Suedia a luat oficial decizia de a intra în NATO
Astăzi, 16 mai, guvernul social-democrat al Suediei a luat decizia de intra în NATO și a solicita aderarea, urmând pașii vecinei sale, Finlanda, într-o mișcare care va schimba harta geopolitică în nordul Europei.
„Există o mare majoritate în parlamentul Suediei în favoarea aderării la NATO. Cel mai bun lucru pentru Suedia și pentru populația suedeză este să se alăture NATO”, a declarat prim-ministrul Magdalena Andersson, în urma unei dezbateri despre politica de securitate.
Invazia Ucrainei a motivat decizia de a intra în NATO a celor două țări scandinave
Invazia Ucrainei de către Rusia a scos în evidență vulnerabilitățile Suediei și Finlandei, în ciuda cooperării lor strânse cu NATO din ultimii ani. Astfel, cele două țări au fost determinate să își dorească aderarea la Alianța Nord Atlantică.
Suedia va începe să poarte discuții diplomatice cu Turcia, pentru a încerca să depășească obiecțiile Ankarei față de aderarea sa la NATO, a declarat ministrul Apărării, Peter Hulqvist.
Erdogan a declarat că nu susține extinderea NATO
Președintele Recep Tayyip Erdogan este prima voce discordantă în cadrul NATO în legătură cu perspectiva aderării Finlandei şi Suediei la Alianţa Nord-Atlantică.
De la începutul crizei şi apoi de la invazia rusă din Ucraina, Ankara a făcut pe cât posibil să mențină relaţii bune cu cele două ţări, Ucraina și Rusia, de care economia sa depinde puternic.
„Urmărim în prezent evoluţiile în legătură cu Suedia şi Finlanda, însă nu avem un aviz pozitiv, deoarece NATO a făcut o eroare în privinţa Greciei anterior, împotriva Turciei”, a declarat preşedintele turc la ieşirea de la rugăciunea de vineri la Istanbul.
„În plus, ţările scandinave, din păcate, sunt aproape ca nişte case de oaspeţi pentru organizaţiile teroriste”, a adăugat el, invocând PKK, clasată drept organizaţie teroristă de către Turcia, dar şi de către UE şi SUA.
Președintele Klaus Iohannis salută decizia Suediei
Președintele Klaus Iohannis a transmis luni un mesaj în care anunță că „România salută decizia Suediei de a aplica pentru aderarea la NATO”. Odată cu aderarea Suediei și Finlandei la familia NATO, Alianța noastră va fi mai puternică ca niciodată”, a scris președintele României.
Președintele mai transmite că România „sprijină pe deplin” o „aderare rapidă” a celor două state nordice.
Finlanda speră să adere fără probleme
Preşedintele şi premierul Finlandei, Sauli Niinisto, respectiv Sanna Marin, s-au declarat, în urmă cu o săptămână, în favoarea unei aderări „fără întârziere” a ţării lor la NATO.
„Finlanda este unul dintre cei mai apropiaţi parteneri ai NATO, o democraţie matură, un membru al Uniunii Europene şi un contributor important la securitatea euroatlantică. Sunt de acord cu preşedintele Niinisto şi cu premierul Marin în ideea că aderarea la NATO ar consolida deopotrivă securitatea NATO şi a Finlandei. Aderarea Finlandei ar demonstra că uşa NATO este deschisă şi că Finlanda îşi decide propriul viitor”, a subliniat Jens Stoltenberg.