Student ieșean, plimbat de la un cabinet medical la altul! Medicii nu se așteptau ca Paul-David Vasile să le ceară să-i facă așa ceva!
Un student al Facultății de Drept, din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, a trecut recent printr-o experiență extrem de neplăcută, în momentul în care și-a dorit să fie imunizat împotriva HPV. A fost plimbat de la un cabinet medical la altul de personalul medical al mai multor instituții ieșene, care a refuzat să-i administreze vaccinul. Acesta a fost trimis de la un cabinet la altul până când a găsit pe cineva să îi administreze serul.
Paul-David Vasile, student în anul al III-lea la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a fost plimbat de colo-colo de cadrele medicale ieșene când a încercat să se vaccineze anti-HPV. Virusul HPV este unul dintre principalii vinovați în cazurile de cancer de col uterin în rândul femeilor, el neavând, în general, manifestare simptomatică în rândul bărbaților, deși nici aceștia nu sunt în totalitate feriți de efectele adverse ale infectării.
Plimbat de la un cabinet medical la altul până să fie imunizat împotriva HPV
Un tânăr student la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Paul-David Vasile, a dorit, de curând, să fie vaccinat împotriva virusului papiloma uman (HPV), dar a avut parte de o adevărată aventură.
Pentru a fi eficient, vaccinul HPV trebuie realizat în 3 doze, iar prețul unei doze depășește 600 de lei. Studentul ieșean avea un timp limitat la dispoziție ca să i se administreze serul, de aceea, de la farmacie tânărului i s-a dat și un recipient în care să depoziteze vaccinul, deoarece acesta trebuie ținut la rece pentru a nu se altera. Deoarece Paul-David Vasile are medic de familie în Brăila, trebuia să găsească o soluție încât să se vaccineze în Iași.
Tânărul și-a încercat mai întâi norocul la Centrul Medical Studențesc Copou, însă medicul Carmen Cărare a refuzat administrarea serului, nedorind să-și justifice răspunsul. Studentul a insistat, i-a explicat că trebuie să facă vaccinul în timpul zilei respective, deoarece el nu avea condițiile necesare pentru a păstra serul mai multe zile.
„În momentul ăla a venit asistenta și a întrebat ce s-a întâmplat. Doctorița i-a răspuns: «Ăsta vrea să-i fac nu știu ce vaccin». Ea nici nu știa ce vaccin voiam să-mi facă, deși îi explicasem. Înseamnă că pentru ea nici nu conta ce vaccin voiam să-mi administreze, ea m-ar fi refuzat oricum. I-am prezentat asistentei din nou toată situația. Nu a înțeles ce vaccin, așa că m-am pus să-i explic iar despre ce vaccin era vorba”, a declarat Paul-David Vasile.
Întrebat cine i-a recomandat să facă acest vaccin, studentul a răspuns că a fost îndrumat de medicul lui de familie, Maria Giurgea, aflat în Brăila. La auzul acestui răspuns, medicul din cadrul cabinetului UAIC i-a spus să se ducă în Brăila pentru a se vaccina.
„Așa că i-am explicat că sunt din Brăila și ea mi-a zis «Când mai mergi în Brăila, fă-ți-l!»”, a precizat tânărul.
Studentul la drept a fost în cele din urmă vaccinat de o asistentă medicală de la Bolta Stomatologică
În cele din urmă, medicul UAIC, Carmen Cărare, i-a recomandat studentului să se ducă la UPU la Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sfântul Spiridon” din Iași. Neavând de ales, acesta s-a conformat. Ajuns la UPU, el le-a relatat toată situația, dar și aici a fost refuzat, motivând că nu intră în îndatoririle lor.
„Mi-au zis că trebuie să mă duc la Bolta Stomatologică. I-am întrebat unde e Bolta. Mi-a explicat cum să ajung acolo, așa că am plecat. Intru. Erau acolo 3 uși. Mă rog, erau mai multe uși, dar numai 3 se deschideau”, a continuat studentul.
