Structura anului școlar 2021-2022 a fost publicată în Monitorul Oficial
Ordinul ministrului Educaţiei privind structura anului şcolar 2021 – 2022 a fost publicat marţi, 16 februarie, în Monitorul Oficial.
În anul școlar 2021-2022, cursurile vor începe pe 13 septembrie 2021 și se vor încheia pe 11 iunie 2022.
Primul semestru are doar 14 săptămâni. În începe pe 13 septembrie 2021 și ține până pe 22 decembrie 2021, când este prevăzută vacanța de iarnă, care devine vacanța intersemestrială.
Vacanța de iarnă va ține de pe 22 decembrie 2021 până pe 9 ianuarie 2022, când începe semestrul al doilea. Acesta va avea 20 de săptămâni și va începe pe 10 ianuarie 2022 și se va încheia pe 14 aprilie.
Vacanța de primăvară este prevăzută în perioada 15 aprilie – 1 mai.
Structura anului școlar 2021-2022: Vacanța de vară va fi pe 11 iunie
Cursurile se reiau pe 2 mai și durează până la vacanța de vară care începe sâmbătă, 11 iunie.
În plus, mai există o vacanță pentru grădinițe și clasele primare în perioada 25-31 octombrie. „Școala altfel” se desfăsoară în perioada 8-14 aprilie 2022. „Intervalul aferent programului Școala altfel nu va coincide cu perioada în care se susțin lucrările scrise semestriale (tezele)” se precizează în ordinul de ministru.
Lucrările scrise semestriale (tezele) se susțin după ce se parcurge programa școlară, cu cel puțin 3 săptămâni înainte de finalizarea semestrului.
Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri, care se încheie la data de 27 mai 2022.
Pentru clasele a VIII-a, anul școlar are 33 de săptămâni de cursuri, care se încheie la data de 3 iunie 2022.
Pentru clasele din învățământul liceal, filiera tehnologică cu excepția claselor a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, și pentru toate clasele din învățământul profesional, anul școlar are 37 de săptămâni de cursuri, care se încheie la data de 1 iulie 2022.
„Este vorba de o abordare conformă cu aşteptările elevilor, care înţelegem că vor crea dificultăţi multor cadre didactice, dar se vor implica în aşa fel încât să avem o structură logică a anului şcolar, bazată pe două semestre, cu trei vacanţe: de iarnă, primăvară şi vară. Pentru grădiniţe şi învăţământul primar se va adăuga săptămâna de vacanţă din luna octombrie. Dar, semestrul I se va încheia înainte de sărbătorile de iarnă, va avea o durată de 14 săptămâni, iar semestrul al II-lea va avea o durată de 20 de săptămâni, din care o săptămână va fi «Şcoala altfel»”, a explicat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Vacanțe mai puține și mai scurte
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spunea că nu înțelege de ce după vacanța de iarnă elevii trebuie să se întoarcă la școală pentru două săptămâni, după care să aibă vacanța între semestre, așa cum s-a întâmplat în acest an școlar.
„N-am înțeles care e sensul să faci ore până de Crăciun, să intri în vacanța de Crăciun și Anul Nou, să te întorci la școală și să încerci să-ți aduci aminte ce ai învățat înainte de Crăciun, să iei note și apoi să intri în altă vacanță. Ne gândim la o structură care să se încheie înainte de Crăciun. S-a predat, s-a evaluat, elevii pleacă liniștiți în vacanță, profesorii pot pleca de asemenea în vacanță, o vacanță care să fie mai lungă cu o săptămână, după care începe semestrul 2”, declara ministrul educației Sorin Cîmpeanu la începutul lunii februarie.
Elevii au mai trecut prin această schimbare în anul școlar 2019-2020, realizată cu scopul de a fragmenta mai puțin semestrele. Pentru elevi, însă, acest lucru înseamnă vacanțe mai puține și mai scurte. Ei vor rămâne doar cu vacanța de iarnă, cea de Paște și vacanța de vară.