Sunatoarea, antidepresiv natural. Cum o folosesti in acest scop

de: BZI.ro
11:15, 14 oct. 2019

Experientele si cercetarile arata ca exista unele suplimente si plante care au efect antidepresiv natural. Remediile naturiste sunt eficiente in tratarea depresiei in forma usoara pana la moderata. In randurile de mai jos veti descoperi cateva plante si combinatii de plante care diminueaza starile depresive.

Depresia este o tulburare de dispozitie grava, cu simptome care variaza de la usoare pana la debilitante si care pot pune viata in pericol. Utilizarea terapiilor complementare continua sa castige popularitate, deoarece oamenii cauta metode naturale de gestionare a sanatatii lor. Cu toate acestea, un remediu pe baza de plante nu este intotdeauna sigur sau eficient. Trebuie sa stii ce produse sa alegi pentru a economisi timp si bani.

Pojarnita, antidepresiv natural

Poate una dintre cele mai studiate si cercetate plante cu efect antidepresiv natural este sunatoarea (pojarnita). Paracelus o recomanda inca din secolul al XVI-lea contra fricii si tristetii, fiind benefica in refacerea chilibrului hormonal si a sistemului nervos. Cu toate acestea, oamenii trebuie sa o foloseasca cu precautie ca tratament pentru depresie.

O revizuire sistematica din 2016 a descoperit ca sunatoare este mai eficienta decat un placebo pentru tratarea depresiei usoare pana la moderate. Ea a functionat aproape la fel de bine ca medicamente antidepresive. Cutoate acestea, aceasta revizuire nu a gasit cercetari asupra efectelor pe termen lung ale sunatoarei asupra depresiei severe. Cercetatorii recomanda prudenta intrucat planta are efecte adverse pe care multe dintre studii nu le-au luat in considerare.

Cum folosim sunatoarea ca tratament pentru depresie

Se consuma cate 2-3 ceaiuri pe zi, inainte de mesele principale, dintre care unul inainte de culcare. Ceaiul poate fi inlocuit cu tinctura de sunatoare (cate 4-10 picaturi de 5 ori pe zi), intr-o cura de lunga durata sau cu ulei de sunatoare (cate 1 lingurita de 2-3 ori pe zi). Sunatoarea contine o doza ridicata de hiperforina, o substanta care blocheaza acei receptori din creier care declanseaza starile depresive. Planta ajuta in tratarea depresiilor imptomatice si reactive, in depresiile nevrotice si in distonia neurovegetativa. Efectul antidepresiv natural se instaleaza dupa 2-3 saptamani de la inceperea tratamentului.

Avertizari si precautii

Ceaiul de sunatoare poate interfera cu efectele medicamentelor antidepresive. Asta inseamna ca poate inrautati simptomele sau poate reduce eficacitatea tratamentului conventional. In timp ce sunatoarea i-ar putea ajuta pe unii oameni, nu prezinta efecte benefice in mod constant. Din aceste motive, oamenii nu ar trebui sa foloseasca sunatoare in loc de tratament conventional. Nici nu trebuie sa incerce sunatoarea pentru a trata depresia moderata pana la severa. Ca urmare a efectului fotosensibilizant al hipericinei, se impun masuri de precautie. Trebuie sa evitati expunerea la razele solare puternice pe toata durata tratamentului.

Combinatii de plante cu efect antidepresiv natural

Fitoterapeutii au creat diverse combinatii de plante care lucreaza impreuna pentru a trata simptomele depresiei. Ele se folosesc sub forma de ceai. O astfel de reteta naturista contine pe langa sunatoare si: paducel, cimbrisor, menta, izma padurilor, valeriana, roinita. Intr-o alta combinatie gasim sunatoarea alaturi de aleriana, soc, musetel, lavanda, tei. Sub forma de tinctura este efcienta si combinatia dintre sunatoare, lavanda, pelin negru si paie de ovaz. Si uleiurile esentiale de lavanda, busuioc, salvie, trandafir, iasomie, ghimbir si maghiran, ajuta la ameliorarea depresiei.