Summit la Kiev: Liderii occidentali promit sprijin, Zelenski încă speră la minuni

de: Redacția BZI
16:45, 24 feb. 2025
summit-kiev

Liderii europeni s-au reunit la Kiev pentru a marca trei ani de la invazia Rusiei în Ucraina, reafirmându-și sprijinul pentru țara devastată de război. În timp ce oficialii occidentali au condamnat vehement agresiunea rusă și au anunțat noi sancțiuni, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a continuat ofensiva diplomatică, încercând să convingă Statele Unite – și mai ales pe Donald Trump – că Rusia nu respectă armistițiile.

„Pacea nu se poate încheia într-o oră sau o zi”, a spus Zelenski, subliniind că i-a trimis lui Trump un document detaliat cu toate armistițiile încălcate de Rusia. O mișcare aproape disperată, având în vedere lipsa de interes a fostului președinte american pentru retorica ucraineană.

Occidentul reiterează sprijinul, dar fără soluții concrete

Premierul canadian Justin Trudeau a folosit ocazia pentru a condamna din nou Moscova: „Acesta nu este doar un război împotriva Ucrainei, ci un război împotriva democrației și a adevărului”. La rândul său, premierul britanic Keir Starmer a avertizat că Occidentul traversează un „moment decisiv” și că trebuie să susțină Ucraina pentru a asigura o pace „justă și durabilă”.

În acest context, președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a adoptat un ton pragmatic: „Este în interesul fundamental al Europei să punem capăt acestui război”.

În timp ce liderii occidentali se aflau la Kiev, președintele rus Vladimir Putin a avut o convorbire telefonică cu omologul său chinez, Xi Jinping. Presa de stat rusă a anunțat că discuția s-a concentrat pe negocierile dintre Moscova și Washington privind războiul din Ucraina – semn că marile decizii s-ar putea lua în absența Kievului.

UE anunță noi sancțiuni, dar vor avea efect?

Uniunea Europeană a adoptat al 16-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, vizând industria aluminiului și flota fantomă folosită de Kremlin pentru a ocoli embargourile. Kaja Kallas, șefa politicii externe a UE, a declarat că „Ucraina trebuie sprijinită acum, mai mult ca oricând”, dar a evitat să ofere detalii despre o strategie concretă de succes.

„Putem discuta orice cu Putin, dar dacă e vorba despre Ucraina și Europa, atunci și Ucraina și Europa trebuie să fie parte din înțelegere”, a spus Kallas, criticând eforturile SUA de a negocia cu Rusia fără implicarea directă a Kievului.

Ajutor financiar: 3,5 miliarde de euro, dar până când?

UE a anunțat o nouă tranșă de 3,5 miliarde de euro pentru Ucraina, însă ritmul acestui ajutor ridică semne de întrebare despre sustenabilitatea sprijinului european. Pe lângă bani, Bruxelles-ul plănuiește să accelereze producția de arme, dar până acum progresele sunt lente.

Summitul de la Kiev a fost o nouă ocazie pentru liderii occidentali de a-și exprima sprijinul și pentru Zelenski de a insista că victoria Ucrainei este inevitabilă. Între timp, Rusia continuă să avanseze pe front, iar negocierile majore par să aibă loc fără Ucraina la masă.