Studiile științifice susțin potențialul uleiului de cocos ca agent anticancerigen

de: BZI.ro
15:42, 01 oct. 2020

Uleiul de cocos este un puternic agent anticancerigen. Acesta are o lungă istorie de utilizare în medicină, în special în regiunile continentului asiatic în care copacii sunt abundenți. Acum, studiile științifice susțin potențialul uleiului de cocos ca agent anticancerigen.

După extragerea uleiului din nuci de cocos, acesta poate fi fie nerafinat (virgin-VCO), rafinat (procesat), fie fracționat. Deoarece VCO-urile suferă o prelucrare mai redusă, își menține cea mai mare parte a acidului lauric natural, precum și a altor acizi grași cu lanț lung. Majoritatea acestor acizi grași sunt filtrați după procesare, uleiul de nucă de cocos fracționat având cea mai mică cantitate de acizi grași cu lanț lung, păstrând în principal trigliceridele cu lanț mediu, iar substanța devine un ulei saturat, noteaza Science Times.

Uleiul de cocos este un puternic agent anticancerigen: activitate anticancerigenă in vitro

O echipă de cercetători indieni a studiat potențialul anticancer al diferitelor uleiuri de nucă de cocos împotriva diferitelor linii celulare. Pentru a-și testa ipoteza, cercetătorii au testat alte trei uleiuri de nucă de cocos: ulei de cocos virgin (VCO), ulei de cocos procesat (PCO) și ulei de nucă de cocos fracționat (FCO).

În cadrul studiului, condus de cercetători de la All India Institute of Medical Sciences și Indian Institute of Technology Delhi, fiecare linie de celule canceroase a fost tratată in vitro cu doze standardizate din fiecare dintre cele trei uleiuri, împreună cu preparate selectate de acizi grași.

După 72 de ore de incubare, probele au fost testate prin MTT. Cercetătorii au folosit, de asemenea, cromatografia gazoasă pentru a analiza concentrația acizilor grași din utilizarea diferitelor uleiuri de nucă de cocos.

Cercetătorii au putut observa diferența în eficacitatea fiecărui ulei de cocos. Mai mult, eficacitatea lor variază, de asemenea, cu fiecare linie celulară. De exemplu, VCO a arătat doar 20% activitate anticanceroasă semnificativă cu linia celulară HepG2, comparativ cu 80% din PCO față de linia celulară KB.

Cu toate acestea, studiul a remarcat diferența de eficacitate între cele trei uleiuri de nucă de cocos, ipoteza ar putea fi legată de compoziția fiecărui ulei de acizi grași. Cercetătorii concluzionează că studiul lor „arată că VCO, PCO și FCO au eficacitate anticancerigenă și pot fi utilizate pentru tratamentul cancerului, în special al cancerului hepatic și oral.”

Eficacitate ridicata asupra tratrii cancerului de san

În timp ce studiul de la Institutul de Științe Medicale All India este printre puținele care se concentrează asupra activității anticancerigene a uleiurilor de nucă de cocos, au existat alte studii care urmăresc înțelegerea substanței naturale împotriva cancerului.

În 2014, un studiu realizat în rândul femeilor din Malaezia a avut ca scop examinarea efectului utilizării uleiului de cocos virgin asupra calității vieții la pacienții diagnosticați cu cancer de sân. Studiul prospectiv, condus de cercetători de la Universiti Sains Malaysia, a inclus 60 de femei diagnosticate cu cancer mamar în Unitatea de Oncologie a spitalului. Participanții au fost împărțiți în mod egal în grupurile de control și de intervenție.

Cercetătorii au reușit să concluzioneze că consumul regulat de VCO în timpul chimioterapiei ajută la îmbunătățirea stării funcționale a pacienților și, în general, le ridică calitatea vieții.