Summit crucial la București. Marcel Ciolacu: „Nu cred că este prea devreme să ne gândim cum putem reconstrui Ucraina și să extindem Uniunea Europeană” – LIVE VIDEO

de: BZI.ro
10:16, 07 sept. 2023

Marcel Ciolacu, premierul României, a transmis un mesaj de forță la Forumul de Afaceri al Summit-ului celor Trei Mări. Ne e prea devreme să ne gândim la extinderea UE, a spus Ciolacu, care a comentat posibilitatea ca Ucraina și Republica Moldova să fie primite cât mai repede în UE.

„Invazia ilegală și nedreaptă a Rusiei în Ucraina ne cheamă pe toți să fim mai uniți și mai solidari. Am încercat aici în România să îndeplim urmărirea acesto deziderate. Știm că v-ați confruntat cu toții cu problemele generate de pandemie, de prețurile gazelor și alte probleme generate de atacul ilegal al Rusiei. În fața eforturilor Rusiei de a ține Republica Moldova ostatică am fost un canal vital în aprovizionarea cu energie. Am fost în prima linie a apărării NATO. Trebuie să acționăm rapid și hotărât în infrastructura colectivă.

Nu cred că este prea devreme să ne gândim cum putem reconstrui Ucraina și să extindem Uniunea Europeană. (…)Nu cred că este prea devreme ca în această zonă a Europei să ne asigurăm securitatea siguri. România este un factor de stabilitate regională și poate, alături de statele din regiune, să contribuie la securitatea regiunii”, a spus Ciolacu.

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis în cadrul summitului

Una dintre lecțiile războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei este că interdependența economică poate fi instrumentalizată periculos, spune președintele Klaus Iohannis la deschiderea oficială la nivel înalt a Forumului de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări.

„Forumul va urmări, astfel, reducerea decalajelor între Estul și Vestul Uniunii Europene și o mai mare coeziune, prosperitate și reziliență în Europa Centrală și de Est. (…) Este foarte clar că Inițiativa și-a dovedit eficiența și importanța geo-economică, precum și rolul de catalizator al creșterii economice în regiune. Ne aflăm acum la momentul maturizării, al fructificării oportunităților de investiții, inclusiv prin atragerea unor noi parteneri externi, a căror prezență astăzi, la Forum, doresc să o salut. Una dintre lecțiile războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei este că interdependența economică poate fi instrumentalizată periculos împotriva noastră. De aceea, dezvoltarea interconectărilor strategice este esențială pentru securitatea economică și consolidarea rezilienței spațiului Inițiativei celor Trei Mări”, spune Klaus Iohannis la deschiderea oficială la nivel înalt a Forumului de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări.

El afirmă că, în circumstanțele actuale, consolidarea conectivității civile, dar și militare între nordul și sudul regiunii este un obiectiv politic regional major.

„O mobilitate sporită și o conectivitate mai bună consolidează postura aliată de descurajare și apărare pe Flancul Estic. În contextul războiului împotriva Ucrainei, datorită poziției strategice a Portului Constanța și a porturilor de pe Dunăre, România s-a transformat în cel mai mare hub european de cereale. Constanța este un reper și pentru un proiect emblematic de infrastructură al Inițiativei – calea ferată numită Rail2Sea, care va lega Constanța de Gdansk. Via Carpathia este un alt proiect strategic regional de infrastructură, care trebuie să continue a fi susținut – o nouă legătură de autostradă între nordul și sudul Europei, care leagă portul lituanian Klaipeda, de la Marea Baltică, de portul grecesc Salonic, integrând astfel sistemele de transport ale statelor Inițiativei”, adaugă șeful statului.

El apăreciază că și sectorul energiei nucleare civile ar putea reprezenta o direcție de interes strategic pentru Inițiativă.

„Prin proiecte precum construirea reactoarelor 3 și 4 ale Centralei de la Cernavodă și dezvoltarea primei centrale de reactoare modulare mici din Europa și a doua din lume, România poate deveni un furnizor important de securitate energetică în plan regional și pentru întreaga Uniune Europeană. La inițiativa României, în ultimul an am acordat o atenție specială și securității cibernetice. Am convingerea că, în actualul context geopolitic, creșterea gradului de securitate și reziliență cibernetică, precum și dezvoltarea şi interconectarea infrastructurii și a rețelelor și serviciilor digitale au devenit urgențe care nu mai pot fi amânate și care trebuie abordate integrat la nivelul întregii regiuni”, menționează președintele Iohannis.

Președintele spune că potențialul regiunii este enorm.

„Este nevoie de continuarea proiectelor majore de dezvoltare a infrastructurii, implicând și alte state membre ale Uniunii, dar și din Balcanii de Vest și din Vecinătatea Estică. Într-adevăr, consolidând reziliența strategică a țărilor din vecinătatea Uniunii Europene, putem contribui cu adevărat la propria noastră reziliență în ansamblu. Pentru atragerea și promovarea investițiilor, trebuie să ne asumăm responsabilitatea de a recalibra, consolida și diversifica instrumentele Inițiativei. Inițiative susținute ieri la Summit, precum constituirea unui Fond de Inovare și crearea unui succesor al actualului Fond de Investiții, pot oferi flexibilitate și perspectivă finanțării de proiecte inovatoare și un răspuns adecvat la apetitul investițional al regiunii”, încheie Iohannis.