Subvenția APIA de 2.000 de euro, pentru legumele din solarii, este plătită fermierilor din Iași pentru o singură cultură. Cererile se depun până la data de 17 mai 2021

de: evelina.chitoroaga
02:00, 28 apr. 2021

Subvenția de 2.000 de euro pentru 1.000 de metri pătrați cultivați cu legume în solarii se acordă pentru o singură cultură, respectiv roșii, vinete, castraveți, ardei sau varză. Fermierii din Iași mai pot depune documentele necesare obținerii ajutorului de minimis până la data de 17 mai 2021, la APIA. Nu s-au depus cereri la APIA Iași până în prezent

Cultivatorii de legume din Iași pot obține ajutoarele de minimis pentru legumele din solarii, însă numai pentru o singură cultură. Astfel, dacă aceștia cultivă pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați doar ardei sau roșii, ori vinete, castraveți sau varză albă și roșie, pot obține ajutorul de la stat în valoare de 2.000 de euro. Beneficiarii sunt producătorii agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător emis în baza Legii 145/2014, persoanele fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, dar și producătorii agricoli persoane juridice. Pentru a obține banii, fermierii trebuie să fie înregistrați în registrul unic de identificare (RUI) și să dețină un cod unic de înregistrare atribuit către APIA.

De asemenea, trebuie să aibă o anumită producție în funcție de tipul de cultură din sere și solarii, să facă dovada valorificării producției minime prin documente justificative. O altă condiție pe care trebuie să o îndeplinească fermierii este să dețină un registru de evidență a tratamentelor cu produse de protecția plantelor începând cu data înființării culturii și avizat de Oficiul Fitosanitar. Producția trebuie să fie cuprinsă între 1,6 tone/1.000 de metri pătrați pentru ardei gras sau lung și 8,5 tone/1.000 de metri pătrați pentru tomate.

Fermierii din Iași pot obține ajutorul de minimis de la stat doar pentru o cultură cultivată în sere sau solarii

Cererile se depun la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Iași până la data de 17 mai 2021. Programul pentru legumele din spații protejate înlocuiește programul „Tomata”, în cadrul căruia beneficiarii din Iași au obținut ajutoare financiare de aproximativ 1 milion de euro. Cei mai mulți dintre aceștia sunt familii cu tradiție în cultivarea legumelor, cum sunt cei de la Târgu Frumos. Comunitatea de lipoveni din Iași a obținut cei mai mulți bani de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), pentru roșiile cultivate în sere. Potrivit reprezentanților Direcției Agricole Iași, numărul beneficiarilor de ajutor de minimis la tomate a crescut anual, cei mai mulți legumicultori eligibili fiind înregistrați în anul 2020. În anul precedent s-au înscris din Iași 118 legumicultori care cultivau roșii în solarii, iar 105 au fost eligibili la plată, încasând anul trecut ajutoarele financiare de la stat.

Cultivatorii de usturoi din Iași pot depune documentele la Direcția Agricolă pentru obținerea subvențiilor

Fermierii din Iași se pot înscrie în programul de minimis la usturoi. Documentele se depun la Direcția Agricolă până la jumătatea lunii iunie 2021. Perioada pentru valorificarea producției este 15 iunie-22 noiembrie 2021, iar termenul de depunere a documentelor justificative este până la data de 29 noiembrie 2021. Cultivatorii de usturoi din Iași pot obține un ajutor financiar în valoare de 3.000 de euro, la hectar, dacă îndeplinesc mai multe condiții. Pentru a fi considerați eligibili la finanțare, producătorii agricoli trebuie să dețină o suprafață cultivată cu usturoi de minimum 3.000 mp și să obțină o producție de minimum 3 kg usturoi/10 mp. În anul 2020 au primit subvențiile în valoare de 60.000 de lei un număr de 22 de beneficiari din Iași. În județ sunt cultivate nu mai puțin de 420 de hectare cu această cultură, Iașul fiind pe locul 3, la nivel național, ca suprafață cultivată cu usturoi.