Studenții cer Guvernului să renunțe la măsurile de austeritate care îi afectează: „Vă bateți joc de noi și, implicit, de viitorul acestei țări!”
Uniunea Națională a Studenților din România (UNSR) a transmis o scrisoare deschisă către Guvernul României, condus de Marcel Ciolacu, în care condamnă măsurile de austeritate adoptate prin Ordonanța „trenuleț”, care afectează în mod direct facilități esențiale pentru studenți
UNSR, care reprezintă 50 de asociații studențești din 12 universități din întreaga țară, inclusiv cele din Iași, consideră că aceste măsuri pun în pericol educația și mobilitatea tinerelor generații și vor duce la un regres semnificativ în dezvoltarea lor personală și profesională
Studenții cer Guvernului să renunțe la măsurile de austeritate care îi afectează: „Niciun discount, nici cea mai mică urmă de interes!”
Una dintre principalele probleme semnalate de Uniunea Națională a Studenților din România este legată de reducerea facilităților de transport pentru studenți, care afectează direct accesibilitatea acestora la educație.
„Transportul studențesc: 90% doar spre facultate și înapoi, zero pentru orice alt traseu. Sigur, pentru drumul de acasă până la universitate și invers există acea reducere de 90%. Dar dacă un student are «îndrăzneala» să circule în alt scop – fie că e o deplasare pentru studiu, un interviu de angajare sau chiar un eveniment științific –, descoperă brusc că nu mai beneficiază de nicio reducere. E ca și cum singurul drum «justificat» pentru un tânăr ar fi strict către cursuri. În rest, nevoia de mobilitate a studenților se lovește de un zid: niciun discount, nici cea mai mică urmă de interes pentru activitățile lor din afara orarului universitar”, scriu reprezentanții UNSR.
De asemenea, studenții consideră ca anularea posibilității de a achiziționa bilete de tren online este un regres inutil, care va face procesul de călătorie mai greu și mai costisitor pentru tineri.
„Biletele online: de la progres, la haos. Ați reușit contraperformanța de a face un pas uriaș înapoi, anulând achiziția online a biletelor de tren. În anul 2025 (sau ce an mai este, după calendarul vostru), a obliga studenții să stea la cozi interminabile, să depună documente și să suporte un proces birocratic absurd e un semn clar al lipsei voastre de viziune. Ori nu vă pasă, ori sunteți complet rupți de realitate. Nu știm ce e mai grav”, se menționează în scrisoarea studenților.
Un alt punct major de nemulțumire în scrisoarea UNSR se referă la situația burselor studențești.
„Bursele: mereu la coada priorităților. Bursele au rămas la un nivel derizoriu, fără să țină pasul cu scumpirile. Studenții abia reușesc să-și plătească chiria, utilitățile, mâncarea și toate celelalte. Astfel, vă prezentăm situația așa cum este ea:
Costuri reale pentru masă și cazare: rețeta abandonului universitar
Conform unei analize efectuate de federația noastră, un student cheltuie, în medie, 900 de lei pe lună doar pe mâncare, dacă ne raportăm la prețurile din cantine (circa 15 lei/masă, de trei ori pe zi, pe parcursul a 20 de zile universitare). La această sumă se adaugă 250 de lei pentru o cameră de cămin (media la nivel național). Deci, numai pentru hrană și cazare vorbim deja de 1.150 de lei lunar.
În schimb, bursa socială se ridică la doar 925 de lei, adică mai puțin decât cheltuielile de bază. Așteptați să ne descurcăm cumva și să rămânem «recunoscători» pentru o sumă ce nu acoperă nici măcar strictul necesar? Nevoile studenților nu se opresc la mâncare și cazare – mai adăugăm transport, materiale de studiu și alte cheltuieli elementare. În aceste condiții, nu e de mirare că mulți tineri renunță la facultate sau pleacă definitiv din țară”, spun reprezentații UNSR.
Mesajul studenților din România: „Vreți să trăiți decent? Luați-vă un bilet de avion și plecați!”
În această scrisoare adresată autorităților, studenții din România transmit un mesaj clar și ferm.
