Sucurile produse de ieșeanul Cristian Ioniță fac senzație în străinătate. „Cu multe întâmplări și piedici, dar nimic imposibil, am reușit să dezvoltăm o afacere”

de: Raluca Costin
02:00, 14 sept. 2022

Sucurile „Thego” produse de ieșeanul Cristian Ioniță au succes în rândul clienților. Producătorul de lavandă a investit în afacere 75.000 de euro, fonduri proprii

Cristian Ioniță, tânăr antreprenor din Iași, a dat lovitura cu o afacere cu sucuri din fructe, plante și uleiuri esențiale. A scos recent pe piață 4 sortimente de sucuri „Thego” și deja are succes pe piața locală și internațională. „Zmeură cu busuioc”, „Mentă cu eucalipt”, „Portocală cu aromă de migdală” și „Lavandă” sunt sucurile produse de Cristian Ioniță, în Lețcani, Iași.

„Noi am ieșit pe piață cu sucurile «Thego» în urmă cu o lună, iar vânzările au fost neașteptat de bune. Impactul este unul extrem de bun. Cunosc produsul, cerințele, piața a fost deja testată și e altceva, deci și clienții au vrut altceva. Sucurile sunt un duo de plantă, fruct-citric. Folosim și uleiuri esențiale. Noi am avut, în ultimele luni, vânzări foarte bune, cu limonadă și siropurile «Gustos» pe care deja le produceam. Am avut o lună de vară cu vânzări de 11.000 de euro și reinvestim tot ce câștigăm. Am încercat să obținem niște fonduri europene în valoare de 200.000 de euro, dar, deși proiectul era eligibil, nu mai erau”, susține Cristian Ioniță.

Sucurile produse de Cristian Ioniță sunt căutate de clienți

Producătorul are o linie de îmbuteliere a sucurilor la Lețcani. Marca „Thego” este înregistrată la nivel internațional și a fost cumpărată cu 2.500 de euro.

„Procedeele de obținere diferă de la un sortiment la altul. La lavandă, procedeul de obținere a sucului e de 3 ore. La sucul de zmeură cu busuioc vorbim de un alt procedeu. Media e de 48 de ore. Intervine infuzia, apoi macerarea, filtrarea. Fiecare rețetă necesită timp. Avem capacitate de îmbuteliere de 300 de sticle pe oră. Aici vorbim de îmbutelierea, etichetarea și punerea dopurilor. Estimez cam 2.000-3.000 de sticle într-o zi. Noi producem în decurs de 2-3 zile, facem un stoc, apoi vindem în weekend, iar săptămâna viitoare din nou. Când sucurile vor apărea pe rafturi și în restaurante, vom produce în fiecare zi. Avem în stoc, momentan, 25.000 de sticle. Cred că până la sfârșitul anului vor fi deja vândute. În următoarea perioadă, de 5-6 ani, vom ajunge la o producție de 10-15.000 de sticle pe zi. Noi facem totul cu pași mici. Avem nevoie și de spațiu, dacă va crește capacitatea de producție, iar acum nu dispunem, avem doar 180 de metri pătrați. E necesară și de depozitarea”, mai spune Cristian Ioniță, producător din Iași.

În ultimii ani, producătorii organizează festivaluri în câmpurile cu lavandă.

Cristian Ioniță: „Mi-au cerut, în mod special, aceste băuturi”

Antreprenorul vrea să crească întreaga capacitate de producție pentru că există cerere pe piață.

„Noi am investit totul din fonduri proprii. Ca să spun acum, cam 60 la sută e ceea ce a generat afacerea, din profituri și rulajele avute, și 40 la sută din fondurile proprii. Am ajuns la 75.000 de euro, bani investiți. Planurile au fost așa cum mi-am dorit. Cu multe întâmplări și piedici, dar nimic imposibil. Trebuie să ai viziune și să îți calculezi corect pașii. În procent de 90 la sută suntem pe plan local, iar 10 la sută suntem cu siropurile în restaurante din țară. Am avut clienți români, stabiliți în străinătate, care au venit pe Ștefan cel Mare, unde am fost toată vara, și au cumpărat limonada sau sucurile. La nunțile făcute în Anglia sau Franța au avut limonadă și siropuri de la noi pentru invitați. Mi-au cerut, în mod special, aceste băuturi. O firmă din București vrea să cumpere sucuri de la noi, dar e vorba de o cantitate destul de mare și, momentan, nu o putem produce. Dar, în viitorul apropiat, sperăm la noi colaborări”, mai spune Cristian Ioniță, producător din Iași.

A demarat afacerea în anul 2014, când a înființat o plantație cu lavandă. Văzuse modelul de afacere în Franța, unde a lucrat o perioadă în domeniul HoReCa. De atunci a dezvoltat constant afacerea.

În sucurile produse de Cristian Ioniță este folosită și menta cultivată în Lețcani care a fost adusă din Olanda.