Stropirea roșiilor cu lapte și iod, cel mai bun tratament împotriva manei. Iată cum se prepară

de: BZI.ro
13:27, 08 sept. 2022

Stropirea roșiilor cu lapte și iod se realizează pentru combaterea manei, o boală întâlnită frecvent la tomate. Iată cum se prepară această soluție miraculoasă și când se aplică.

Stropirea roșiilor cu o soluție realizată din lapte și iod se numără printre cele mai eficiente tratamente bio pentru tomate. Aceasta este folosită împotriva manei, o boală cauzată de ciuperca Phytophthora infestans, care apare, de regulă, în anii cu precipitații abundente și temperaturi moderate. Afecțiunea se manifestă pe toate organele aeriene ale plantelor (frunze, tulpini, flori și fructe) în toate fazele de dezvoltare.

De aceea, pentru ca mana să nu strice cultura de roșii, se recomandă pregătirea unei soluții din lapte și iod. În continuare, află cum se prepară și când se aplică.

Stropirea roșiilor cu o soluție realizată din lapte și iod se numără printre cele mai eficiente tratamente bio pentru tomate.

Stropirea roșiilor cu lapte și iod. Când și cum se realizează?

Laptele are proprietăți antifungice și dezinfectante, îmbunătățește calitatea solului, protejează roșiile și alungă unele insecte. De asemenea, iodul joacă un rol important în procesul de creștere a plantelor și în procesele lor fiziologice.

Participă la sinteza aminoacizilor și a proteinelor (face parte din compoziția lor), este un antiseptic natural, participă la fotosinteză și la metabolizarea azotului.

Soluția bio pentru roșii se prepară dintr-un litru de lapte crud, nouă litri de apă curată și o lingură de iod. Amestecă ingredientele și stropește plantele o dată pe săptămână. Pentru o aplicare mai ușoară, recomandat este să folosești fie o pompă, fie un atomizor, pentru ca picăturile să fie cât mai fine.

Prima stropire se realizează la aproximativ cinci zile (sau o săptămână) după plantare, iar apoi tomatele se stropesc în fiecare săptămână până în luna iulie. Însă, pentru că vorbim despre ingrediente naturale, stropirea roșiilor în fiecare zi nu ar trebui să reprezinte o problemă.

Foarte important de precizat este că amestecul din lapte și iod se aplică dimineața sau seara și nu în miezul zilei sau când plouă. Mai mult, soluția se aplică și înainte ca plantele să fie afectate de mană, ca tratament preventiv. În cazul în care boala a afectat deja tomatele, tratamentul nu mai este eficient și se trece la administrarea de fungicide sistemice.

Laptele are proprietăți antifungice și dezinfectante, îmbunătățește calitatea solului, protejează roșiile și alungă unele insecte.

Beneficiile laptelui și iodului pentru sănătatea plantelor

Laptele poate fi folosit ca fertilizator, deoarece calciul din structura acestuia fortifică structura plantei. În plus, glucidele din lapte pot contribui la obținerea unei culturi mai sănătoase.

Laptele este și un dezinfectant extraordinar. Răspândit în zonele cu multă lumină solară directă acesta capătă proprietăți antiseptice. Potrivit specialiștilor, scufundarea uneltelor de grădinărit în lapte poate fi mai eficientă decât introducerea lor în clor.

Totodată, laptele poate combate și bolile micotice, cum sunt mucegaiul și putregaiul. Pentru un rezultat foarte bun este indicată combinarea unei părți de lapte cu 2-3 părți de apă. Soluția se pulverizează o dată la zece zile.

Pe de altă parte, udarea cu iod a răsadurilor le va accelera creșterea. Folosirea acestei substanțe, în fazele de dezvoltare inițială, constituie cheia formării unei rezistențe ridicate față de diferite boli. Fertilizarea cu soluție de iod este benefică pentru răsadurile de roșii, piper, castraveți, vinete și varză. Pentru soluție se diluează o picătură de iod în trei litri de apă. O singură udare la rădăcină este suficientă.

Iodul este folosit nu doar ca agent antiseptic și bactericid, ci și ca îngrășământ universal. După prelucrarea cu iod, varza, castraveții, roșiile, ardeiul și căpșunele vor crește foarte bine.

Iodul este folosit nu doar ca agent antiseptic și bactericid, ci și ca îngrășământ universal.