Studiile care se adaugă la vechimea în muncă. La ce trebuie să fie atenți angajații din România

de: Mirela Todosi
14:15, 03 iul. 2024

Mulți salariați vor să afle care sunt studiile care se adaugă la vechimea în muncă. Noua lege a pensiilor prevede în mod clar perioadele care pot fi considerate asimilate vechimii în muncă. Perioadele în care persoanele au urmat cursurile de zi sau, după caz, cu frecvenţă ale învăţământului universitar se valorifică numai în situaţia în care aceste perioade nu se suprapun cu stagii de cotizare realizate. La ce trebuie să fie atenți angajații din România.

Studiile care se adaugă la vechimea în muncă

Asiguraţii care au absolvit mai multe instituţii de învăţământ superior sau, după caz, mai multe cicluri de studii universitare de acelaşi nivel beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii de acelaşi nivel, la alegere. Dacă în perioada studiilor cursantul a avut și un loc de muncă pentru care a plătit contribuții către stat, în calculul vechimii se va ține cont doar de contribuțiile plătite pentru locul de muncă, nu și de cele în care au fost efectuate studiile.

Potrivit legii actuale a pensiilor, valabilă până la data de 1 septembrie 2024 când intră în vigoare noua lege a pensiilor, la stabilirea stagiului de cotizare pentru obținerea pensiei, doar studiile de licență și cele de doctorat sunt luate în considerare, potrivit legislației în vigoare. Mai exact, studiile de licență sunt recunoscute potrivit Legii actuale a pensiilor, iar studiile doctorale sunt recunoscute potrivit Legii educației.

O altă schimbare a fost introdusă în câmpul muncii. Este vorba de telemuncă. Legislația muncii din România vine cu o schimbare, permițând părinților care au copii cu handicap să beneficieze de o perioadă lunară dublată de telemuncă. Această inițiativă este menită să sprijine familiile cu nevoi speciale, fără a afecta bugetul public sau activitatea firmelor.

„Considerăm că, spre deosebire de părinții copiilor care nu suferă de handicap, părinții copiilor cu handicap trebuie să beneficieze de un sprijin din partea legiuitorului, sens în care se impune legiferarea, astfel încât aceasta să răspundă nevoilor reale ale acestora.”, se mai precizează în nota de fundamentare.

Proiectul legislativ subliniază că îngrijirea unui copil cu handicap necesită mult mai mult timp și resurse comparativ cu îngrijirea unui copil fără handicap. Copiii cu nevoi speciale au dezvoltări fizice și psihice diferite, care necesită o atenție sporită din partea părinților.

Cum pot fi verificate contribuțiile pentru pensie

Orice salariat din România îşi poate crea un cont de utilizator pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP) pentru a afla ce vechime în muncă a acumulat pentru pensia de stat. Odată creat contul, se poate afla rapid vechimea acumulată, prezentată fie ca situaţie lunară, fie ca situaţie anuală.

Înainte de orice, trebuie ca persoana să facă un cont online pe site-ul CNPP, pentru a putea vedea vechimea în muncă din evidenţele autorităţilor. În acest sens, se completează un formular online care apoi trebuie tipărit şi prezentat, împreună cu actul de identitate (original şi copie), la orice casă locală de pensii. Ulterior, persoana va primi un e-mail prin care va putea seta parola contului, după care va putea accesa efectiv contul personal din site-ul CNPP.