Sunt așteptate greve de amploare după protestele din Belarus
Sunt așteptate greve de amploare după protestele din Belarus în care mii de oameni cerut în stradă plecarea președintelui Alexander Lukashenko.
Liderii de opoziție au solicitat organizare de greve în condițiile în care furia a crescut în țară din cauza rapoartelor de violență a poliției, precum și a rezultatelor electorale din 9 august.
Președintele Alexander Lukașenko, care a pretins o victorie zdrobitoare, rămâne sfidător. Acesta și-a chemat ieri susținătorii „să-și apere țara și independența“.
Cu toate acestea, protestatarii au ieșit în număr mult mai mare, site-ul local de știri independent Tut.by a descris demonstrația pașnică drept „cea mai mare din istoria Belarusului independent”.
Sunt așteptate greve de amploare după protestele din Belarus: „Respirația libertății”
Lucrătorii din fabricile de stat au ieșit și ei în stradă, în spirit de solidaritate cu protestatarii, săptămâna trecută și sunt planificate mai multe greve pentru această săptămână, crescând presiunea asupra lui Lukașenko, potrivit corespondentul BBC de la Kiev, Jonah Fisher.
Valul de furie a crescut în Belarus după ce Comisia Electorală Centrală a declarat că Lukașenko, care a fost la putere din 1994, a câștigat 80,1% din voturi, iar principala candidată a opoziției, Svetlana Tikhanovskaya, 10,12%.
Tikhanovskaya, care a plecat în Lituania după ce a denunțat public rezultatele, insistă că, în cazul în care voturile au fost numărate corespunzător, a câștigat între 60% și 70% din voturi.
Într-un mesaj video lansat astăzi, ea spune că este pregătită să devină „lider național” pentru a restabili calmul și normalitatea, eliberând prizonierii politici și pregătindu-se pentru noi alegeri.
Între timp, aproximativ 6.700 de persoane au fost arestate în urma alegerilor, iar multe au vorbit despre tortura serviciilor de securitate.
Alexander Lukașenko: „Apărați-vă țara!“
În capital Belarusului au avut loc duminică mitinguri rivale, rapoartele mass-media locale sugerează că aproximativ 31.000 de persoane au luat parte la evenimentul pro-guvernamental. Ministerul de interne a estimat că numărul a fost în jur de 65.000, în timp ce un reporter pentru agenția de știri AFP a declarat că cifra este mai aproape de 10.000.
Vorbind cu susținătorii, Lukașenko a spus că Belarusul va „muri ca stat” dacă va avea loc o nouă repunere a alegerilor.
„Ați venit aici pentru ca pentru prima dată într-un sfert de secol să vă puteți apăra țara, independența, soțiile, surorile și copiii”, a spus Alexander Lukașenko.
Acesta a adăugat că opoziția se va „târâ ca șobolanii dintr-o gaură” dacă va fi suprimată de data aceasta.
Sunt rapoarte despre lucrătorii din sectorul de stat care au fost obligați să participe la manifestatția organizată de oamenii președinteului, aceștia fiind amenințați cu pierderea locurilor de muncă. Timp de mai zile, muncitorii de la fabricile de stat au organizat manifestări și mulți s-au alăturat marșurilor stradale împotriva președintelui.
Ce se întâmplă în Belarus?
În timp ce președintele a vorbit oamenilor aduși de el, aproximativ 220.000 de protestatari anti-Lukashenko s-au adunat în apropierea monumentului memorial al Războiului Mondial al Eroului Stela Minsk din centrul Minskului, potrivit Tut.by.
Proteste au fost și în alte orașe, în urma unui apel pentru mitinguri în weekend a Svetlanei Tikhanovskaya.
O serie de oficiali, precum și actuali și foști ofițeri de poliție, au demisionat.
Ambasadorul Belarus în Slovacia, Igor Leșchenya, și-a declarat solidaritatea cu protestatarii.
Cu toate acestea, el a declarat pentru BBC că are „profeții sumbre” despre disponibilitatea guvernului de a asculta protestatarii.
„Nu este evident că guvernul este gata să le audă”, a spus el.
Ce se întâmplă la nivel internațional?
Președintele Lukașenko, care a condus Belarusul de 26 de ani, s-a confruntat, de asemenea, cu presiuni crescânde din partea altor țări europene.
Duminică, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că UE ar trebui să „continue să se mobilizeze de partea a sute de mii de belaruși care protestează pașnic pentru respectarea drepturilor, libertății și suveranității lor”.