Struțo-cămila PSD-PNL a intrat în conservare

de: Bujor Elena Nicoleta
10:40, 04 oct. 2024

Generalul cu patru stele Nicolae Ciucă a dat milităria jos din pod. Și a informat răspicat opinia publică asupra faptului că alianța PSD-PNL „a intrat în pauză operativă”. Putem observa cu ușurință că președintele PNL, care este totodată candidat prezidențial, a utilizat un termen pur militar pentru a se referi la modul iresponsabil în care înțelege că trebuie administrată România în acest an extrem de dificil. Ce să înțelegem?

„Pauza operativă”, adică suspendarea colaborării dintre cele două partide care alcătuiesc majoritatea parlamentară și care susțin un Guvern în care se regăsesc reprezentanții PSD și PNL, înseamnă de fapt intrarea alianței în conservare. Ruperea, fie ea și temporară, a oricăror forme de colaborare. Extrem de succint, scurtcircuitarea activității Guvernului. Cum să navigheze un Guvern în ape tulburi, atâta timp cât stânga nu știe ce face dreapta, iar dreapta nu știe ce face stânga? O coaliție, o alianță la guvernare înseamnă în primul și în primul rând colaborare. În raport cu fiecare provocare în parte, vin reprezentanții fiecărui partid și propun soluții în acord cu programele politice ale acestora, dar și cu exigențele de moment. Din dezbaterea care are loc, rezultă o formulă amiabilă, cea mai potrivită la momentul dat pentru a răspunde necesităților națiunii române. După care, desigur, fiecare partid are latitudinea de a se împăuna, în măsura în care a oferit cele mai multe sau cele mai bune soluții.

Când am denumit această alianță, care în principiu este împotriva firii, drept o struțo-cămilă, m-am gândit că va fi foarte dificil ca cele două partide să se înțeleagă până la terminarea ciclului electoral și să tragă în aceeași direcție, dând prioritate interesului național. Din păcate, am avut dreptate atunci când am prognozat că struțo-cămila nu va putea funcționa până la capăt. Și, iată, nu mai funcționează de vreme ce una dintre părți, respectiv Partidul Național Liberal, a anunțat ritos că alianța își ia „o pauză operativă”. Cu alte cuvinte, liderii nu se mai întâlnesc, nu mai negociază nici măcar pe telefon și fiecare acționează de capul lui și de capul partidului lui în Executivul de la București. Dacă așa se întâmplă la nivel central, ne putem cu ușurință imagina haosul care se instaurează la nivel local.

Dacă am fi avut un președinte al României în adevăratul înțeles al cuvântului, acesta ar fi sărit ca ars auzind decizia liderului PNL și ar fi intervenit în forță, pentru a opri degringolada cât încă nu e prea târziu. Din păcate, nu avem un astfel de președinte. Dimpotrivă. Am toate motivele să bănuiesc că, ranchiunos cum e, domnul Klaus Iohannis este cel care de fapt l-a inspirat pe Nicolae Ciucă, plătindu-și astfel cum știe el mai bine polițele pentru faptul că PSD a refuzat să participe la siluirea Constituției și la elaborarea unui act normativ pentru un singur om. Adică pentru președinte.