„Prin măsurile voastre, transmiteți un mesaj tinerilor: «Vreți să trăiți decent? Luați-vă un bilet de avion și plecați!». Vorbim, așadar, de un «exod al creierelor» pe care voi, prin deciziile voastre, îl alimentați. România pierde forță de muncă valoroasă, idei și inovație – elemente esențiale pentru viitorul unei țări care, culmea, are pretenții de creștere economică”, transmit studenții.
Prin aceste cuvinte, studenții nu doar că descriu o realitate dureroasă, dar cer și o schimbare radicală în modul în care sunt tratați și susținuți. Scrisoarea este un semnal de alarmă. Dacă nu vor fi oferite condiții reale de dezvoltare profesională și personală în România, tot mai mulți tineri vor alege calea plecării.
În această scrisoare, studenții cer mai mult decât simple promisiuni, ei cer transparență, echitate și respect.
„În calitate de reprezentanți ai studenților, cerem transparență, echitate și respect. Să nu uitați că studentul de azi va fi contribuabilul și, da, alegătorul de mâine. Dacă tot afirmați că noi suntem viitorul, atunci începeți să ne tratați ca atare și alocați resurse reale pentru susținerea noastră. Altfel, când tot mai mulți tineri și familiile lor vor lua calea aeroportului, să nu vă mirați că rămâneți să vă votați și să vă lăudați între voi. România va pierde, și voi veți fi direct responsabili”, au scris reprezentații UNSR.
Mesajul final al scrisorii este unul puternic și clar.
„Și să rețineți un lucru: studenții știu să se ridice! Când ridicăm vocea – și o vom ridica! – nu va fi doar un protest ocazional. Va fi un semn clar că ne-am săturat. Nu azi, nu mâine… dar momentul în care toți vom spune «Stop!» la ignoranță și nedreptate se apropie cu pași repezi”, au încheiat studenții.
În Iași, măsurile de austeritate sunt contestate de 12 asociații studențești, care se alătură UNSR. Printre acestea se numără ASAFCI (Asociația Studenților și Absolvenților Facultății de Construcții și Instalații), LSAC (Liga Studenților Facultății de Automatică și Calculatoare), ASAHGIM (Asociația Studenților și Absolvenților de la Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului), ASMI (Asociația Studenților Matematicieni Iași), ASTIP (Asociația Studenților și Tinerilor Ingineri Politehniști din Iași), ATEFS (Asociația Tinerilor din Educație Fizică și Sport din Iași), LS-SIM (Liga Studenților din Educație Fizică și Sport), ASAI (Asociația Studenților Arhitecți Iași), LSAV (Liga Studenților Agronomi și Veterinari Iași), LSM (Liga Studenților de la Mecanică Iași), LSFI (Liga Studenților la Filosofie Iași), ASC CHEMIS (Asociaţia Studenţilor Chimişti „CHEMIS Iași”) și ASTCM (Asociația Studenților de la Tehnologia Construcțiilor de Mașini din Iași).
Studenții din Iași au protestat împotriva Ordonanței Trenuleț, exprimându-și nemulțumirea față de măsurile incluse în proiectul de Ordonanță de Urgență, care ar afecta reducerea subvențiilor pentru transport. Aceștia consideră că măsurile propuse vor îngrădi accesul tinerilor la educație, la activități extracurriculare și la oportunitățile necesare dezvoltării lor profesionale. Protestul a fost un semnal de alarmă că reducerea subvențiilor pentru transport ar putea limita accesul studenților la stagii, conferințe, tabere studențești și chiar la activitățile educaționale de zi cu zi, esențiale pentru dezvoltarea lor personală și profesională. Studenții din Iași au arătat că nu vor accepta ca drepturile lor fundamentale să fie încălcate și că vor continua să lupte pentru un viitor mai echitabil.
Studenții cer Guvernului-Ciolacu să renunțe la măsurile de austeritate care îi afectează. Aceștia au transmis o scrisoare deschisă către Guvernul condus de Marcel Ciolacu, în care condamnă măsurile de austeritate adoptate prin Ordonanța „trenuleț”, ce afectează în mod direct facilități esențiale pentru studenți.