Studentul care a anulat obligativitatea măștii, a pornit un război cu Guvernul pentru anularea liberalizării
Adrian-Cristian Secu, studentul care a obținut anularea obligativității măștii în pandemie pornește un nou război cu Guvernul României. Acesta dorește să anuleze liberalizarea pieței energiei și a acționat statul în judecată.
Vă aducem aminte faptul că și CCR a constatat faptul că este neconstituțională obligativitatea măștii de protecție în pandemie.
Se dorește anularea liberalizării, iar un student a dat în judecată Guvernul
Așadar, Adrian Secu, student la Facultatea de Drept dorește o nouă victorie în fața statului după ce a obținut, printr-o decizie a judecătorilor, anularea obligativității măștii de protecție. Din aceste considerente, într-un nou proces intentat statului român, Secu vrea să oblige guvernanții să anuleze liberalizarea pieței energiei.
Adrian Secu le-a explicat judecătorilor faptul că, potrivit datelor sale, Engie i-a majorat prețul din contract de la 0,12392 lei/kWh plus TVA la 0,15524 lei/kWh plus TVA din iulie 2021, iar ulterior la 0,21413 lei/kWh plus TVA de la 1 noiembrie 2021. Adică de la un preț final de 0,147 lei/kWh cu tot cu TVA în iunie 2021 la unul de 0,255 lei/kWh cu tot cu TVA în noiembrie anul trecut. Prețul plafonat pentru casnici din prezent, de 0,31 lei/kWh, este cu peste 21% mai mare.
În opinia acestuia, în aceste momente, față de luna iunie 2021, s-a observat o creștere a prețului de peste 70%, asta în contextul în care veniturile românilor au rămas la fel. În opinia studentului, această majorare este greu de suportat pentru consumatorii casnici de gaze naturale. În documentele procesului se mai arată faptul că plafonarea făcută de Guvern nu poate impune un stavil în fața scumpirii din cauza liberalizării. O soluție la probleme este anularea legislației referitoare la liberalizarea pieții de profil care a făcut posibilă această creștere.
Studentul dorește anularea ordinului emis de ANRE în 2020 dar și recalcularea facturilor achitate pe baza vechiului preț reglementat. Acesta a sesizat și Curtea Constituțională a României pentru a judeca o excepție de neconstituționalitate referitoare la măsurile fiscal-bugetare.
Cum poate plăti un pensionar facturile mari la utilități?
Este de domeniul penibilului creșterile din ultima perioadă a utilităților. Politicienii pune în cârca războiului din Ucraina aceste creșteri, asta în condițiile în care țara își produce aproape în totalitate necesarul de gaze naturale și curent electric. Ca un exemplu, sunt țări din blocul comunitar care plătesc mult mai puțin, deși nu au producția țării noastre.
Desigur, cu aceste creșteri spectaculoase vin și profiturile fabuloase înregistrate de către companiile care, în marea majoritate, sunt deținute de statul român. Așadar, Hidroelectrica, companie de stat românească, a înregistrat venituri substanțiale pe dramele românilor, pensionarilor care se crucesc când văd facturile. De exemplu, un pensionar a afirmat că încasează aproximativ 400 de lei pensie, iar pentru un bec funcțional, factura i-a venit 320 de lei, fiind imposibil să plătească o asemenea sumă din venitul său. Ca acest pensionar sunt alte câteva mii ce se află fix în aceeași situație. În timp ce parlamentarii își votează legi de majorare a veniturilor, iar alte câteva zeci de mii de pensionari au pensii speciale. Așadar, vom urmări procesul intentat Guvernului de către studentul de la Facultatea de Drept în care se cere anularea liberalizării.