SUA resping cererea Rusiei de a interzice Ucrainei intrarea în NATO

de: cristian.george
14:58, 27 ian. 2022

Statele Unite ale Americii au respins cererea Rusiei de a interzice Ucrainei intrarea în NATO, pe fondul avertismentelor că statul rus ar putea invada țara vecină. Secretarul de stat, Antony Blinken, a dat Moscovei un răspuns oficial la solicitarea sa de a rezolva criza din Ucraina.

Blinken nu a făcut concesii, dar a spus că oferă Rusiei „o cale diplomatică serioasă, dacă Rusia ar alege-o”. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că președintele Vladimir Putin va evalua acum răspunsul oferit de Antony Blinken.

Statele Unire ale Americii resping vehement cererea Rusiei de a interzice Ucrainei intrarea în NATO

În timp ce documentul – prezentat de SUA în coordonare cu alianța militară NATO – nu abordează „principala îngrijorare” a Rusiei cu privire la extinderea alianței, Lavrov a spus că „dă speranță pentru începerea unei conversații serioase” pe probleme secundare.

Între timp, purtătorul de cuvânt al președintelui, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că Rusia nu se va grăbi în evaluări, spunând că va dura „timp pentru a analiza” răspunsul.

Rusia a publicat o listă scrisă cu preocupările sale cu privire la extinderea NATO și problemele de securitate conexe. Printre acestea a fost și cererea ca NATO să excludă posibilitatea ca Ucraina și alții să se alăture vreodată alianței, dar au dorit și retragerea forțelor NATO de pe teritoriul României.

În ultimele săptămâni, Rusia a adunat un număr mare de trupe la granița cu Ucraina, lucru pe care țările occidentale l-au văzut ca pregătire pentru o posibilă invazie. Rusia neagă vehement acest lucru.

Ce spune oficialul american despre scrisoarea trimisă

Blinken a spus că răspunsul SUA a clarificat „principiile de bază”, inclusiv suveranitatea Ucrainei și dreptul acesteia de a alege să facă parte din alianțe de securitate precum NATO.

„Nu ar trebui să existe nicio îndoială cu privire la seriozitatea scopului nostru atunci când vine vorba de diplomație și acționăm cu aceeași concentrare și forță pentru a întări apărarea Ucrainei și a pregăti un răspuns unitar rapid la viitoarea agresiune rusă”, a spus el.

Secretarul de stat a declarat că SUA au trimis trei transporturi de „asistență” militară în această săptămână – inclusiv rachete Javelin și armament antiblindaj, împreună cu sute de tone de muniție și echipament, asta în condițiile în care mai multe state NATO au arătat faptul că nu vor susține Ucraina într-un eventual conflict cu Rusia.

Cel mai elocvent caz este cel al Ungariei, reprezentanții Guvernului de la Budapesta anunțând faptul că până oficialii de la Kiev nu reglează problema minorităților maghiare nu va exista niciun fel de ajutor pentru aceștia.

Secretarul NATO consideră că toate statele au dreptul să-și aleagă propriile angajamente

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că documentul alianței a fost livrat la Moscova și, deși el este dispus să asculte preocupările și îngrijorările Rusiei, toate națiunile au dreptul să-și aleagă propriile aranjamente de securitate.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat însă miercuri, 26 ianuarie 2022, faptul că Stoltenberg „a pierdut legătura cu realitatea”, când a fost întrebat despre creșterea prezenței NATO în apropierea granițelor Rusiei.

„Știți, am încetat să mai consider drept relevante declarațiile sale cu mult timp în urmă”, a declarat Lavrov presei aflată în Parlamentul rus.

Separat, diplomații din Rusia, Ucraina, Franța și Germania au reafirmat angajamentul față de acordul de încetare a focului de lungă durată din Ucraina, în contextul în care rebelii susținuți de Rusia au cucerit teritoriul din regiunea estică a Donbasului.

În pofida faptului că SUA a transmis că Ucraina are dreptul să intre în NATO, toate cele patru națiuni care au participat la conferința de la Paris au declarat faptul că continuă să susțină încetarea focului „indiferent de diferențele pe alte probleme”.