SUA a autorizat în regim de urgență tratamentul cu plasmă în cazurile de COVID-19

de: Cristian ZAVASTIN
12:16, 24 aug. 2020

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a emis o autorizație de utilizare de urgență pentru transplantul de plasmă convalescentă pentru a trata COVID-19, spunând că „beneficiile cunoscute și potențiale ale produsului depășesc riscurile cunoscute și potențiale ale produsului”.

Reprezentanții FDA au spus că peste 70.000 de pacienți au fost tratați cu plasmă convalescentă, care se obține folosind sângele persoanelor care s-au recuperat după infecții cu coronavirus.

SUA a autorizat în regim de urgență tratamentul cu plasmă în cazurile de COVID-19

„Astăzi sunt încântat să fac un anunț cu adevărat istoric în lupta noastră împotriva virusului din Chin, care va salva nenumărate vieți”, a declarat președintele Trump în cadrul unei conferințe susținute la Casa Albă, referindu-se la coronavirus.

Săptămâna trecută, Donald Trump i-a acuzat unii oficiali din domeniul sănătății că au făcut jocuri politice cu privire la plasma convalescentă.

Plasma convalescentă este prelevată din sângele persoanelor care s-au recuperat din COVID-19. La sfârșitul lunii martie, FDA le-a permis oamenilor de știință să încerce plasma convalescentă pe pacienți și să studieze impactul acesteia. Aceasta a fost deja utilizată pentru a trata peste 60.000 de pacienți cu COVID-19.

Cu toate acestea, la fel ca sângele, plasma convalescentă este în cantitate limitată și trebuie să provină de la donatori. Și în timp ce există unele semnale promițătoare din unele studii, nu există încă date clinice ale studiului clinic asupra plasmei convalescente pentru a trata COVID-19. Unele dintre aceste procese sunt în curs.

Experții spun că sunt necesare mai multe date

Secretarul american pentru sănătate, Alex Azar, a declarat că studiile la 70.000 de voluntari au justificat acordul FDA pentru tratamentul cu plasmă convalescentă.

„Datele pe care le-am adunat sugerează că pacienții care au fost tratați la începutul bolii, în decurs de trei zile de la diagnostic, cu plasmă care conține niveluri ridicate de anticorpi, au beneficiat cel mai mult de la tratament. Am văzut cu aproximativ 35% o creștere a ratei de supraviețuire la pacienții care a beneficiat de acest tratament.Visăm la dezvoltarea de medicamente care să ducă la o reducere a mortalității cu 35%. Acesta este un avans major în tratamentul pacienților”, a declarat Alex Azar.

Alex Azar se referă la un studiu național pe 35.000 de pacienți tratați cu plasma convalescentă. Studiul, lansat pe 12 august, a arătat că 8,7% dintre pacienții tratați în trei zile de la diagnostic au murit, comparativ cu aproximativ 12% dintre pacienții care au fost tratați patru zile sau mai multe după diagnosticul lor. Adică o diferență de aproximativ 37%.

Cei tratați cu plasmă care conține cel mai ridicat nivel de anticorpi aveau un risc mai mic cu 35% de a muri într-o săptămână în comparație cu cei tratați cu plasmă mai puțin bogată.

Nu este însă modul în care medicii măsoară de obicei beneficiile unui tratament. Standardul este un studiu clinic randomizat, controlat cu placebo, care înseamnă că medicii aleg la întâmplare cine primește tratamentul și cine nu, deci pot spune cu adevărat dacă tratamentul afectează supraviețuirea și nu altceva. Iar comparația este, de obicei, făcută între pacienții tratați cu pacienții netratați – nu pacienții tratați mai devreme în comparație cu cei tratați ulterior.