Suferi de picioare umflate? Uite cele mai comune 8 cauze

de: BZI.ro
13:55, 15 iul. 2021

Vara, în special, atât femeile, cât şi bărbaţii se confruntă cu disconfort mare, creat de umflarea membrelor superioare şi inferioare. De vină este retenţia de lichide. Femeile suferă de aşa ceva şi în preajma perioadei menstruale. Totuşi, sunt multe motive la care e bine să fii atent. Haideţi să vedem astăzi cele mai cunoscute cauze care duc la picioare umflate.

Este vorba, cu precădere, de glezne şi tălpi, dar şi de degetele de la mâine şi de abdomen. Pare că te îngraşi fără motiv. Aproape peste noapte nu te mai ajung pantalonii, lenjeria intimă te strânge, iar elasticul ciorapilor lasă urme adânci în piele. Află care sunt motivele pentru care reţii atât de multă apă. Uneori poate fi vorba e o afecţiune destul de gravă. Alteori, simplul fapt că nu bei suficientă apă, te faci să reţii aşa multe lichide.

Picioare umflate – Cauze ale retenţiei de apă

Cel mai adesea vorbim de o dereglare hormonală, probleme venoase sau arteriale ori chiar insuficiență cardiacă şi renală. Consumul excesiv de sare e alt motiv. Este adevărat că organismul uman conţine 70% apă, dar nu este normal să fii umflat în asemenea hal, încât să ai piele de pe picioare întinsă aproape la maxim.
În limbajul ştiinţific, retenţia de lichide se mai numeşte edem şi reprezintă dezechilibrul dintre urină şi transpiraţie. Vara, dacă picioarele îţi sunt umflate mult şi te dor, înseamnă că ai edem de căldură. Dacă nu ai durere, este edem periferic.

Dereglare hormonală

Aceasta apare mai ales înainte şi în timpul menstruaţiei, dar şi la menopauză. Din fericire, în multe cazuri, dispare de la sine, fără tratament.

Insuficiență cardiacă

Apare în momentul în care ventriculul stâng nu pompează suficient sânge, iar ventriculul drept e supraîncărcat. Într-adevăr, vasele sanguine se dilată, dar din cauza presiunii exercitate. În unele cazuri duce la atac de cord, hipertensiune şi diverse boli cardiovasculare.

Insuficiență renală

Când rinichii nu functionează bine, nu elimină complet reziduurile lichide din organism.

Insuficiență venoasă

Inima nu reuşeşte să pompeze suficient sânge prin artere, pentru a oxigena celulele aşa cum ar trebui. De altfel, din cauza problemelor venoase pot apărea tromboflebita şi varicele.

Consumi prea multă sare

Când cumperi ceva, citeşte mai întâi eticheta. Elimină din alimentaţie produsele cu conţin ridicat, mare şi chiar foarte mare de sare.

Unele afecţiuni hepatice

Ciroza e o afecţiune din cauza căreia apare retenţia excesivă de lichide. Pentru că ficatul nu mai filtrează sângele, presiunea acestuia creşte în vene şi se formează edemele.

Medicamenția

Din această categorie fac parte cele prescrise în cazuri de: afecţiuni cardiace, hipertensiune. De asemenea, mare atenţie şi la anticoncepţionale şi corticosteroizi.

Limfedem

Sistemul limfatic nu funcţionează corect. În loc să fie drenată, limfa ajunge în sistemul circulator.

Remedii naturiste pentru a dezumfla picioarele

Ţine cont de următoarele lucruri:

  • prepară ceai de pătrunjel. Bea-l din două în două ore. Mai întâi recoltează frunzele şi pune-le, pentru o săptămână, în frigider, într-un recipient închis. Apoi toarnă apă fierbinte peste 2 linguriţe de frunze de pătrunjel. Aromează-l cu miere, lămâie şi ghimbir. Strecoară după 10 minute;
  • ceaiuri (de urzici, de mătase de porumb, de ghimbir);
  • băi cu frunze de mentă;
  • masaj;
  • plimbare pe jos;
  • consumul a 2 litri de apă zilnic;
  • evitarea cofeinei;
  • consumul de fructe şi legume de sezon;
  • baie cu sare grunjoasă. Pune în apă caldă 150 ml de oţet de mere şi o mână de sare grunjoasă. Bagă picioarele pentru 15 minute în lighean, apoi înfășoară-le în prosop şi pune-te pe pat. Pune sub picioare o pernă, pentru a reface circulaţia periferică;
  • bai calde cu decoct de pelin, timp de 5 minute. De altfel, pelinul este eficient și în medicamentația naturistă pentru stomac ori tratamentul anti-hemoroizi.