Studenți de la Drept, prinși că au copiat la examene: „Au mai fost studenţi exmatriculaţi pentru fraudă, dar niciodată nu au fost propuşi atât de mulţi”
49 de studenţi din anul I de la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti au fost propuşi pentru exmatriculare, pe motivul fraudării a mai multor examene. Decanul Răzvan Dincă a declarat că propunerea pentru exmatriculare a acestora este o premieră în cadrul Facultăţii de Drept şi a Universităţii din Bucureşti.
„Situaţia este cu atât mai gravă fiind vorba de oamenii şcoliţi să devină viitorii magistraţi, avocaţi, jurişti, profesionişti ai dreptului, deci tocmai cei care ar trebui să practice echitate şi corectitudine şi să judece conform acestor valori. Este şocant să constatăm un asemenea fenomen, e cu totul contrariant pentru principiile pe care ar trebui să le insuflăm viitorilor magistraţi, avocaţi, jurişti, profesionişti ai dreptului să descoperim în stadiul formării lor iniţiale o asemenea încălcare a acestor principii”, a spus Dincă, conform Edupedu.ro.
49 de studenţi au fost propuşi pentru exmatriculare. Decanul Răzvan Dincă: „Este o premieră”
Potrivit decanului Răzvan Dincă, studenții au fost propuși pentru exmatriculare, fiindcă au fraudat mai multe examene. Aceștia și-au transmis pe Whatsapp metode de copiere pentru fraudarea examenelor online şi rezolvau în comun subiectele, schimbând între ei filmuleţe, în care unii studenţi explicau metode de copiere şi cum să îşi aşeze ecranele, pentru a avea acces la o sursă de inspiraţie .
„Nu am mai avut în istoria facultăţii şi nici a universităţii o astfel de situaţie, este o premieră. Au mai fost studenţi exmatriculaţi pentru fraudă, dar niciodată nu au fost propuşi atât de mulţi.
Pentru spiritul de justiţie, echitate şi corectitudine pe care trebuie să îl cultivăm în facultatea de drept este şocant să constatăm un asemenea fenomen, e cu totul contrariant pentru principiile pe care ar trebui să le insuflăm viitorilor magistraţi, avocaţi, jurişti, profesionişti ai dreptului să descoperim în stadiul formării lor iniţiale o asemenea încălcare a acestor principii”, a mai precizat decanul Răzvan Dincă, conform sursei citate.
Sorin Cîmpeanu, despre revenirea studenților la cursuri fizice
Sorin Cîmpeanu a precizat că prezența studenților în sălile de curs nu reprezintă o problemă foarte mare, deoarece acolo se poate face organizare. Marea problemă este legat de prezența studenților în cămine. Ministrul Educației a declarat că prezența studenților în cămine face ca păstrarea distanțarii sociale să fie greu de realizat.
„Studenţii au voie să meargă la universităţi, dar decizia aparţine fiecărei universităţi. Să îşi întrebe conducerile universităţilor lor. Dacă mă întrebaţi pe mine, pentru că am o oarecare experienţă de rector, pot să vă spun că problema nu este prezenţa studenţilor în amfiteatre, săli de curs, laboratoare, problema este prezenţa studenţilor în căminele studenţeşti, acolo unde, cu toţii ştim, este mult mai greu de păstrat…”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Ministrul Educației a declarat că unele universități permit prezența fizică a studenților la partea de laboratoare, lucrări practice, proiecte.
„Sunt multe universităţi care se pregătesc deja să ia decizia de prezenţă fizică alternativă a studenţilor. Asta înseamnă că sunt universităţi care organizează partea de curs online, iar partea de laboratoare, lucrări practice, proiecte, cu prezenţă fizică. E importantă această alternanţă pentru a reduce la jumătate numărul de studenţi din fiecare cămin. Semestrul are 14 săptămâni şi pot veni 7 săptămâni prezenţă online, alte 7 săptămâni prezenţă fizică, după care cealaltă jumătate revine cu prezenţă fizică. Cei care au fost cu prezenţă fizică, trec în online.
Acesta este sistemul pe care multe universităţi îl vor propune. Rugămintea mea a fost, către colegii rectori, de a anunţa cu cel puţin o săptămână înainte modul în care va începe semestrul doi pentru ca studenţii să aibă timp, mulţi vin din ţară”, a precizat Sorin Cîmpeanu.