Sună clopoțelul „României educate”

de: Sorin Rosca Stanescu
09:46, 27 aug. 2021

Ultimul semnal l-a dat însuși președintele Klaus Iohannis. Care i-a îndemnat pe copii să se vaccineze. Și pe părinți să-și dea acordul. După reuniunea de la Cotroceni inițiată pe această temă, împreună cu ministrul Educației și cu ministrul Sănătății, a tras clopoțelul. Dar în mesajul său către patria educată a omis un detaliu. Sau chiar mai multe.

Prima omisiune se referă la un element cheie. Când îndemni copiii să se vaccineze și pe părinții acestora să-și dea acordul, este de presupus că, în prealabil, te-ai asigurat de câteva lucruri. Unul dintre acestea este de pildă faptul că personalul din școli și cadrele didactice sunt imunizate. Tot prin vaccin. După care, desigur, te poți adresa și celorlalți. Care este de fapt situația din această perspectivă? Ei bine, nu se știe. Până în urmă cu circa zece zile, ministrul Învățământului, Robocop, ne-a informat rituos, așa cum îi este obiceiul, că cea mai vaccinată categorie socio-profesională din România este reprezentată de corpul didactic. Pe bune? Și dacă este așa, câți la sută s-au vaccinat? A tot ținut-o așa puia-gaia, până când gogoașa s-a dezumflat. Și nu mică mi-a fost surpriza când l-am auzit pe același mai mare peste educația din România, pe numele lui adevărat Sorin Cîmpeanu, recunoscând, dar abia în urmă cu câteva zile, când ziariștii l-au încolțit cu întrebările, că de fapt nu poate avansa o cifră. Pentru că, a motivat domnia sa, Ministerul Învățământului nu ar avea acces la statistice celor vaccinați, acestea fiind apanajul – nu o spune el, o spun eu – a serviciului secret STS. Prin urmare, cinstit vorbind, nu se știe nimic la acest capitol.

A trecut vara, ne apropiem de deschiderea anului școlar și, iată, nimeni nu ne-a informat, nici promotorul „României educate”, nici ministrul Educației, nici premierul, nici ministrul Sănătății și nici nimeni altcineva, care este de fapt situația cadrelor medicale în școli. Adică la X școli câte vor funcționa, câte cadre medicale sunt arondate. A crescut sau a scăzut numărul acestora? Anul trecut, dacă nu mă înșel, fiind mai proaspăt numit la conducerea Ministerului Educației și, prin urmare, mai curajos și mai critic, domnul Sorin Cîmpeanu deplângea procentul mic al cabinetelor medicale existente în școli. Și promitea marea cu sarea. Ce s-a realizat de atunci și până acum?

La fel stau lucrurile și în ceea ce privește înzestrarea unităților de învățământ cu toalete și cu apă curentă. Ce s-a schimat în această vară față de anii anteriori?

Este posibil ca o serie întreagă de școli să fie silite de evoluția pandemiei să treacă în sistem online. Între timp au fost școlile dotate corespunzător din acest punct de vedere? Dar copiii dispun de tablete ? Dar locuințele acestora, în special cele de la țară, sunt legate la rețea? Cum stăm din această perspectivă? De ce nu suflă un cuvânt ministrul Educației, cu doar câteva zile înainte de deschiderea anului școlar?

Și o ultimă întrebare: la Cotroceni, la întâlnirea consacrată noului an școlar, oare au fost abordate aceste teme? Și, dacă da, ce a aflat președintele? Și, dacă a aflat lucruri bune, cum de nu s-a grăbit să ni le comunice și nouă? Iar dacă a aflat lucruri rele, de ce ne amăgește? De ce ne lasă să ne imaginăm că „România educată” merge înainte, iar numărul de analfabeți funcțional scade veriginos?