oraș, la gazdă. Totul se petrecea pe actualul amplasament al clădirii unde funcționează Clubul CFR.
Povestea clădirii unde a trăit un mare primar al capitalei Moldovei
Mai departe, pe actualul Bulevard Carol I, chiar peste drum de Corpul A al Universității „Cuza”, se află celebra casă unde a locuit fostul mare primar al Iașului, Gheorghe Mârzescu. Aici, acum își derulează activitatea cea mai veche instituție de învățământ superior a României. Mârzescu s-a născut la data de 4 iulie 1876 în orașul Iași. El și-a început cariera politică în anul 1896 ca șef de cabinet la Ministrul Cultelor și Instrucțiunii. Între anii 1914-1916, Gheorghe Gh. Mârzescu a îndeplinit funcția de primar al municipiului Iași. În perioada refugiului guvernamental de la Iași, a fost un permanent colaborator al lui Ion I. C. Brătianu, pe care l-a susținut în toate acțiunile întreprinse pentru apărarea integrității țării și a formei de guvernământ, pentru realizarea reformelor vizând modernizarea structurală a societății românești.
Casa din Copou, loc al întâlnirilor marilor liberali
De reliefat că, în secolele XVIII – XIX, pe întreg spațiu natural imens din Copou, marii boieri și bogătași ai fostei capitale a Moldovei aveau proprietăți și case. Tocmai în acestea, adeseori, aveau loc și întâlniri politice sau de afaceri, în secret. Astfel, printre marile familii de boieri precum Sturdza, Ghica, Cantacuzino, Balș se regăseau și cele ale Catargiilor. Printre vechile case boierești din fosta capitală a Moldovei, păstrate până astăzi, întâlnim și Casa Catargi, vizavi de Palatul Universității. La 1880, imobilul devine sediul uneia dintre primele școli particulare de domnișoare din capitala Moldovei, anume Pensionul Daudin de Perier. De asemenea, tot aici a funcționat Consulatul Austriac din Iași. Acum, căldirea este cunoscută drept Corpul H și aparține Universității „Cuza”.