Aceste delicatese apetisante sunt căutate în toată lumea! În ateliere speciale, au fost dezvoltate noi sortimente de alimente care vor ajunge, în curând, pe masa ieșenilor – GALERIE FOTO EXCLUSIV

de: Valentin Hutanu
02:00, 05 nov. 2021

Noi sortimente de alimente, considerate delicatese în toată lumea, au fost create în ateliere speciale, la Iași! Acestea sunt savurate de milioane și milioane de oameni zilnic. Ele au fost obținute, în această perioadă, în Atelierul de procesare lapte și produse derivate din lapte al Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad”

Noi declicatese obținute în Atelierul de procesare lapte și produse derivate din lapte al Universității de Științele Vieții (USVIași) „Ion Ionescu de la Brad” din Iași! Caș de vacă, brânză de tip telemea maturată, telemea cu negrilica (nume științific nigella sativa), cunoscut de asemenea sub numele de chimen negru), sămânța neagră, kalonji și haba al-barakah (numele arab), o plantă cu flori anuală din familia Ranunculaceae, nativă din sudul și sud-vestul Asiei, reprezintă rodul muncii studenților și specialiștilor ieșeni.

Pe de altă parte, este vorba și de produse cu o perioadă de maturare mai lungă (brânză de tip caciotta, gouda și emmental) pentru care s-au folosit diferite combinații de gust prin adaosul de condimente. Este vorba de fulgi de chili, boia de ardei dulce, oregano, semințe de chimen sau curry.

Tot în această perioadă, în atelierul de la USVIași s-a testat și înglobarea unor sosuri precum Pesto sau Tabasco Mild Green Pepper pentru adepții produselor mai picante

Acestea sunt doar câteva dintre produsele la care au lucrat studenții de la Universitatea de Științele Vieții, în perioada de practică desfășurată în Atelierul de procesare lapte și produse derivate din lapte.

„Laptele, prin multiplele calități și întrebuințări, reprezintă unul dintre principalele alimente consumate de om și o materie primă de neînlocuit pentru diferitele activități productive. Din aceste considerente, în perioada alocată practicii cu studenții din cadrul Atelierului de procesare lapte și produse derivate din lapte unde au participat pe rând, studenții din anul III de la specializările Tehnologia prelucrării produselor agricole, Protecția consumatorului și mediului și Exploatarea mașinilor și instalațiilor pentru agricultură și industria alimentară s-a lucrat la transformarea laptelui în produse tradiționale”, arată șef lucări dr. Roxana Nicoleta Rațu, din cadrul Departamentului de Tehnologii alimentare al USVIași.

De asemenea, aceasta arată și că au fost folosite:

„sortimente de brânză cu pastă opărită unde studenții noștri au realizat diferite combinații de gust prin adaosul de condimente. Tot în această perioadă s-a testat și înglobarea unor sosuri precum Pesto sau Tabasco Mild Green Pepper pentru adepții produselor mai picante în scopul de a le analiza gustul după perioada de maturare, dar și stabilitatea produselor, unul dintre cele mai importante aspecte”.

În cadrul laboratoarelor USVIași, studenții desfășoară determinările calitative, în vederea stabilirii conținutului de grăsime, a substanței uscate, a nivelului de proteine sau a conținutului de sare

Pe lângă partea de procesare, unde sub acțiunea proceselor fizice, chimice și biologice specifice laptele este transformat în adevărate delicatese, un aspect foarte important este și partea de analize calitative (atât pe materia primă, cât și pe produsul finit), etapă în care, în cadrul laboratoarelor, studenții desfășoară determinările calitative, în vederea stabilirii conținutului de grăsime, a substanței uscate, a nivelului de proteine sau a conținutului de sare, toate acestea ajutând la întocmirea etichetei nutriționale.

„Dorim să venim în întâmpinarea consumatorilor cu gusturi noi, dar și cu produse de o calitate superioară”, a mai transmis șef lucrări dr. Roxana Nicoleta Rațu.

În acest context, instituția contribuie din plin la diversficarea unei serii de sortimente alimentare de care pot beneficia cosumatorii, într-o manieră originală, sigură și sănătoasă.

Conducerea Universității de Științele Vieții intenționează să deschidă și un magazin alimentar cu produse proprii de la care ar putea fi achiziționate diverse alimente

De precizat că USVIași, în luna septembrie 2019, a inaugurat o clădire nouă destinată specializărilor din industria alimentară „Tehnologia Prelucrării Produselor Agricole”, „Protecția Consumatorului” și „Mediu, Control și Expertiza Produselor Alimentare”. Aici, studenții instituției și ai acestor specializări fac practică în șase ateliere de microproducție pentru prelucrare lapte, prelucrare carne, carmangerie, patiserie, panificație și procesare bere.

Pe de altă parte, conducerea Universității de Științele Vieții intenționează să deschidă și un magazin alimentar cu produse proprii de la care ar putea fi achiziționate diverse alimente ce provin din fermele universității, din atelierele de micro-producție. De precizat că, în urma activităților desfășurate în fermele și atelierele de micro-producție ale facultăților USVIași, studenții și cadrele didactice obțin diverse produse, cum ar fi preparate din carne, lactate, produse de panificație, legume, fructe, vin, dar și răsaduri, puieți sau viță-de-vie. Toate aceste produse tradiționale „made by USVIași” vor fi comercializate la acest magazin alimentar care urmează a fi deschis chiar în Campusul Universității, din Dealul Copoului.