Studiu: Prea mult somn e la fel de rău ca somnul insuficient
Cantitatea de somn sau lipsa acestuia pot face o mare diferență în ceea ce privește sănătatea noastra. Potrivit unui studiu recent, prea mult somn e la fel de rău ca somnul insuficient, mai ales pentru inimă.
Cercetătorii de la Colegiul American de Cardiologie au investigat tiparele de somn a 1.752 de persoane din zona Corintiei din Grecia. Folosind un chestionar, cardiologii au putut analiza modul în care somnul afectează sănătatea. Persoanele din studiu aveau o varsta cuprinsa intre 40 si 98 de ani. Participanții au fost supuși, de asemenea, imagisticii cu ultrasunete pentru a măsura grosimea pereților arteriali.
Cum vă afectează somnul arterele
Raportul dezvăluie ca prea mult somn e la fel de rău ca somnul insuficient, indicand o legatura între cantitatea de somn pe care o au oamenii și ateroscleroza, colectarea de grăsimi și plăci în artere. Aceste structuri cardiace groase indică nivelul acumulării plăcii. Acest lucru are o legătură cu creșterea riscului de probleme cardiovasculare, inclusiv șansa de accident vascular cerebral.
Autorii studiului spun că găsirea echilibrului în tiparul de somn este esențială. Șase până la opt ore de somn este ideal. S-a constatat că pereții arterelor suferă acumulări de placă la pacienții care dorm mai puțin sau mai mult decât această cantitate, în fiecare noapte.
„Mesajul, bazat pe constatările noastre, este sa dormi bine, dar nu prea bine. Somnul prea puțin pare rău pentru sănătate, dar prea mult pare să fie și mai dăunător”, spune autorul principal Evangelos Oikonomou, potrivit Study Finds.
„Spre deosebire de alți factori de risc ai bolilor de inimă, cum ar fi vârsta sau genetica, obiceiurile de somn pot fi ajustate și chiar după luarea în considerare a impactului factorilor de risc stabiliți pentru ateroscleroză și boli cardiovasculare, de exemplu vârsta, sexul, obezitatea, fumatul, diabetul, hipertensiunea arterială și chiar antecedente de boală a arterelor coronare – atât durata scurtă cât și cea lungă a somnului pot acționa ca factori de risc suplimentari.”
Somnul este vital pentru prevenirea bolilor
Studiul adaugă că somnul de care cineva poate avea nevoie variază în funcție de vârstă și de alți factori. Sănătatea mintală precară, hipertensiunea arterială, diabetul, obezitatea și chiar moartea pot rezulta din obiceiuri de somn proaste.
Deoarece modelele de somn au fost auto-raportate, cercetătorii spun că acest factor face dificilă solidificarea rezultatelor. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a vedea efectele somnului asupra inimii.
„Nu înțelegem pe deplin relația dintre somn și sănătatea cardiovasculară. S-ar putea ca retragerea sistemului nervos simpatic sau o încetinire [a acestui sistem] care apare în timpul somnului să acționeze ca o fază de recuperare pentru tulpina vasculară și cardiacă”, explică Oikonomou.
„Mai mult decât atât, durata scurtă a somnului poate fi asociată cu factori de risc cardiovascular crescuți – de exemplu, o dietă nesănătoasă, stresul, supraponderabilitatea sau un consum mai mare de alcool – în timp ce durata mai lungă a somnului poate fi asociată cu un stil de viață mai puțin activ și o activitate fizică mai mică.”