Sumă uriașă, adusă la Iași de o celebră instituție în toată România! Banii vor fi folosiți într-o manieră unică pentru a combate răspândirea virusului COVID-19

de: Valentin Hutanu
02:00, 27 nov. 2021

Peste 1,4 milioane de lei pentru implementarea unui proiect de măsuri active pentru prevenirea răspândirii infecției COVID-19, aduși la Iași. Totul printr-un proiect câștigat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Acesta propune creșterea capacității de a gestiona eficient criza sanitară prin diminuarea riscului de propagare a infecției cu SARS-CoV-2 în sistemul public de educație universitară. Obiectivul proiectului va fi îndeplinit prin dotarea instituției cu materiale și echipamente necesare pentru protecția sănătății

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași a câștigat o finanțare de peste 1,4 milioane de lei pentru implementarea unui proiect de măsuri active pentru prevenirea răspândirii infecției COVID-19. Proiectul „Implementarea de măsuri active pentru prevenirea răspândirii infecției COVID-19 în cadrul Universității «Alexandru Ioan Cuza» din Iași” își propune creșterea capacității unității de învățământ superior de a gestiona eficient criza sanitară COVID-19 prin diminuarea riscului de propagare a infecției cu SARS-CoV-2 în sistemul public de educație universitară.

Obiectivul proiectului va fi îndeplinit prin dotarea instituției cu materiale și echipamente necesare pentru protecția sănătății studenților, cadrelor didactice, personalului didactic auxiliar și nedidactic, colaboratorilor sau reprezentanților din domeniul educației care efectuează schimburi de experiențe în cadrul universității, pentru limitarea infectării cu virusul SARS-CoV-2.

În cadrul proiectului UAIC se vor achiziționa dezinfectanți, aparatură destinată dezinfecției și sterilizării aerului de tipul nebulizatoarelor

În cadrul proiectului se vor achiziționa dezinfectanți, aparatură destinată dezinfecției și sterilizării aerului de tipul nebulizatoarelor. Nebulizatorul este un dispozitiv medical conceput pentru administrarea medicației prescrise de medic direct în căile bronhice. De cele mai multe ori, în acest aparat se introduce ser fiziologic în combinație cu anumite medicamente. Acesta funcționează după următorul principiu: aburii rezultați se inhalează cu ajutorul unei măști sau a unui inhalator oral. Practic, aparatul creează un flux de aer care trece prin tub până la kitul nebulizator, iar aerul transformă substanțele din aparat în vapori de aerosoli pentru o inhalare ușoară (nebulizare). Asta în mod special pentru săli de curs și de seminar, laboratoare sau biblioteci.

De asemenea, vor fi asigurate echipamente de protecție de uz personal adecvat (măști, combinezoane) pentru 1.600 de studenți care îndeplinesc criteriile pentru a beneficia de burse sociale de stat și burse sociale ocazionale.

Totodată, proiectul urmărește aplicarea riguroasă a măsurilor de prevenire și control pentru combaterea răspândirii infecțiilor cu COVID-19 în cadrul Universității „Cuza” din Iași

Totodată, proiectul urmărește aplicarea riguroasă a măsurilor de prevenire și control pentru combaterea răspândirii infecțiilor cu COVID-19 în cadrul Universității „Cuza” din Iași. Acesta a fost depus ca urmare a apelului de proiecte „Consolidarea capacității unităților de învățământ de stat în vederea gestionării situației de pandemie generată de virusul SARS-COV-2”, care vor primi finanțare în cadrul Programului Operațional Infrastructura Mare (POIM).

Cel câștigat de UAIC are o valoare totală de 1.403.202,04 lei și va fi implementat în perioada ianuarie – decembrie 2022.
De reamintit că, tot la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, cercetătorii au descoperit un nou biosenzor pentru detecția în timp real a unor proteine specifice asociate virusului SARS-CoV-2. Au contribuit la această descoperire dr. Alina Asandei, dr. Loredana Mereuță, dr. Irina Șchiopu și prof. univ. dr. Tudor Luchian. Ei fac parte din cadrul Institutului de Cercetări Interdisciplinare (ICI), respectiv din cadrul Laboratorului de Biofizică moleculară și Fizica medicală a Facultății de Fizică.

„Apelând la o comparație comună, și anume modul în care percepem și distingem între sunete cu diferite frecvență (de exemplu, notele muzicale do-re-mi…), este știut că timpanul, ce separă urechea externă de cea mijlocie, vibrează diferit la interacțiunea cu respectivele sunete, conducând așadar, împreună cu alte organe anatomice, la materializarea fiziologică a percepției de către noi a unor sunete diferite”, arată prof. univ. dr. Tudor Luchian.

Membrana lipidică artificial utilizată în sistemul cu rol de biosenzor își schimbă anumite proprietăți electrice în mod distinct și specific în urma interacțiunii cu proteina S1 a virusului SARS-CoV-2

Mai departe, cercetătorul arată că membrana lipidică artificial utilizată în sistemul cu rol de biosenzor își schimbă anumite proprietăți electrice în mod distinct și specific, în urma interacțiunii cu proteina S1 a virusului SARS-CoV-2.

„Respectivele modificări sunt detectate și interpretate în timp real de către sistemul nostru, conducând astfel, implicit, la detecția proteinei S1 și identificarea complexelor specifice în care proteina S1 se poate regăsi. Alternativ, sistemul nostru poate fi folosit pentru identificarea și selecția rapidă și ieftină a unor anticorpi dintr-o librărie mai vastă, în funcție de specificitatea acestora – și implicit utilitatea medicală – pentru diferite variante cunoscute ale proteinelor S1 din structura SARS- CoV-2”, mai arată prof. univ. dr. Tudor. Luchian. Astfel, se prelevează probe din organism care sunt analizate în laborator cu acest sistem de biosenzor.