Studiu: Vaccinul antigripal, eficient pentru infectiile cu noul coronavirus

de: BZI.ro
17:52, 29 oct. 2020

Vaccinul antigripal ar fi eficient si pentru infectiile cu noul coronavirus, arata un nou studiu. Pe măsură ce se apropie iarna, oamenii se pregătesc pentru o dubla epidemie care se apropie: dubla amenințare a coronavirusului și a gripei. Vaccinarea antigripala ar putea aduce un alt beneficiu important: poate reduce șansele de a face COVID-19.

În ultima lună, cazurile de coronavirus au crescut la nivel mondial. Între timp, debutul vremii reci și uscate de iarnă în emisfera nordică anunță începutul sezonului gripal. Deci, oficialii din domeniul sănătății publice din SUA și Europa îi sfatuiesc pe oameni să se vaccineze împotriva gripei. Vaccinările sezoniere reduc riscul de gripă cu până la 60% și, de asemenea, reduc si gravitatea formei de gripa.

Dar vaccinarea antigripala ar putea aduce un alt beneficiu important: poate reduce șansele de a face COVID-19.

Un nou studiu preliminar, publicat de Scientific American, a constatat că lucrătorii din domeniul sănătății care au primit vaccinul antigripal înainte de sezonul 2019-2020 au avut cu 39% mai puține șanse de a testa pozitiv pentru coronavirus până la 1 iunie, noteaza Business Insider.

„Vaccinarea antigripală poate contribui nu numai la reducerea cazurilor de gripa, ci și la povara legată de COVID-19 asupra sistemului de sănătate”, au scris autorii studiului.

Vaccinul ne poate antrena sistemul imunitar pentru a combate alți viruși

Pentru noul studiu, cercetătorii au examinat datele de la aproximativ 10.600 de angajați de la Centrul Medical al Universității Radboud din Olanda. Din acest grup, au descoperit 184 de lucrători din domeniul sănătății care au dat rezultate pozitive pentru coronavirus până la 1 iunie. Așa că au verificat daca angajații au fost vaccinati împotriva gripei în timpul iernii.

Autorii studiului au descoperit că 2,23% dintre lucrătorii din domeniul sănătății care nu au facut vaccinul antigripal au dat rezultate pozitive pentru COVID-19, în timp ce doar 1,33% dintre angajații vaccinați au fost infectati cu noul tip de coronavirus.

Alte două studii recente din Italia au descoperit o tendință similară: ratele de coronavirus s-au dovedit a fi mai mici în rândul italienilor cu vârsta peste 65 de ani care s-au vaccinat antigripal.

Descoperirile se aliniază, de asemenea, la cercetările anterioare care sugerează că și vaccinurile care vizează un anumit virus, cum ar fi rujeola sau poliomielita, pot ajuta la adaptarea organismului de a lupta și cu alți invadatori.

Imunitatea antrenată

Când o persoană se îmbolnăvește, sistemul imunitar produce proteine ​​de anticorpi care recunosc și neutralizează acel virus, apoi care ii „amintesc” de virusul următor când îl invadează – ceea ce este cunoscut sub numele de răspuns imun adaptiv. Dar corpul posedă și un răspuns imun înnăscut: o apărare mai rapidă și mai generală a globulelor albe din sânge aduse împotriva oricărui agent patogen. Vaccinurile pot ajuta la creșterea capacității acelui răspuns imun înnăscut printr-un proces numit imunitate antrenată.

Imunitatea antrenată apare atunci când celulele imune înnăscute ale corpului sunt reprogramate pentru a reacționa mai rapid și mai eficient la viitoarele invazii datorate expunerii la germeni, ca o pompă care este mereu pregătită.

Autorii noului studiu au investigat, de asemenea, ce se întâmplă atunci când celulele sanguine umane sunt expuse la vaccinul antigripal, apoi infectate cu noul coronavirus. Au descoperit că celulele expuse vaccinului au dezvoltat un răspuns imun mai bine antrenat la coronavirus decât celulele neexpuse. Acest lucru s-a datorat în primul rând producției de proteine ​​imune numite citokine, care combat infecțiile.

Cercetătorii au încercat, de asemenea, să expună celulele atât la vaccinul antigripal, cât și la vaccinul BCG, care vizează tuberculoza. Expunerea la ambele vaccinuri a creat un efect sinergic, rezultatele au sugerat sporirea și mai mult a producției de citokine.

Experții spun că sunt necesare mai multe dovezi pentru a stabili dacă există într-adevăr o legătură între vaccinarea antigripală și riscul mai mic de a face coronavirus.