Studenții Clubului de Embriotehnologii al Facultății de Medicină Veterinară au realizat un experiment unic – GALERIE FOTO/VIDEO

de: Andreea Timofte
02:00, 25 mai 2023

Studenții Clubului de Embriotehnologii al Facultății de Medicină Veterinară a USV din Iași participă la proiectul Embriotransfer la oi, rasa Ile de France. Ieri, 24 mai 2023, aceștia au realizat, în sala de chirurgie, primul transfer de embrioni în ceea ce privește rasa de carne franceză

Reporterii BZI au mers la fața locului și au asistat la întreaga intervenție. Embriotransferul în vivo, denumit și IVD sau metoda MOET, este cea mai accesibilă biotehnică de reproducție prin care se obține un progres genetic rapid. Concret, oile care nu sunt neapărat cu un merit genetic crescut (nu sunt de rasă) ar putea face miei cu un merit genetic mai crescut (de rasă), cu un potențial mai bun.

„Prin acest proiect testăm mai multe protocoale de lucru pentru a alege, în viitor, metoda cea mai pretabilă pentru această rasă, în condițiile climatice și de exploatare”, a declarat șef lucrări prof. conf.  univ. dr. Ștefan Gregore Ciornei.

Transfer de embrioni la USV Iași

Studenții din cadrul Clubului de Reproducere participă la activitățile de cercetare programate, astfel că evenimentul a fost unul experimental și demonstrativ, iar rezultatele scontate vor avea un grad de dezvoltare și inovare în domeniul embriotehnologiilor.

„Practic, inducem obținerea de embrioni cu genetica cunoscută, utilizând animale cu origine și caracteristici dorite – grupa donatoarelor- oi și berbeci din rasa Ile de France. În mod teoretic, vom obține de la fiecare donatoare un număr de 3 până la 20 de embrioni. Prin procedee de flushing uterin chirurgical se vor recupera formațiunile embrionare.

Ulterior, în laborator vor fi clasificate formațiunile embrionare. Doar embrionii cu o anumită calitate vor fi transferați direct, prin metoda laparoscopică la oi receptoare de embrioni. Oile receptoare sunt femele cu un merit genetic scăzut din alte rase. Receptoarele doar vor purta gestația embrionilor primiți și nu intervin în genetica produsului de concepție”, a adăugat șef lucrări prof. conf.  univ. dr. Ștefan Gregore Ciornei.

Studenții, extrem de implicați

Toți tinerii care au fost prezenți la experiment își doresc o carieră în domeniul embriotehnologiei.

„Sunt studentă în anul VI, am obținut bursă internațională Erasmus. După ce îmi voi susține licența voi merge în Germania să studiez pe aceeași temă. Licența este tot legată de embriotehnologia la oi. Este foarte interesant, nu am mai făcut la oi până acum. Sigur o să iasă totul bine, avem grijă de animale, sunt aduse la noi datorită unor parteneri din județ care au încredere, le-am explicat întregul proces. Se poate observa că animalele au cele mai bune reacții la schema de tratament, la schimbul de embrioni. În câteva luni vedem rezultatele”, a precizat Ioana Prudeanu, studentă.