Studenții sunt încurajați să devină antreprenori! Iașul Tinerilor, întâlnirea oficială a Consiliului Județean Iași și a membrilor asociațiilor studențești

de: Redacția BZI
02:03, 17 sept. 2022

În cadrul evenimentului „Iașul Tinerilor” s-a discutat despre faptul că tinerii și studenții reprezintă viitorul țării, dar și al Iașului. Oficialitățile i-au încurajat pe aceștia să devină antreprenori și să participe activ la dezvoltarea societății. Există 16 programe operaționale în România prin care tinerii vor putea porni apeluri de proiecte care vor putea fi aplicate din anul 2023

Evenimetul „Iașul Tinerilor” s-a desfășurat vineri, 16.09. 2022, în sala „Aula Magna” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Această zi este una deosebită, căci a avut loc întâlnirea oficială a Consiliului Județean (CJ) Iași cu membrii asociațiilor studențești. Evenimentul în sine este premergător adunării generale a studenților, mai cu seamă în urma poziționării orașului nostru în topul mondial al tinerilor interesați de studii universitare. În cadrul acestei întâlniri a fost subliniat rolul important al studenților în dezvoltarea unui oraș precum Iașul.

Vasile Asandei sfatuiește tinerii sa învețe sa se dezvolte dupa modelul țarilor mai dezvoltate

Iașul Tinerilor: Tudorel Toader le cere studenților să preia ștafeta

Tudorel Toader a încurajat tinerii sa se implice în viața sociala, dar și pe zone sectoriale, chiar și în viața politica

În deschiderea evenimentului a luat cuvântul rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, Tudorel Toader. Acesta a încurajat tinerii să se implice în viața socială, dar și pe zone sectoriale, chiar și în viața politică.

„Voi care aveți studii universitare, voi care aveți dimensiunea aceasta a relațiilor nu numai interpersonale, dar și  universitare și internaționale, este normal să preluați ștafeta de la cei care o dețin astăzi și să continuați în direcția binelui public”, declară Tudorel Toader.

O perspectivă evolutivă a avut și Costel Alexe, președintele CJ Iași, care a vorbit tinerilor despre oportunitățile pe care ei le au în prezent, spre deosebire de vechile generații.

„Acum 10 ani noi nici puteam visa să avem oportunitățile pe care le aveți astăzi. Și aici mă refer la finanțarea cu fonduri guvernamentale sau la oportunitățile de bussiness”, spune președintele CJ Iași.

În acest sens, Narcis Tăbăcaru, directorul OTIMMC, pune accent pe stimularea educației antreprenoriale în rândul tinerilor, căci din performanța în educație rezultă performanță în afaceri.

În ceea ce-l privește pe președintele Camerei de Comerț și Industrie Iași, Paul Butnariu, acesta se încrede în inteligența studenților, apreciind-o ca fiind resursa primă a județului.

„Singura resursă a Iașului este inteligența tinerilor”, afirmă Paul Butnariu.

Vasile Asandei, reprezentantul Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, își pune încrederea în ce vor face tinerii pe viitor și evidențiază faptul că ei trebuie să învețe „să facă bani”.

Costel Alexe a vorbit tinerilor despre oportunitațile pe care ei le au în prezent, spre deosebire de vechile generații

Oportunități de dezvoltare și finanțare pentru tinerii care doresc să devină antreprenori

Iașul se afla în topul mondial al tinerilor interesați de studii universitare

Vasile Asandei, directorul general ADR Nord-Est, sfătuiește tinerii să învețe să se dezvolte după modelul țărilor mai dezvoltate, căci, susține el, în străinătate este o doză mai mare de realism, de admitere a erorilor. Acesta consideră că este necesar ca fiecare beneficiar să învețe cui trebuie să se adreseze în ceea ce privește partea de finanțare.

Vasile Asandei a mai vorbit și despre zvonurile conform cărora România va avea acces la 87 de miliarde de euro, fonduri europene nerambursabile 2021-2027, în următorii 7-9 ani, dar, precizează el, acești bani nu vin oricum, ci cu niște reguli.

Un aspect foarte important este faptul că în afară de bani, UE oferă un avantaj mai important decât suma în sine, și anume „știința de a face lucrurile bine”, după cum o numește directorul ADR Nord-Est.

Așadar, prin prisma evenimentului „Iașul Tinerilor”, studenții sunt încurajați să se implice în dezvoltarea societății. Există 16 programe operaționale în România prin care tinerii vor putea porni apeluri de proiecte care vor putea fi aplicate din anul 2023. Totodată, aceștia sunt îndemnați să parcurgă programul de formare și pregătire profesională POEO sau programul POCIDIF. Aici sunt oferite posibilități de dezvoltare inteligentă și diverse variante de start up. Vasile Asandei a oferit drept exemplu proiectul Rubik Hub în care este implicat. El și-a oferit chiar și adresa lui de email pentru tinerii interesați să ajungă în respectivele programe.

Dintre acele email-uri, trei vor fi selectate și aprobate chiar de Vasile Asandei.