Suedia și Finlanda trebuie să își negocieze aderarea la NATO cu Turcia
Suedia și Finlanda urmează să discute sâmbătă cu Turcia, la Berlin, după ce președintele turc, Recep Tayip Erdogan, și-a exprimat ostilitatea cu privire la intrarea celor două țări în NATO, un risc de blocare a acestui proces, care necesită unanimitate din partea statelor membre.
Ministrul suedez de Externe, Ann Linde, va avea ocazia să discute despre o eventuală candidatură suedeză la aderarea la NATO cu omologul său turc, în cadrul unei reuniuni informale a miniștrilor de Externe ai statelor membre NATO, la care sunt invitate atât Suedia, cât și Finlanda.
Ministrul suedez de Externe Ann Linde declară AFP că ”va avea ocazia să discute” despre o eventuală candidatură suedeză la aderarea la NATO cu omologul său turc, în cadrul unei reuniuni informale a miniştrilor de Externe ai statelor membre NATO, la care sunt invitate atât Suedia, cât şi Finlanda.
Foarte multe state membre NATO susțin aderarea Suediei și a Finlandei
Multe dintre cele 30 de state membre NATO şi-au exprimat în mod public susţinerea puternică a aderării Suediei şi Finlandei, subliniază ea.
”Guvernul turc nu ne-a adresat acest tip de mesaj în mod direct”, precizează Ann Linde.
Într-o conferinţăă de presă, la Helsinki, în acelaşi moment, şeful diplomaţiei finlandeze Pekka Haavisto şi-a exprimat intenţia de a ”continua discuţia” cu ministrul turc Mevlut Cavusoglu.
”Cred că avem nevoie de răbdare în aceste procese şi că acest lucru nu are loc într-o singură zi (…). Să luăm lucrurile la pas”, a declarat el.
Finlanda nu și-a anunțat încă, oficial, candidatura pentru NATO
Pekka Haavisto a subliniat că Finlanda nu şi-a anunţat încă, în mod oficial, candidatura în vederea unei aderări la NATO.
O unanimitate este necesară în vederea primirii unui nou membru în Alianţă, ceea ce pune Turcia în poziţia de a bloca canddaturile celor două ţări nordice, aşteptate în zilele următoare.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a exprimat vineri ostilitatea faţă de aderarea Finlandei şi Suediei la NATO şi poate bloca acest proces.
”Noi n-avem un aviz pozitiv”, a declarat Erdogan, precizând că el ”nu vrea să vadă repetându-se aceeaşi greşeală ca cea comisă la aderarea Greciei”.
”Urmărim în prezent evoluţiile privind Suedia şi Finlanda, însă nu avem un aviz pozitiv, pentru că ei au făcut o greşeală, la NATO, în privinţa Greciei, înainte, împotriva Turciei”, a declarat Erdogan vineri, la ieşirea de la rugăciune, la Istanbul.
”Noi nu vrem să comitem o a doua greşeală”, a subliniat el.
Candidatura finlandeză va fi anunțată duminică
După ce o ţară terţă decide să adere, statele membre NATO acceptă în unanimitate să o invite să adere. Finlanda şi-a exprimat deja încrederea în susţinerea turcă. Preşedintele finlandez Sauli Niinistö aprecia, într-un mesaj postat pe Twitter la începutul lui aprilie, după ce a discutat cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, că ”Turcia susţine obiectivele Finlandei”.
Candidatura finlandeză, apărată de către preşedinte şi premierul finlandezi, urmează să fie anunţată în mod oficial de tandemul executiv duminică, în urma unei reuniuni a Consiliului guvernamental. Vineri, un raport oficial suedez a deschis calea aderării Suediei la NATO, multiplicând concluziile favorabile înaintea deciziei acestei ţări nordice şia vecinului său finlandez, prevăzută în zilele următoare.