Studiu: două porții de pește pe săptămână ajuta la prevenirea bolilor cardiace

de: BZI.ro
13:01, 09 mart. 2021

O analiză a mai multor studii de amploare care au implicat participanți din peste 60 de țări, condusă de cercetători de la Universitatea McMaster, a constatat că consumul regulat de pește gras poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare la persoanele cu risc crescut, cum ar fi cei care au deja boli de inimă sau accident vascular cerebral.

Ingredientul critic este reprezentat de acizii grași omega-3, despre care cercetătorii au descoperit că a fost asociat cu un risc mai mic de evenimente cardiovasculare majore, cum ar fi atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale, de aproximativ o șesime la persoanele cu risc crescut care au consumat două porții de pește bogat în omega-3 in fiecare săptămână.

„Există un beneficiu protector semnificativ al consumului de pește la persoanele cu boli cardiovasculare”, a declarat coautorul principal Andrew Mente, profesor asociat de metode de cercetare, dovezi și impact la McMaster și investigator principal la Institutul de Cercetare a Sănătății Populației, potrivit Medical Xpress.

Nu a fost observat niciun beneficiu al consumului de pește la cei fără boli de inimă sau accident vascular cerebral.

„Acest studiu are implicații importante pentru liniile directoare privind consumul de pește la nivel global. Acesta indică faptul că creșterea consumului de pește și în special a peștilor grasi la pacienții vasculari poate produce un beneficiu cardiovascular modest.”

Mente a spus că persoanele cu risc scăzut de boli cardiovasculare se pot bucura în continuare de o protecție modestă împotriva acestori afectiuni prin consumul de pește bogat în omega-3, dar beneficiile pentru sănătate au fost mai puțin pronunțate decât la acele persoane cu risc ridicat.

Studiul a fost publicat în JAMA Internal Medicine pe 8 martie.

De ce două porții de pește pe săptămână ajuta la prevenirea bolilor cardiace?

Descoperirile s-au bazat pe date de la aproape 192.000 de persoane din patru studii, inclusiv aproximativ 52.000 cu boli cardiovasculare, și este singurul studiu realizat pe toate cele cinci continente. Studiile anterioare s-au concentrat în principal pe America de Nord, Europa, China și Japonia, cu puține informații din alte regiuni.

„Acesta este de departe cel mai divers studiu al consumului de pește și al rezultatelor sănătății din lume și singurul cu un număr suficient de reprezentanți din țările cu venituri mari, medii și mici din toate continentele locuite ale lumii”, a declarat co-conducătorul studiului, Dr. Salim Yusuf, profesor de medicină la Școala de Medicină Michael G. DeGroote, potrivit sursei citate.