Studenții de la UMF Iași care au creat inima artificială participă la un concurs în Japonia: „De această dată, ne vom prezenta cu două inimi – pentru adulți și copii”

de: Marinela CHIHAI 
02:00, 09 nov. 2024

Studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași care au creat o inimă artificială în urmă cu doi ani participă la o nouă competiție mondială. Alături de profesorul Alexandru Pleșoianu, aceștia vor participa la un concurs în Japonia. De această dată, vor prezenta două inimi artificiale pentru adulți și copii.

Studenții de la UMF care au creat o inimă artificială pleacă în Japonia

Din echipă fac parte 30 de studenți, dar în Japonia vor merge doar trei.

„Față de anul trecut, când am primit premiul pentru cel mai avansat design în cadrul competiției Heart Hackathon, e destul de provocator să vii cu ceva nou, dar o să ne prezentăm la concurs cu 2 inimi. Una pentru adult și una pediatrică. Cea pentru adult este mult mai mică, aproape în jumătate cât a fost anul trecut. Cea pediatrică este probabil cea mai mică inimă artificială din lume. Vom concura cu Statele Unite, Marea Britanie, Australia și țări de pe toate continentele, inclusiv din Asia. Este o mare onoare și o bucurie să participăm alături de ei în această cursă pentru realizarea unei inimi artificiale. Pe mine nu mă interesează premiile, pe mine mă interesează să facem un produs care să fie în clinici și să salveze viețile atât ale adulților, cât și ale copiilor, dar pentru noi sunt mai apropiați copiii, de aceea noi vom avea și o inimă pentru copil în acest an”, a declarat bioinginerul Alexandru Pleșoianu, coordonatorul echipei MARVIS.

Prototipul este, în principal, dedicat copiilor.

„Anual, viața la aproximativ 3.500 de copii depinde de un astfel de dispozitiv, asta înseamnă aproape 10 pe zi și aproape nimeni nu investește în acest domeniu, sunt foarte puțini care o fac. În acest moment nu avem un produs pe termen lung care să susțină viața copilului pe termen lung și pentru noi este foarte important să venim cu o contribuție acolo unde este cel mai dureros. Cu inima pentru copii pe care am făcut-o acum putem susține viața copiilor chiar de la 0 ani, cu inima pentru adulți putem asigura debitul cardiac pentru cei mai bătrâni pacienți. Putem spune că inimile create de noi pot asigura vieți de la 0 la 100 de ani. Am proiectat aceste inimi să dureze minimum 5 ani”, a specificat Alexandru Pleșoianu de la Facultatea de Bioinginerie Medicală din cadrul UMF Iași.

Cine sunt studenții UMF care au creat o inimă artificială

Echipa de la UMF Iași care pleacă în Japonia este formată din: Vlad Onceanu – doctorand anul 1, Ana Bunduc – masterand anul 2 la Facultatea de Bioinginerie Medicală, Otilia Pintilii – studentă anul 4 la Facultatea de Bioinginerie Medicală, dr. Alexandru Pleșoianu – bioinginer și coordonator echipa Mavis Artificial Heart.

„Competițiile sunt doar o ocazie de a fi validată munca noastră, dar ceea ce dorim să facem cu aceste dispozitive e să continuăm dezvoltarea lor până la o utilizare clinică, să inspirăm pe alți oameni din alte echipe, de aceea eu nu-i privesc ca pe niște concurenți de care să mă sperii, ci ca pe niște colegi care lucrează către același scop. Nu am emoții, căci știu că nu aici ne oprim, ci este doar o ocazie să arătăm ceea ce am lucrat în ultimul an și că vom avea în continuare alți ani de a lucra mult mai intens”, a spus Alexandru Pleșoianu.

Există un singur criteriu de selectare pentru a participa la proiect. „Studenții au fost selectați după un singur criteriu, și anume, ca aceștia să fie membri ai Universității de Medicină și Farmacie. Toată lumea a fost binevenită, indiferent de studii, de la anul întâi la Facultatea de Bioinginerie Medicală, doctoranzi de la Medicină, Chirurgie Cardiacă, cine a fost interesat a rămas”, a menționat Alexandru Pleșoianu.

Studenții lucrează de ani buni la acest proiect, rezultatele fiind deosebite.

„Sunt implicat în acest proiect încă din anul 4, am făcut și master anterior, iar acum sunt la doctorat la aceeași universitate, UMF Iași. Ideea a venit pe baza doctoratului domnului Pleșoianu, care deja făcea dispozitive pentru asistare ventriculară – am descoperit acest concurs în anul 4 și ne-am înscris și noi. Am dorit să dezvoltăm un prototip, o inimă artificială, și nu am știut dacă avem vreo șansă sau nu să trecem, însă s-a dovedit că design-ul nostru era cel mai avansat. Ni s-a zis că ceilalți nu aveau nicio șansă în fața noastră, ceea ce ne-a dat mai multă încredere. Anul acesta, ne-am implicat și mai mult, cu mai multe persoane, și am dezvoltat și o aplicație pentru a manevra motorul inimii pentru a face utilizarea acesteia mai ușoară pentru oameni”, a subliniat Vlad Onceanu, membru al echipei MARVIS.

În echipă sunt primiți și studenți de anul întâi la UMF.

„Am aflat de această echipă în anul I, când domnul Pleșoianu a venit cu colegii și a prezentat proiectul la care lucrau. El ne-a oferit oportunitatea de a participa direct. Momentan, rolul meu este de a crea interfața aplicației care face conexiunea între inima artificială și utilizator. Sper ca toate eforturile să dea roade și să ne întoarcem cu rezultate îmbucurătoare”, a comentat Andreea Popovici, studentă în anul 2 la Facultatea de Bioinginerie Medicală, în cadrul UMF Iași, membru al echipei MARVIS.

Realizarea studenților de la UMF Iași, prin crearea unei inimi artificiale, demonstrează potențialul inovativ al tinerilor și deschide noi oportunități pentru recunoaștere internațională. Participarea lor la competiția din Japonia este un pas important pentru cercetarea medicală din România, inspirând o nouă generație de profesioniști dedicați.