A încercat mai întâi la Centrul Balneo-Climateric și la Kinetoterapie, conștient fiind că probabil va fi refuzat și aici. Asistentele nedumerite de cererea tânărului i-au sugerat să încerce la mai multe uși și poate va găsi pe cineva care să îi facă vaccinul.
„Găsesc o asistentă, îi expun situația și îmi răspunde că ea nu se ocupă cu așa ceva. Am întrebat-o de ce m-a trimis de la UPU aici, iar ea mi-a zis că nu știe. Am întrebat dacă e cineva în această clădire care-mi poate face vaccinul. Mi-a răspuns «Nu știu, mai încercați»”, a declarat Vasile Paul-David.
În cele din urmă, salvarea tânărului a venit de la secția de Chirurgie Maxilo-Facială, unde o asistentă a fost de acord să îi administreze serul. Asistenta urmează să-i administreze tânărului și următoarele 2 doze.
Maria Giurgea, medicul de familie în Brăila, este de părere că tânărul trebuia să fie vaccinat în cadrul cabinetului pentru studenți.
„Eu i-am indicat să facă vaccinul, aflând că l-a cumpărat și el stă mai mult de jumătate de an în Iași, unde este student, normal trebuia să i se facă la policlinica studenților, dar am înțeles că a fost plimbat pe la mai multe cabinete. Nu știu de ce s-a întâmplat chestiunea asta, important este că i s-a făcut”, a declarat medicul de familie Maria Giurgea.
Contactată de către reporterii BZI, dr. Carmen Cărare a refuzat să comenteze motivele pentru care a ales să refuze vaccinare:
„Îmi amintesc de situație, dar nu am ce comenta, luați legătura cu medicul coordonator”, a declarat medicul din cadrul cabinetului UAIC Iași.
Vaccinarea anti-HPV atât la fete, cât și la băieți, este cea mai eficientă metodă de a reduce incidența cancerului de col uterin
Deși nu este un vaccin obligatoriu, Paul-David Vasile s-a informat cu privire la riscurile infectării cu HPV, iar deoarece prevenția reprezintă pentru el un aspect extrem de important, a ales să se vaccineze.
„La noi, la bărbați, cel mai frecvent cancer este în gât, iar la femei este cancerul de col uterin. La bărbați poate să producă cancer și la prostată, la vezică și cancer intestinal, parcă. Eu nu am vrut să-mi asum riscul, iar bărbații, deși nu fac, ei tot pot fi purtătorii virusului și să-l transmită. Nu am vrut să mă protejez doar pe mine, ci și pe viitoarele mele partenere”, a explicat studentul.
În România, mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin este extrem de ridicată, incidența acestei afecțiuni fiind de 2,5 ori mai mare decât media în Uniunea Europeană.
„Vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenție împotriva diverselor tipuri de cancer care au drept cauza infecției cu virusul HPV. La noi în țară, anual, peste 1.800 de femei mor ca urmare a cancerului de col uterin și aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală. Incidența este de 2,5 ori mai mare decât media în Uniunea Europeană, iar rata mortalității de peste 4 ori mai mare, aceste date plasând țara noastră pe primul loc din punctul de vedere al incidenței și al mortalității asociate cancerului de col uterin, la nivelul țărilor din Uniunea Europeană”, a precizat medicul ginecolog Adrian Sescu.
Imunizarea împotriva HPV este cea mai bună variantă de prevenție a afecțiunilor cauzate de infectarea cu virusul HPV.
„Vaccinarea atât a fetelor, cât și a băieților împotriva HPV este o soluție mai eficientă de prevenție la nivelul întregii populații și reducere a incidenței cancerelor și a altor afecțiuni (veruci genitale, leziuni precanceroase, forme invazive de cancer) cauzate de HPV. S-a demonstrat că vaccinarea ambelor sexe accelerează obținerea imunității de grup și eliminarea bolilor cauzate de HPV”, a spus dr. Adrian Sescu, în legătură cu imunizarea împotriva HPV.